B.
Rośliny Arkadiusa cz.3
-
basia_styk
- 500p

- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny Arkadiusa cz.3
Dzięki za odpowiedź, spróbuję trochę podciągnąć uprawę swojej rośliny 
B.
B.
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Przepiękne rośliny. Oby miały rację i oby szybko przyszła wiosna.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne rośliny - gratuluję kwitnień i młodych przyrostów, oby faktycznie wieszczyły wiosnę 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Arku, wybacz że w Twoim wątku wstawiam zdjęcie, ale chciałem odnieść się do uprawy Diffebachii - jest ona bezproblemowa pod warunkiem, że nie zalewamy podłoża:

To rośliny jakie miałem 10 lat temu. Zimą miały chłodno - do 20 st C. Podlewane wtedy bardzo umiarkowanie. Czasami jakiś nawóz do zielonych. Latem miały cieplutko bo stały przy południowych oknach gdzie słońce było filtrowane przez firanki.

To rośliny jakie miałem 10 lat temu. Zimą miały chłodno - do 20 st C. Podlewane wtedy bardzo umiarkowanie. Czasami jakiś nawóz do zielonych. Latem miały cieplutko bo stały przy południowych oknach gdzie słońce było filtrowane przez firanki.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Olek40
Zgadzam się z Tobą to też w poście do Basi_styk udzielając Jej wskazówek na Jej prośbę w dniu 09.02.2018.napisałem między innymi:olek40 pisze:Arku, wybacz że w Twoim wątku wstawiam zdjęcie, ale chciałem odnieść się do uprawy Diffebachii - jest ona bezproblemowa pod warunkiem, że nie zalewamy podłoża........
Pozdrawiam.Arkadius121 pisze:Podłoże powinno być zawsze wilgotne ale nie mokre.Latem podlewam częściej.
Nawożę nawozem uniwersalnym raz na dwa tygodnie w zimie raz w miesiącu albo wodą zlewaną z akwarium w trakcie odmulania dna......
Z tą różnicą,że:Moja diffenbachia stoi przy kaloryferze i ma się dobrze chociaż lubi powietrze wilgotne dlatego dobrze jest spryskiwać jej liście dwa trzy razy w tygodniu.
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się zachwycam kwiatami Hippeatrum - bardzo lubię taki mocny czerwony kolor. Piękne! 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Arkadius121

Marto - Basiu - Justynko - Basiu_styk - Joasiu - Natalko - Olku - Moniko
Dzięki za odwiedziny
Miło jak zawsze gościć Was było w moim wątku
Bardzo dziękuję za miłe i sympatyczne posty.Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Fatsję japońską już kiedyś miałem,która urosła do sporych rozmiarów wys.ponad 1,5m i bardzo rozkrzewiła się na boki.
Stanowisko miała południowe ale nasłonecznienie rozproszone ,wymagała częstego podlewania.
Roślina bardzo łatwa w hodowli a przy tym bardzo dekoracyjna a dokładniej jej błyszczące,dłoniaste i naprzemianległe z 5-7 klapami liście.
Rodzina araliowate i jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Japonii.Kwitnie jesienią zielono-białymi kwiatami.Owoce podobne do czarnych jagód.Od swojej nie doczekałem się ani kwitnienia ani owoców być może dlatego,że była stosunkowo młodą rośliną?
Ucieszyłem się na jej widok w markecie bo nie było jej w sprzedaży przez całe lata i bez chwili zastanowienia się przywlokłem ją do domu.
Trudno przewidzieć jak będzie rosła w obecnych warunkach-stanowisko wschodnie i słońca jak na lekarstwo ale trzeba być dobrej myśli.
Na zdjęciach wygląda tak:
Fatsia japonica - Fatsja japońska

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłego i słonecznego weekendu
Dzięki za odwiedziny
Bardzo dziękuję za miłe i sympatyczne posty.Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Fatsję japońską już kiedyś miałem,która urosła do sporych rozmiarów wys.ponad 1,5m i bardzo rozkrzewiła się na boki.
Stanowisko miała południowe ale nasłonecznienie rozproszone ,wymagała częstego podlewania.
Roślina bardzo łatwa w hodowli a przy tym bardzo dekoracyjna a dokładniej jej błyszczące,dłoniaste i naprzemianległe z 5-7 klapami liście.
Rodzina araliowate i jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Japonii.Kwitnie jesienią zielono-białymi kwiatami.Owoce podobne do czarnych jagód.Od swojej nie doczekałem się ani kwitnienia ani owoców być może dlatego,że była stosunkowo młodą rośliną?
Ucieszyłem się na jej widok w markecie bo nie było jej w sprzedaży przez całe lata i bez chwili zastanowienia się przywlokłem ją do domu.
Trudno przewidzieć jak będzie rosła w obecnych warunkach-stanowisko wschodnie i słońca jak na lekarstwo ale trzeba być dobrej myśli.
Na zdjęciach wygląda tak:
Fatsia japonica - Fatsja japońska

