Ogród Oli , sezon 2011
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Oli , sezon 2011
Też chciałam ,żeby milin zarósł całą ścianę już 3 rok i jakoś mu sie to nie udaje . Czy dałaś mu Olu jakieś podpory żeby się tak piął a może ma za mało słonka Na dole sie zagęszcza a do góry an i ,ani
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, i mnie te listki się spodobały. Pelargonia jest nietypowa. Kupiłam ja w zeszłym roku. Porobiłam sadzonki, ale na przyszły sezon zrobię ich wiecej. Coś mnie wzięło na nietypowe pelargonie. Następny sezon rozpocznie się pod znakiem pelargonii
Jak będziesz miała ochotę, to oczywiście i dla Ciebie będzie ukorzeniona sadzoneczka.
Moniczko, już się podszkoliłam. Tak masz rację, jest taka hortensja, ale to nie moja
Moja miała być czerwona, jest karminowa, ale może się zmieni. Jej nazwa wskazuje na czerwień : Rotschwanz
Olku, to nie agreścik. To winogronka
Jasne, że trzeba także coś na ząb
Jadziu, mój milin ma już 9-10 lat i wspina się po rynnie. Wiem, że to niedobrze, ale w razie czego mam w domu mężczyznę z drabiną do samego dachu
Milin zasłania mi już całą środkową ścianę wykuszu łącznie z oknem. Tnę go , ale ciagle jest go dość sporo. W zimie traci liście i nie zasłania widoku. A latem daje cień od południowej strony. Jutro postaram się zrobić fotkę centralną.
Dzisiaj byłam na wystawie lilii we wrocławskim Arsenale. Pięknie pachniało w całym pomieszczeniu liliami. Kompozycje całkiem ładne. Niestety spodziewałam się czegoś więcej. Np lilii mniej spotykanych, pełnych itp. Ani jednej pełnej nie było. Żadna mnie nie powaliła abym musiała ją mieć. Oto dwie fotki :

Odnalazłam nazwę mojej gigantycznej lilii, to GIZMO od p. Pajdy.
A teraz jeszcze ponudzę moimi lilijkami :

Moniczko, już się podszkoliłam. Tak masz rację, jest taka hortensja, ale to nie moja
Olku, to nie agreścik. To winogronka
Jadziu, mój milin ma już 9-10 lat i wspina się po rynnie. Wiem, że to niedobrze, ale w razie czego mam w domu mężczyznę z drabiną do samego dachu
Dzisiaj byłam na wystawie lilii we wrocławskim Arsenale. Pięknie pachniało w całym pomieszczeniu liliami. Kompozycje całkiem ładne. Niestety spodziewałam się czegoś więcej. Np lilii mniej spotykanych, pełnych itp. Ani jednej pełnej nie było. Żadna mnie nie powaliła abym musiała ją mieć. Oto dwie fotki :

Odnalazłam nazwę mojej gigantycznej lilii, to GIZMO od p. Pajdy.
A teraz jeszcze ponudzę moimi lilijkami :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
x-d-a
Olu, Twoje lilie piękniejsze niż te na wystawie w Arsenale
Też tam się wybierałam, ale nie dałam rady i trochę żałuję
Fotki owocowo-warzywne bardzo apetyczne, zwłaszcza czerwona porzeczka, która kojarzy mi się z dzieciństwem...
Fotki owocowo-warzywne bardzo apetyczne, zwłaszcza czerwona porzeczka, która kojarzy mi się z dzieciństwem...
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Oleńko Twoje lilie nie ustępują urodą, tym z wystawy
Zgromadziłaś niemałą kolekcję
Róża uratowana przed kompostem niesamowita
Jeszcze nie spotkałam róży o tak diametralnie różnych kwiatach na jednym krzewie.
Zgromadziłaś niemałą kolekcję
Róża uratowana przed kompostem niesamowita
Jeszcze nie spotkałam róży o tak diametralnie różnych kwiatach na jednym krzewie.
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
_oleander_, masz piekne lilie i...natychmiast
poszukaj mi nazwy żóltych trabek z nr 34. Też z Lilypolu? A Big Brothera masz?
Uratowana różyczka to markietanka? Uwielbiam takie dziwadła
Uratowana różyczka to markietanka? Uwielbiam takie dziwadła
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Olu, podziwiam Twoją kolekcję lilii.
Cieszę się, że pokazałaś fotki z wystawy w Arsenale. Przestałam żałować, że nie mogłam
się wybrać.
się wybrać.
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- JAKUCH

Właśnie sie dziwię ,ze nie dostaję powiadomień z Twojego wątku a Ty po prostu znikłaś Olu . Wiadomo wakacje i każdy ma urlop zreszta zasłużony więc wypoczywaj
- AAleksandra

Dalu, jak pisałam mnie ta wystawa trochę rozczarowała, bo spodziewałam się ujrzeć bardziej oryginalne odmiany lilii. Takie nie do zdobycia na naszym rynku. A tam właściwie było to co i u nas w ogrodach. Co prawda zapach oszałamiający, ale .... czułam niedosytdala pisze:Też tam się wybierałam, ale nie dałam rady i trochę żałuję
Iwonko, i ona mnie także wprawiła w zachwyt. Zresztą teraz jestem na etapie fascynacji różanej. Choć mam inne małe (młode) krzaczki, to codziennie im sie przyglądam z zachwtem i radością. Każdy nowy pęd i pączek powoduje u mnie narastające uczucie niemalże euforii i dumy. Czy to normalneheliofitka pisze:Róża uratowana przed kompostem niesamowita
Basieńko, niestety trochę potrwa zanim dopasuję nazwy lilijek do ich wizerunków. Sadząc je jeszcze nie miałam świadomości, że ta wiedza bedzie potrzebna
Różyczka także niewiadomego pochodzenia.
Adrianno , Ty z całą pewnością nie możesz żałować

CDN za moment. Muszę podzielić post, bo tekst już mi ucieka
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- AAleksandra

Olku, już jestem
Jadziu, niestety nie byłam na urlopie. Miałam ciężki i pracowity tydzień. A w dodatku ta pogoda. Albo burze z piorunami i ulewnym deszczem, albo duchota nie do wytrzymania i chłodne niezbyt przyjemne wieczory. Gdzie te czasy gdy lato było latem a zima zimą . A właściwie to istniały cztery pory roku
Obiecałam fotki milina. Oto one :

Możliwe, że po prawej stronie jest ciut szczuplejszy, bo tam mam okna i jest bardziej intensywnie cięty, ale i tak zarasta je bardzo szybko.
A teraz może z innej beczki

A może podpowiecie, co to ja sobie nasiałam. Ślimaki zjadły etykiety i nie wiem co mi tak ładnie wyrosło. Wygląda na roślinę dwuletnią.ale
Czy to może być naparstnica lub coś innego. No właśnie co to jest. Tyle nasion wysiałam, że straciłam rozeznanie. W tej chwili mam tą roślinę posadzoną prawie w cieniu, ale może ona lubi słońce ?

Jak szleć, to szleć i wstawiam nastepne małe fotki :

Jadziu, niestety nie byłam na urlopie. Miałam ciężki i pracowity tydzień. A w dodatku ta pogoda. Albo burze z piorunami i ulewnym deszczem, albo duchota nie do wytrzymania i chłodne niezbyt przyjemne wieczory. Gdzie te czasy gdy lato było latem a zima zimą . A właściwie to istniały cztery pory roku
Obiecałam fotki milina. Oto one :

Możliwe, że po prawej stronie jest ciut szczuplejszy, bo tam mam okna i jest bardziej intensywnie cięty, ale i tak zarasta je bardzo szybko.
A teraz może z innej beczki

A może podpowiecie, co to ja sobie nasiałam. Ślimaki zjadły etykiety i nie wiem co mi tak ładnie wyrosło. Wygląda na roślinę dwuletnią.ale

Jak szleć, to szleć i wstawiam nastepne małe fotki :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- JAKUCH

Superowy ten physalis ju mam na niego ochotę . W przyszłym roku zagości jednak u mnie . Czy on idzie podziemnymi korzeniami . Lilijka 49 i 9 śliczne
Noo, kolorowo u Ciebie! Lilie i liliowce niesamowite! A o jakim kusicielu różanym pisałaś u Aleksandra?
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Oleńko jestem oczarowana Twoimi liliami - są fantastyczne

- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ola, na fotce 49 to chyba lilia Flore Pleno, a trzy zdjęcia dalej Triumphator - białe trąbki z różowym gardłem.
Twoje potężne pnącza urzekają
zarówno wisteria, jak i milin do pozazdroszczenia
mam nadzieję, że kiedyś i u mnie zakwitną.
Twoje potężne pnącza urzekają
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Miło że już jesteś .Piękny milin .Ja w ubiegłym roku dostałem małą sadzonkę .To nad ziemią zmarzło ,nowy pęd wolno rośnie ma dopiero 30 cm ,czy to normalne .Nie lubię smaku aronii ,ale też u mnie rośnie .U Ciebie piękne owoce .Pokazałaś miechunkę czy ona Ci się nie rozłazi po całym ogrodzie .