Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Też chciałam ,żeby milin zarósł całą ścianę już 3 rok i jakoś mu sie to nie udaje . Czy dałaś mu Olu jakieś podpory żeby się tak piął a może ma za mało słonka Na dole sie zagęszcza a do góry an i ,ani
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo, i mnie te listki się spodobały. Pelargonia jest nietypowa. Kupiłam ja w zeszłym roku. Porobiłam sadzonki, ale na przyszły sezon zrobię ich wiecej. Coś mnie wzięło na nietypowe pelargonie. Następny sezon rozpocznie się pod znakiem pelargonii :D Jak będziesz miała ochotę, to oczywiście i dla Ciebie będzie ukorzeniona sadzoneczka.

Moniczko, już się podszkoliłam. Tak masz rację, jest taka hortensja, ale to nie moja :D Moja miała być czerwona, jest karminowa, ale może się zmieni. Jej nazwa wskazuje na czerwień : Rotschwanz :wink:

Olku, to nie agreścik. To winogronka :D Jasne, że trzeba także coś na ząb :D

Jadziu, mój milin ma już 9-10 lat i wspina się po rynnie. Wiem, że to niedobrze, ale w razie czego mam w domu mężczyznę z drabiną do samego dachu :D Milin zasłania mi już całą środkową ścianę wykuszu łącznie z oknem. Tnę go , ale ciagle jest go dość sporo. W zimie traci liście i nie zasłania widoku. A latem daje cień od południowej strony. Jutro postaram się zrobić fotkę centralną.

Dzisiaj byłam na wystawie lilii we wrocławskim Arsenale. Pięknie pachniało w całym pomieszczeniu liliami. Kompozycje całkiem ładne. Niestety spodziewałam się czegoś więcej. Np lilii mniej spotykanych, pełnych itp. Ani jednej pełnej nie było. Żadna mnie nie powaliła abym musiała ją mieć. Oto dwie fotki :
Obrazek Obrazek

Odnalazłam nazwę mojej gigantycznej lilii, to GIZMO od p. Pajdy.

A teraz jeszcze ponudzę moimi lilijkami :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-d-a

Post »

Olu, Twoje lilie piękniejsze niż te na wystawie w Arsenale ;:108 Też tam się wybierałam, ale nie dałam rady i trochę żałuję :(
Fotki owocowo-warzywne bardzo apetyczne, zwłaszcza czerwona porzeczka, która kojarzy mi się z dzieciństwem...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Oleńko Twoje lilie nie ustępują urodą, tym z wystawy ;:108
Zgromadziłaś niemałą kolekcję ;:180
Róża uratowana przed kompostem niesamowita :shock:
Jeszcze nie spotkałam róży o tak diametralnie różnych kwiatach na jednym krzewie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

_oleander_, masz piekne lilie i...natychmiast :D poszukaj mi nazwy żóltych trabek z nr 34. Też z Lilypolu? A Big Brothera masz?
Uratowana różyczka to markietanka? Uwielbiam takie dziwadła ;:138
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, podziwiam Twoją kolekcję lilii. ;:180 Cieszę się, że pokazałaś fotki z wystawy w Arsenale. Przestałam żałować, że nie mogłam
się wybrać. ;:224
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Aleksandro ,gdzie Ty :?:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie sie dziwię ,ze nie dostaję powiadomień z Twojego wątku a Ty po prostu znikłaś Olu . Wiadomo wakacje i każdy ma urlop zreszta zasłużony więc wypoczywaj
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dala pisze:Też tam się wybierałam, ale nie dałam rady i trochę żałuję
Dalu, jak pisałam mnie ta wystawa trochę rozczarowała, bo spodziewałam się ujrzeć bardziej oryginalne odmiany lilii. Takie nie do zdobycia na naszym rynku. A tam właściwie było to co i u nas w ogrodach. Co prawda zapach oszałamiający, ale .... czułam niedosyt :wink:
heliofitka pisze:Róża uratowana przed kompostem niesamowita
Iwonko, i ona mnie także wprawiła w zachwyt. Zresztą teraz jestem na etapie fascynacji różanej. Choć mam inne małe (młode) krzaczki, to codziennie im sie przyglądam z zachwtem i radością. Każdy nowy pęd i pączek powoduje u mnie narastające uczucie niemalże euforii i dumy. Czy to normalne :lol:

Basieńko, niestety trochę potrwa zanim dopasuję nazwy lilijek do ich wizerunków. Sadząc je jeszcze nie miałam świadomości, że ta wiedza bedzie potrzebna :oops: Na liście zakupów nie mam Big Brothera. Następne zakupowe lilie z pewnością będą solidnie opisane. Większość moich zakupów pochodzi z Lilypolu. Choć często w marketach także lądowały w koszykach :D
Różyczka także niewiadomego pochodzenia.

Adrianno , Ty z całą pewnością nie możesz żałować :D Twój ogród tetni życiem i kwieciem nieprzerwanie. Specjalnie dla Ciebie inne moje lilijki i liliowce :
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

CDN za moment. Muszę podzielić post, bo tekst już mi ucieka :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku, już jestem :D

Jadziu, niestety nie byłam na urlopie. Miałam ciężki i pracowity tydzień. A w dodatku ta pogoda. Albo burze z piorunami i ulewnym deszczem, albo duchota nie do wytrzymania i chłodne niezbyt przyjemne wieczory. Gdzie te czasy gdy lato było latem a zima zimą . A właściwie to istniały cztery pory roku :?:
Obiecałam fotki milina. Oto one :
Obrazek Obrazek Obrazek

Możliwe, że po prawej stronie jest ciut szczuplejszy, bo tam mam okna i jest bardziej intensywnie cięty, ale i tak zarasta je bardzo szybko.

A teraz może z innej beczki :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A może podpowiecie, co to ja sobie nasiałam. Ślimaki zjadły etykiety i nie wiem co mi tak ładnie wyrosło. Wygląda na roślinę dwuletnią.ale :wink: Czy to może być naparstnica lub coś innego. No właśnie co to jest. Tyle nasion wysiałam, że straciłam rozeznanie. W tej chwili mam tą roślinę posadzoną prawie w cieniu, ale może ona lubi słońce ?
Obrazek Obrazek

Jak szleć, to szleć i wstawiam nastepne małe fotki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Superowy ten physalis ju mam na niego ochotę . W przyszłym roku zagości jednak u mnie . Czy on idzie podziemnymi korzeniami . Lilijka 49 i 9 śliczne
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Noo, kolorowo u Ciebie! Lilie i liliowce niesamowite! A o jakim kusicielu różanym pisałaś u Aleksandra?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Oleńko jestem oczarowana Twoimi liliami - są fantastyczne ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ola, na fotce 49 to chyba lilia Flore Pleno, a trzy zdjęcia dalej Triumphator - białe trąbki z różowym gardłem.
Twoje potężne pnącza urzekają :D zarówno wisteria, jak i milin do pozazdroszczenia :) mam nadzieję, że kiedyś i u mnie zakwitną.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Miło że już jesteś .Piękny milin .Ja w ubiegłym roku dostałem małą sadzonkę .To nad ziemią zmarzło ,nowy pęd wolno rośnie ma dopiero 30 cm ,czy to normalne .Nie lubię smaku aronii ,ale też u mnie rośnie .U Ciebie piękne owoce .Pokazałaś miechunkę czy ona Ci się nie rozłazi po całym ogrodzie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”