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłego i słonecznego weekendu
-
basia_styk
- 500p

- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Ładna roślina i mam nadzieję, że będziesz pisał o jej rozwoju. Swoją drogą poczułam się zachęcona do sprawienia jej sobie 
B.
B.
Piękna zdrowiutka fatsja
, tego nam trzeba na wiosnę - świeżej soczystej zieleni. Miejmy nadzieję, że wschodnie stanowisko przypasuje jej.
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Witaj Arkadiuszu - przyszłam z rewizytą i z przyjemnością przeczytałam Twoje wpisy. Podziwiam wiedzę, Twoje rośliny i ozdoby na donice. Widać, że jesteś pozytywnie zakręcony
, fantastyczna sprawa! Wieczorkiem pobiegnę do pozostałych Twoich wątków, jeśli i tam spotkam się z równie ciekawymi fotografiami, to z przyjemnością spędzę przed komputerem niedzielny wieczór.
- dalisbea

- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Arku jak zwykle piękne zdjęcia i jeszcze piekniejsze rośliny na nich
Fatsja japońska mnie urzekła , piękne duże i jakie zielone liście ..
Ale wasi "współlokatorzy doniczkowi " .... niesamowicie sympatyczni
ta mróweczka bardzo mi się spodobała, gdzie takie cuda można nabyć?
Fatsja japońska mnie urzekła , piękne duże i jakie zielone liście ..
Ale wasi "współlokatorzy doniczkowi " .... niesamowicie sympatyczni
- Arkadius121

Dalisbeo witaj
Dzięki za odwiedziny i za miły i bardzo sympatyczny post
Takie cuda jak nasi "współlokatorzy doniczkowi" kupiliśmy w Hamilton niedaleko Glasgow w jednym z marketów w dziale ogrodniczym przy okazji kolejnego pobytu u znajomych w Szkocji
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Dzięki za odwiedziny i za miły i bardzo sympatyczny post
Takie cuda jak nasi "współlokatorzy doniczkowi" kupiliśmy w Hamilton niedaleko Glasgow w jednym z marketów w dziale ogrodniczym przy okazji kolejnego pobytu u znajomych w Szkocji
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Bardzo ładna roślina, wydaje mi się że widziałam ją kilka razy na żywo - trzymam kciuki żeby Twoja ładnie rosła 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Arkadius121

Witam Was Wszystkie Bardzo serdecznie
ciesząc się,że odwiedziłyście po raz kolejny mój wątek
i pozostawiłyście po swoich odwiedzinach ślad w postaci bardzo miłych i sympatycznych w treści postów za które bardzo Wam dziękuję
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
i zapraszam ponownie do odwiedzin w moim wątku
Na moim biało-czerwonym grudniku pojawiły się pod koniec lutego trzy pączki a tylko z jednego rozwinął się kwiat-aż jeden
Grudnik to zatem,lutnik czy marcownik?
Na pewno grudnik a że zakwitł w marcu to wg mnie kwestia przesunięcia go na półce bliżej okna i dostarczenia mu więcej światła,chociaż w wielu przypadkach jakie pokazują Forumowicze kwitną one właśnie w marcu i to dosyć obficie bez względu na ilość dostarczanego im światła?

Pozdrawiam Wszystkich i miłego weekendu życzę
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Na moim biało-czerwonym grudniku pojawiły się pod koniec lutego trzy pączki a tylko z jednego rozwinął się kwiat-aż jeden
Grudnik to zatem,lutnik czy marcownik?
Na pewno grudnik a że zakwitł w marcu to wg mnie kwestia przesunięcia go na półce bliżej okna i dostarczenia mu więcej światła,chociaż w wielu przypadkach jakie pokazują Forumowicze kwitną one właśnie w marcu i to dosyć obficie bez względu na ilość dostarczanego im światła?

Pozdrawiam Wszystkich i miłego weekendu życzę
- Maciek13

- Od: 9 cze 2017, o 21:38
A jak się miewa fatsja japońska ? Zaaklimatyzowała się już ?
Grudnikom się zachciało kwitnąć
Grudnikom się zachciało kwitnąć