Ogródek doktora Lokiego ? cd...
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek doktora Lokiego ? cd...
@ Marta ? rośliny z rodzaju Chionodoxa już od dawna zostały wliczone do rodzaju Scilla (podobnie jak chociażby wszystkie Lychnis, Melandrium i Viscaria zostały wliczone do rodzaju Silene)? Aczkolwiek w miarę nowych badań molekularnych jak i kolektywnych decyzji odpowiednich organów zajmujących się taksonomią roślin jeszcze wszystko może się ruszyć? Był moment, gdy wszystkie Pulsatilla i Hepatica wliczono do rodzaju Anemone, a ostatnio z powrotem je wydzielono?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ty to zawsze potrafisz piękne portreciki roślinkom zrobić.
Z przyjemnością je obejrzałam.
Pierwiosnek z bliska miodzio,

A jakie hiacynty już duże i kwitnące.
dużo bardziej rozwinięte niż moje.
Z przyjemnością je obejrzałam.
Pierwiosnek z bliska miodzio,

A jakie hiacynty już duże i kwitnące.
dużo bardziej rozwinięte niż moje.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Tylko pozazdrościć tak dobrych warunków dla pierwiosnków. Ja chyba muszę poszukać im lepszych miejscówek, bo zbyt długie suche okresy są zabójcze dla moich pierwiosnków.
Chyba wkradł się błąd - zdjęcie mahonii podpisane jest jako berberys.
Chyba wkradł się błąd - zdjęcie mahonii podpisane jest jako berberys.
- Locutus
- Kontakt:
@ Anabuko ? Dzięki! A co do hiacyntów ? przede wszystkim czuć ich oszałamiający zapach z odległości wielu metrów.
@ Florian Silesia ? Muszę uczciwie dodać, że nie wszystkie pierwiosnki czują się u mnie jednakowo dobrze. Bezłodygowe rzeczywiście rosną pięknie i chętnie się rozsiewają po całym ogrodzie, formując wielgachne kępy. Wyniosłe też mają się jako-tako, trochę się sieją, ale już nie aż tak imponująco jak bezłodygowe. Za to pierwiosnki ząbkowane wypadły mi po kilku latach, a pierwiosnek Viala już po pierwszej zimie. Co do suszy ? no cóż, ja w czasie suszy podlewam ogród? A jeśli chodzi o mahonię, nie ma żadnego błędu. Moja ulubiona baza danych taksonomii roślin pokazuje, że dawny rodzaj Mahonia jest obecnie wliczany do rodzaju Berberis. http://www.catalogueoflife.org/col/sear ... /1/match/1
Akebia quinata

Corydalis solida

Hyacinthus orientalis

Lunaria annua

Narcissus jonquilla

Narcissus sp.

Primula veris

Tulipa greigii

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
@ Florian Silesia ? Muszę uczciwie dodać, że nie wszystkie pierwiosnki czują się u mnie jednakowo dobrze. Bezłodygowe rzeczywiście rosną pięknie i chętnie się rozsiewają po całym ogrodzie, formując wielgachne kępy. Wyniosłe też mają się jako-tako, trochę się sieją, ale już nie aż tak imponująco jak bezłodygowe. Za to pierwiosnki ząbkowane wypadły mi po kilku latach, a pierwiosnek Viala już po pierwszej zimie. Co do suszy ? no cóż, ja w czasie suszy podlewam ogród? A jeśli chodzi o mahonię, nie ma żadnego błędu. Moja ulubiona baza danych taksonomii roślin pokazuje, że dawny rodzaj Mahonia jest obecnie wliczany do rodzaju Berberis. http://www.catalogueoflife.org/col/sear ... /1/match/1
Akebia quinata

Corydalis solida

Hyacinthus orientalis

Lunaria annua

Narcissus jonquilla

Narcissus sp.

Primula veris

Tulipa greigii

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki u Ciebie juz tulipany i narcyze ? Śliczne. Ta ciemna kokorycz jest super.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Loki, tulipany, piękne narcyzy, kokorycz
Hiacynty szaleją, ale że już miesięcznica? Akebię sobie kiedyś zamówiłam, ale mi zabrakło i jakoś potem już się za nią nie rozglądałam, a teraz jak przyglądam się tym kwiatuszkom, to mi żal, że nie mam. Czy ona Ci pachnie czekoladą?

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Niezłe tempo przybrała Twoja wiosna. Śliczny ten ciemiernik korsykański.
Pierwiosnek ząbkowany i u mnie słabiej rośnie, a Viala przetrwał tylko jeden sezon. Kiedyś rosły także różowy, kwiecisty, główkowaty, kandelabrowy, pruhonicki ale okazały się raczej krótkotrwałe i już do nich nie wracam.
Dzięki za informacje o ifejonie.
Pierwiosnek ząbkowany i u mnie słabiej rośnie, a Viala przetrwał tylko jeden sezon. Kiedyś rosły także różowy, kwiecisty, główkowaty, kandelabrowy, pruhonicki ale okazały się raczej krótkotrwałe i już do nich nie wracam.
Dzięki za informacje o ifejonie.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jurku
Piękne zdjęcia i okazy uwiecznione na nich
Hiacynty niesamowite , u nas stulone jeszcze blisko ziemi - spadł śnieg.
Najbardziej ucieszyły mnie tulipany
Fajny masz niebieski płot i kamelia obok przecudna ,jak z bajki.
Piękne zdjęcia i okazy uwiecznione na nich

Hiacynty niesamowite , u nas stulone jeszcze blisko ziemi - spadł śnieg.
Najbardziej ucieszyły mnie tulipany

Fajny masz niebieski płot i kamelia obok przecudna ,jak z bajki.

