Lobelia Cz. 1
Re: Lobelia
Ja nakrywałam folią 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też. Tylko albo dziurki trzeba zrobić albo trochę wietrzyćtygi11 pisze:Ja nakrywałam folią

Sosna ja wietrze
Myślałam że moja lobelia już kiełkuje ale to jednak lewkonia.

Myślałam że moja lobelia już kiełkuje ale to jednak lewkonia.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
Wysiałam lobelię do pojemników po mięsku i pięknie wzeszła. Ale było moje zdziwienie, gdy dzisiaj oglądając donice z pelargoniami, które zimowałam w chłodnej i ciemnej piwnicy, zauważyłam także wschody lobelii. Nasionka wzeszły z roślinek, które w tamtym sezonie rosły w donicach razem z pelargoniami 

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje popikowana lobelka
Pikowałem na takie same kępki jak w zeszłym roku
W tej multipalecie będą czekały do kwietnia/maja aż wysadzę je do donic i na rabaty

Pikowałem na takie same kępki jak w zeszłym roku

W tej multipalecie będą czekały do kwietnia/maja aż wysadzę je do donic i na rabaty

- cykada
- 50p
- Od: 18 lut 2011, o 13:40
- Kontakt:
dawidbanan piękna ta twoja lobelka i jak ładnie popikowana.
Ja siałam niebieską i jakis mix zwisający 15 lutego.
szukam jeszcze białej
Ja siałam niebieską i jakis mix zwisający 15 lutego.
szukam jeszcze białej
Dom z dzieciństwa
Pozdrawiam Monika:)
Pozdrawiam Monika:)
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Hej! Jestem nowa na tym forum ale to nie oznacza że nigdy nie siałam tych pięknych kwiatuszków
Lobelię sieję już kilka lat ale jakoś zawsze byłam przywiązana do tych niebieściutkich. W tym roku zaszalałam i posiałam oprócz niebieskiej także fioletową, karminową i karminowo - czerwoną...właśnie zaczęłam wczoraj pikowanie...troszkę chyba przesadziłam bo mam już 3 palety a to nawet nie połowa
...jak będe mieć troszkę czasu to wstawię fotki...mam też inne kwiatuszki..min: motylki, werbeny,felicje,dalie, facelie,czubatkę ubiorkolistną...i jakieś inne "drobiazgi" które właśnie dzisiaj posiałam
zobaczymy co będzie z tych moich plonów
Chcę jak najszybciej wynieść to wszystko do szklarenki bo domek troszkę zagraciłam hihi.Pozdrawiam wszystkich miłośników kwiatuszków a w szczególności lobelii 

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 lip 2011, o 20:57
Ja swoją lobelię wysiałam 14 lutego 2012r., to jest 11 dni temu i niestety jeszcze mi nie wzeszła. Chyba nic z tego nie będzie. Niepotrzebnie przykryłam nasionka minimalną warstewką ziemi. Wcześniej ktoś pisał, że nie przykrywa się nasionek. Muszę jeszcze raz wysiac. Dla porównania, tego samego dnia wysiałam gipsówkę i ładnie mi wzeszła
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Estero, ale zobacz najpierw na opakowaniu, w jakim czasie kiełkują nasiona i nie wpadaj w panikę. ja swoją wysiałam 15 lutego i dopiero dziś rano odkryłam kiełki. 
Czytałam tu, że są mikroskopijne, ale to trzeba zobaczyć na własne oczy.

Czytałam tu, że są mikroskopijne, ale to trzeba zobaczyć na własne oczy.

- donata72
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sie 2010, o 07:49
Ja swoje lobelie sieje od 2 lat i ostatniego roku nie pikowałam ich , urosły piękne bujne
i dopiero na działce rozdzielałam je i sadziłam kępkami . O dziwo rozrosły się wspaniale i kwitły do samych przymrozków chyba szczęście amatora
. Tego roku zaszalałam i kupiłam aż 4 opakowania ( 2 niebieskie , 1 różowa, 1 fioletowa ) wszystkie wysiałam , powoli wschodzą tylko jak się oczytałam na tym forum to co ja z nimi wszystkimi zrobię bo na pikowanie nie mama miejsca
.
A może zostawię je jak tamtego roku , zobaczę jak podrosną .

A może zostawię je jak tamtego roku , zobaczę jak podrosną .
Pozdrawiam Donata
Mój mały zielony kawałek ziemi
Mój mały zielony kawałek ziemi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2010, o 10:08
Ja siałem pierwszy raz i w końcu wzeszły po równo dwóch tygodniach. Są naprawdę maciupkie, aż boję się o ich los
Teraz czekam na tunbergię, mam nadzieję że nie zgniła tam pod ziemią jak to było w tamtym roku.

- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
do Donata72
bardzo współczuję Ci pikowania
wysiałaś chyba dwa razy więcej ode mnie a to co ja mam to jest naprawdę bardzo dużo
...właśnie przed chwilą skończyłam pikować...kolejne 2 palety mi wyszły po 285 każda....mam tych palet już 5 co w przeliczeniu daje 1425 sztuk lobelii
...a gdzie reszta? nawet połowy nie przepikowałam...masakra...no ale nie przejmuję sie tym bo w poniedziałek wynosze wszystko do szklarenki a tam miejsca mam sporo...piecyk w szklarence jest więc nie zmarznie w razie czego
....jak już wszystko popikuje to wstawie zdjęcia
...tylko sie nie przeraźcie
pozdrawiam 
do Estery
lobelii nie przykrywa się ziemią tylko przyciska deseczką.....ja przed sianiem najpierw ugniatam ziemie po czym sypie na nią lobelie i wystarczy nawet dłonią lekko przyklepać...robię tak co roku i wschody zawsze mam prawie 100%-towe
bardzo współczuję Ci pikowania

do Estery
lobelii nie przykrywa się ziemią tylko przyciska deseczką.....ja przed sianiem najpierw ugniatam ziemie po czym sypie na nią lobelie i wystarczy nawet dłonią lekko przyklepać...robię tak co roku i wschody zawsze mam prawie 100%-towe

Ogrodniczka Niesia
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja posiałam w tym samym czasie niebieską,białą i czerwoną.Na razie wschodzi tylko niebieska,pewnie jakas mocniejsza,a lbo nasiona czerwonej i białej przeterminowane.