Hippeastrum cz.3
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
hogata chyba masz niezły obiektyw do makro, że udaje Ci się uzyskać takie zbliżenia?
najkoś nabardziej mnie roczuliło zdjęcia pyłku z bliska 
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Bozunia ? Sadź i podlewaj. Jak cebula jest dobrze przezimowana ? to i tak zakwitnie. Jak źle ? to i tak nie zakwitnie. ;-)
@ Hogata, Luczek & Graszka ? Cudne.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Hogata, Luczek & Graszka ? Cudne.
Pozdrawiam!
LOKI
Locutus I tak też zrobię
Kupiłam kilka nowych cebul, ale mam wrażenie, że nie zakwitną... Wcześniej na Targach Gardenia kupiłam 2 cebule od tego samego sprzedawcy... Jedna już przekwita, a druga same języczki listków... Jak oni przechowują te cebule skoro jedna kwitnie, inne nie?
hogata piękne kwiaty i zdjęcia! Charisma taka "mięsista", nie mam jej, chyba nabędę w przyszłym roku;) A Lemon Lime lada dzień i u mnie zakwitnie
luczek95 Ja też się dałam nabrać, że jest piętrowy
Śliczny!
'Donau' ma drugi pęd kwiatowy

i czekają na kwitnienie: Benfica, Dark Red, Lemon Lime

hogata piękne kwiaty i zdjęcia! Charisma taka "mięsista", nie mam jej, chyba nabędę w przyszłym roku;) A Lemon Lime lada dzień i u mnie zakwitnie
luczek95 Ja też się dałam nabrać, że jest piętrowy
'Donau' ma drugi pęd kwiatowy

i czekają na kwitnienie: Benfica, Dark Red, Lemon Lime

-
majka100
- 100p

- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Piękne masz te amarylisy. Ja mam tylko czerwone i różowe, jak zakwitną wstawię zadjęcie tylko mam z nimi pewien problem. Na liściach pojawiją sie takie brązowe, okropne robaki. One się przylepiają do liścia i są takie obślizgłe, fuj...
Zewnetrznie, nie uszkadzaja rośliny ale psują jej ładny wygląd. CZy mam sie nimi martwić?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Maja
Zewnetrznie, nie uszkadzaja rośliny ale psują jej ładny wygląd. CZy mam sie nimi martwić?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Maja
Pozdrawiam
Maja
Maja
majka100 dziękuję!
Nie mam pojęcia co to za robaki
Może wstaw zdjęcie, to coś wymyślimy... Ja przetarłabym liście chociaż wilgotną szmatką i usunęłabym je, tak na początek... Koniecznie wstaw jakieś zdjęcie
Ja kupiłam ostatnio 5 cebul, ale niestety prawie wszystkie jakieś porażone... Zaprawiłam je dzisiaj w Kaptanie i posadzę do ziemi, zobaczymy co z nimi będzie...
Nie mam pojęcia co to za robaki
Ja kupiłam ostatnio 5 cebul, ale niestety prawie wszystkie jakieś porażone... Zaprawiłam je dzisiaj w Kaptanie i posadzę do ziemi, zobaczymy co z nimi będzie...
-
majka100
- 100p

Oto one
http://images42.fotosik.pl/263/c281fb976198f74emed.jpg [/IMG][/URL]
http://images42.fotosik.pl/263/c281fb976198f74emed.jpg [/IMG][/URL]
Pozdrawiam
Maja
Maja
-
majka100
- 100p

jakis błąd na stronie - nie mogę teraz wstawić zdjęcia, spróbuję później
Pozdrawiam
Maja
Maja
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bozunia w przepięknym kolorze jest ten hipek... po prostu cudo 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- anguska
- 10p - Początkujący

- Od: 3 kwie 2012, o 15:10
śliczne są wasze hippci tylko pozazdroscic
mam problem ze znalezieniem srodka grzybobojczego, poniewaz nie mieszkam w Polsce; jakimi domowymi sposobami mozna zwalczyc czerwona plamistosc
mam problem ze znalezieniem srodka grzybobojczego, poniewaz nie mieszkam w Polsce; jakimi domowymi sposobami mozna zwalczyc czerwona plamistosc
Edyto, mi się też podoba, a jeszcze trzecią łodygę kwiatową wypuszcza
anguska niestety nie znam domowych sposobów na grzyba, powodującego czerwoną plamistość... Ja stosuję gotową zaprawę, ale wydaje mi się, że powinien być Kaptan także tam gdzie mieszkasz ( wyczytałam, że może być Ferbam, Zineb). Na razie staraj się nie podlewać cebuli z góry, tylko na doniczkę i jeśli się da, to zdejmij suche łuski z czerwonym nalotem z cebuli. Nie wiem w jakim ona jest stanie, więc nie napiszę nic więcej...
A jeśli chodzi o środki działające na czerwoną plamistość to ponoć bardzo dobry jest Polyversum, tylko niestety sprzedawany jest w dużych ilościach ( dzisiaj się dowiadywałam) i na kilka cebul to zbyt duży koszt.
anguska niestety nie znam domowych sposobów na grzyba, powodującego czerwoną plamistość... Ja stosuję gotową zaprawę, ale wydaje mi się, że powinien być Kaptan także tam gdzie mieszkasz ( wyczytałam, że może być Ferbam, Zineb). Na razie staraj się nie podlewać cebuli z góry, tylko na doniczkę i jeśli się da, to zdejmij suche łuski z czerwonym nalotem z cebuli. Nie wiem w jakim ona jest stanie, więc nie napiszę nic więcej...
A jeśli chodzi o środki działające na czerwoną plamistość to ponoć bardzo dobry jest Polyversum, tylko niestety sprzedawany jest w dużych ilościach ( dzisiaj się dowiadywałam) i na kilka cebul to zbyt duży koszt.
- anguska
- 10p - Początkujący

czerwone plamki były tylko na pierwszej warstwie (łuski te zdjełam ale korzonki sa różowe), wsadziłam z powrotem w świeżą ziemię(ta cebulka nie kwitła) zamierzam powoli zaprzestac podlewania jej
jak dobrze ze sa takie
wsparcia
jak dobrze ze sa takie
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anguska, ktoś tu radził stosować cynamon. Ja kupiłam taki najtańszy i zaprawiam nim swoje cebule. Czy Twój hipek ma liście? Bo jednak one odżywiają cebulę, by mogła rosnąć i zakwitnąć. Nie jestem ekspertem, ale czy to nie za wcześnie na zasuszenie?
- anguska
- 10p - Początkujący

ma liscie czyli mam go wyjac z ziemi i posypac cynamonem
(sprawdzalam czy sa tu srodki grzybobojcze ale nie moge znalesc pod roznymi haslami patrzylam i nic zostalo mi tylko zamowienie na allegro)