- Locutus
- Kontakt:
@ Ktoś ? ano owszem, u mnie już niedobitki tulipanów i narcyzów kwitną? Do wypadania tulipanów jestem przyzwyczajony, większość z nich nigdy nie utrzymywała się u mnie więcej niż dwa sezony, ale wypadanie narcyzów jest dla mnie zagadką? Osiem lat je miałem i nagle tak je przetrzebiło, że to aż smutno się robi? A kokorycz też mnie zachwyciła. Dlatego ją na jesieni nabyłem.
@ Marta ? no ja sam byłem zaskoczony tą miesiącznicą? Co do akebii ? fajne jest to, że ona najpierw kwitnie po męsku, a potem po żeńsku? Męskie kwiaty są bezzapachowe, żeńskie, z tego co pamiętam, mają jakiś taki bliżej nieokreślony, lekki, słodkawy zapach?
@ Slila ? a dziękuję za uznanie. Widzę, że z pierwiosnkami mamy podobne doświadczenia. Mam jeszcze pierwiosnka zwyczajnego, odmianę o zielonych kwiatach, jak na razie od trzech lat ma się dobrze. Pierwiosnek lekarski to nowy nabytek, więc jeszcze wypowiadać się nie będę, na razie jest u mnie od pięciu miesięcy? Próbuję też wysiać pierwiosnka łyszczaka, ale jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie?
@ Pelagia ? u mnie tej zimy ani jeden płatek śniegu nie spadł. Za to na przyszły tydzień zapowiadają nawet -4°C nocnego przymrozku? Ogrodzenie żona odmalowała na niebiesko jakoś tak ze dwa lata temu, bo się już farba łuszczyła? Wcześniej było koloru kupy. Wolimy niebieski.
Fritillaria amana

Hippocrepis emerus

Laurus nobilis

Primula acaulis

Pozdrawiam!
LOKI
@ Marta ? no ja sam byłem zaskoczony tą miesiącznicą? Co do akebii ? fajne jest to, że ona najpierw kwitnie po męsku, a potem po żeńsku? Męskie kwiaty są bezzapachowe, żeńskie, z tego co pamiętam, mają jakiś taki bliżej nieokreślony, lekki, słodkawy zapach?
@ Slila ? a dziękuję za uznanie. Widzę, że z pierwiosnkami mamy podobne doświadczenia. Mam jeszcze pierwiosnka zwyczajnego, odmianę o zielonych kwiatach, jak na razie od trzech lat ma się dobrze. Pierwiosnek lekarski to nowy nabytek, więc jeszcze wypowiadać się nie będę, na razie jest u mnie od pięciu miesięcy? Próbuję też wysiać pierwiosnka łyszczaka, ale jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie?
@ Pelagia ? u mnie tej zimy ani jeden płatek śniegu nie spadł. Za to na przyszły tydzień zapowiadają nawet -4°C nocnego przymrozku? Ogrodzenie żona odmalowała na niebiesko jakoś tak ze dwa lata temu, bo się już farba łuszczyła? Wcześniej było koloru kupy. Wolimy niebieski.

Fritillaria amana

Hippocrepis emerus

Laurus nobilis

Primula acaulis

Pozdrawiam!
LOKI
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Loki, zapowiadają się siewki lauru
, ciekawe ma kwiatuszki, wąchałeś czy pachną?
Z szachownic to u mnie tylko kostkowata, przynajmniej jeszcze w ubiegłym roku była
,a takie
cudeńka, to bywały jednoroczne, gdzieś tam rosną jeszcze listeczki, ale o kwitnieniu nawet nie myślą.

Z szachownic to u mnie tylko kostkowata, przynajmniej jeszcze w ubiegłym roku była

cudeńka, to bywały jednoroczne, gdzieś tam rosną jeszcze listeczki, ale o kwitnieniu nawet nie myślą.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Oj, -4 na tak zaawansowana wegetację to na pewno dobrze nie zrobi.
W moim regionie mamy regularną zimę, zauważyłam, że większość kwitnień przeszła z tego powodu do historii.
W moim regionie mamy regularną zimę, zauważyłam, że większość kwitnień przeszła z tego powodu do historii.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Przecudne te twoje odmiany ciemierników.
I pięknie zaprezentowane.
Tym razem zachwycił mnie Helleborus orientalis.Taki śliczny piegusek.
Pozdrawiam
I pięknie zaprezentowane.
Tym razem zachwycił mnie Helleborus orientalis.Taki śliczny piegusek.

Pozdrawiam

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Zdjęcie kokoryczy pełnej - super! Podobnie zresztą jak szachownicy z ostatniej serii, którą widzę po raz pierwszy
Dzięki za sprostowanie taksonomii mahonii. Choć w językach narodowych chyba warto pozostać przy dotychczasowych nazwach. Podobnie jak to się ma z astrami czy prezentowanym u mnie żywcem

Dzięki za sprostowanie taksonomii mahonii. Choć w językach narodowych chyba warto pozostać przy dotychczasowych nazwach. Podobnie jak to się ma z astrami czy prezentowanym u mnie żywcem

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jurku
U nas tej barwy było bardzo dużo elementów drewnianych.
Teraz są niebieskie.
Też wolimy niebieski

Teraz są niebieskie.
Też wolimy niebieski

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie też najpierw wszystko się skusiło na ciepłe dni i noce, kwiatki się dobrze nie otworzyły i bach, mrozem po głowie. To nie będzie piękna wiosna a lato będzie mało owocowe
Ponoć takich preparat jak Asahi zwiększa wytrzymałość kwiatów i liści na mróz, planuję opryskać w weekend, w niedzielę okryć i trzymać kciuki, żeby coś przetrwało
Ja też wolę niebieski od koloru kupy

Ja też wolę niebieski od koloru kupy

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka