Tym bardziej, że według prognoz będzie w następnych dniach więcej słońca niż ostatnio ;)
Kalendarz biodynamiczny
-
Alembik
Re: Kalendarz biodynamiczny
Tak sobie na księżyc rzuciłem okiem i w sobotę rano księżyc wstępuje, dodatkowo zaczyna się pierwsza kwadra, to tak na dodatek. Może i sam posieję pomidory. Nie chce mi się już dłużej czekać 
Tym bardziej, że według prognoz będzie w następnych dniach więcej słońca niż ostatnio ;)
-
luna2002
- 10p - Początkujący

- Od: 23 lut 2012, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam bardzo serdecznie
mysle ze na sianie pomidorow najlepszy bedzie dzien 3go marca...nie dosc ze ksiezyc rosnie to jeszcze przebywa w znaku raka...petunie w "tabletki" wysieje 29 lutego Bliznieta dodadza jej urody 
Ja przyznaję, że bardzo dawno nie interesowałam się kalendarzem bio ale w tym roku zaczęłam korzystać i przezyłam lekki wstrząs. Pozytywny dodam.
Zawsze miałam problem z zatrwianem. Uwielbiam tą roślinę ale nigdy nie chciała mi dobrze kiełkować. W tym roku posiałam ją zgodnie z kalendarzem. Nie ją samą oczywiście bo ponad 15 róznych gatunków. Posiałam w dzień kwiatowy - w zeszłą sobotę i o dziwo w poniedziałek (!) po dwoch w sumie dniach mi wykiełkowało ponad połowa odmian. Teraz po tygodniu tylko aksamitek nie mam (ale to chyba wina nasion.) reszta pięknie i zielono.
Co ciekawe, ja lubie sobie odmładzać stare yuki robiąc im takie woreczki z ziemią żeby się ukorzeniły i w tym roku też zrobiłam wg kalendarza, na dni korzeniowe. Zwykle trwało to około 2-3 miesięcy a wg kalendarza po 3 tygodniach mam już piękne korzenie. Tak więc polecam. A i ostatnio szukałam jakiegoś dobrego kalendarza z dobrymi opisami w sieci. Trafiłam na jakiś dziwny z koszeniem trawników w styczniu (swoją drogą niezła zabawa). A potem znalazłam fajny opisowy na http://www.kalednarzbiodynamiczny.pl
Mało tam jest jakis takich ogólnych rzeczy ale kalendarz mają całkiem spoko bo fajnie opisane jest co można kiedy robic.
Teraz czekam na pełnię ;) będe chciałą sobie organizm oczyścić.
Zawsze miałam problem z zatrwianem. Uwielbiam tą roślinę ale nigdy nie chciała mi dobrze kiełkować. W tym roku posiałam ją zgodnie z kalendarzem. Nie ją samą oczywiście bo ponad 15 róznych gatunków. Posiałam w dzień kwiatowy - w zeszłą sobotę i o dziwo w poniedziałek (!) po dwoch w sumie dniach mi wykiełkowało ponad połowa odmian. Teraz po tygodniu tylko aksamitek nie mam (ale to chyba wina nasion.) reszta pięknie i zielono.
Co ciekawe, ja lubie sobie odmładzać stare yuki robiąc im takie woreczki z ziemią żeby się ukorzeniły i w tym roku też zrobiłam wg kalendarza, na dni korzeniowe. Zwykle trwało to około 2-3 miesięcy a wg kalendarza po 3 tygodniach mam już piękne korzenie. Tak więc polecam. A i ostatnio szukałam jakiegoś dobrego kalendarza z dobrymi opisami w sieci. Trafiłam na jakiś dziwny z koszeniem trawników w styczniu (swoją drogą niezła zabawa). A potem znalazłam fajny opisowy na http://www.kalednarzbiodynamiczny.pl
Mało tam jest jakis takich ogólnych rzeczy ale kalendarz mają całkiem spoko bo fajnie opisane jest co można kiedy robic.
Teraz czekam na pełnię ;) będe chciałą sobie organizm oczyścić.
- Bronus
- 10p - Początkujący

- Od: 24 mar 2011, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I dlatego, że działa stosuje go coraz więcej osób.Ul_cia pisze: Więc działa
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
-
luna2002
- 10p - Początkujący

Nenesko -nie byloby Ci do smiechuNenesa pisze: Trafiłam na jakiś dziwny z koszeniem trawników w styczniu (swoją drogą niezła zabawa).
- Bronus
- 10p - Początkujący

- Od: 24 mar 2011, o 15:52
- Kontakt:
Dzień dzisiejszy przynosi smutną wiadomość dla środowiska związanego z biodynamiką. W wieku blisko 90 lat zmarła Maria Thun
więcej na stronach magazynu wino
[*]
więcej na stronach magazynu wino
[*]
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
-
keny
- 50p

- Od: 15 lut 2012, o 17:16
Maria Thun - to jej "żółty" kalendarzyk wiecznie maltretowałem działając na działce
[*]
widać u góry mieli problemy z jakością plonów to sięgneli po fachowca
[*]
widać u góry mieli problemy z jakością plonów to sięgneli po fachowca
-
luna2002
- 10p - Początkujący

Nie zagladalam tutaj kilka dni...I prosze jaka smutna wiadomosc...
a dopiero co dotarl do mnie kalendarz Pani Thun. mam ndzieje ze jej kalendarze nadal beda edytowane...Pomidorki wysialam jak pisalam...maja juz 4 listki ale nie moge sie zdecydowac czy pikowac je w dzien owocowy czy korzeniowy? Tak mysle ze pikowanie ma wzmocnic korzen...Nie wiem czy wytrzymaja do czwartku bo niezle wybujaly...Ktos mi cos poradzi?Dzięki
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kolejność wyboru dni pracy przy pomidorów to: dni owocu, potem kwiatu, korzenia i na końcu liścia, ale prace w okresie liściowym mogą sprzyjać rozwojowi nadmiaru liści, co prowadzi do rozwoju chorób grzybowych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
luna2002
- 10p - Początkujący

Cudownie....Ludwiku skad Ty to wiesz?W owocowy dzien wsialam a przepikowalam w korzeniowy...wiec kiedy wsadzic do gruntu bo juz zglupialam doszczetnie.
...Wydawalo mi sie ze pomidorki powinny wzmosnic teraz korzenie...wsadzilam je po pierwsze listki i czekam.aha i jeszcze jedno...czy my tu na forum mamy skrzynki mailowe?Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Staraj się wzmacniać w dniu owocu, więcej napisałem na pw.
pozdrawiam Ludwik
-
luna2002
- 10p - Początkujący

Dziekuje Ludwiku serdecznie ale...jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania priv
Dostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.Pozdrawiam
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.Pozdrawiam
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O ile wiem, każdy (nawet nowo narodzony) może czytać PW, ale tylko ci z dłuższym stażem mają prawo wysłać. Kto chce, może udostępnić swój mail dla wszystkich na forum, ale oprócz mnie mało ludzi tak zrobiło.luna2002 pisze:Jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania privDostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge
![]()
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.
pozdrawiam, Gunnar
- carissima
- 50p

- Od: 17 mar 2012, o 00:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dopiero zaczynam.....Czy dynie i pomidory wysiewamy w dniu owocu? Rozsadę dyni muszę zrobić - teraz to chyba 18 kwietnia najlepiej?