Izo piękne oczko i roślinki ładne Ci porosły ....gloniki pewnie wyławiasz nadal ...
Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2
Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2
Ja też popodziwiałam wszystkie różowe i fioletowe kwitnące i nawet wypatrzyłam niesamowitego okazik to cudo co do ostu jest podobne a listki ma nakrapiane
Izo piękne oczko i roślinki ładne Ci porosły ....gloniki pewnie wyławiasz nadal ...
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku, najlepiej chyba jednak zatrwian z nasion hodować. Chyba, ze udałoby Ci się kupić sadzonkę. Pewnie lepiej udają Ci się rośliny z siewu niż mnie, więc jestem spokojna o Twoje "plony" 
Izulku, no .... zdarza mi się ;) ale to tylko takie grupki, niewielkie kawałki ogródka. Reszta to chaos
Aniu, lisie ogony to tojeść orszelinowata, tak? ...
Eskimo widziałam, straciła już odcień zieleni, ale nadal ładna ;)
A moja ulubienica jeszcze młodziutka to i tak pokazała niemało! 
Barbulą się nie zamartwiaj. Jak się jej coś stało, to dostaniesz nową. Nan już podrośnieta od Bozenki, ale rosną też dzieci mojej nieboszczki. Jest ich kilkoro i cąłkiem ładnie wyglądają
Izuniu, zdjęcia z nowego aparatu są ... bez duszy. Nie mam wpływu na ich wygląd ostateczny, jedynie na samo ujęcie. A w starym jednak mogę podregulować światło, kontrast ... i pokazać Wam to, co ja widzę, a nie to głupie pudełko
Beatko, to fioletowo kwitnące, podobne do ostu o nakrapianych listkach, to ostropest plamisty. Roślina jednoroczna, ale ciekawa
Podobnie jak krokosz barwierski o niesamowitym kolorze - swietlistego pomarańczu ;)

Izulku, no .... zdarza mi się ;) ale to tylko takie grupki, niewielkie kawałki ogródka. Reszta to chaos
Aniu, lisie ogony to tojeść orszelinowata, tak? ...
Eskimo widziałam, straciła już odcień zieleni, ale nadal ładna ;)
Barbulą się nie zamartwiaj. Jak się jej coś stało, to dostaniesz nową. Nan już podrośnieta od Bozenki, ale rosną też dzieci mojej nieboszczki. Jest ich kilkoro i cąłkiem ładnie wyglądają
Izuniu, zdjęcia z nowego aparatu są ... bez duszy. Nie mam wpływu na ich wygląd ostateczny, jedynie na samo ujęcie. A w starym jednak mogę podregulować światło, kontrast ... i pokazać Wam to, co ja widzę, a nie to głupie pudełko
Beatko, to fioletowo kwitnące, podobne do ostu o nakrapianych listkach, to ostropest plamisty. Roślina jednoroczna, ale ciekawa

-
gloriadei
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Izulek
niespodzianka z clematisem wg mnie to Jan Paweł II - mam 2 szt. i wypisz wymaluj ten!
w drugiej połowie lata jego kwiaty mają ten charakterystyczny różowawy pasek. Pierwsze są bielsze.
Ukłony za rózyczkę o nieziemskim zapachu!
(zdjęcie w różance)
Skalniaczek też się rozrósł
niespodzianka z clematisem wg mnie to Jan Paweł II - mam 2 szt. i wypisz wymaluj ten!
w drugiej połowie lata jego kwiaty mają ten charakterystyczny różowawy pasek. Pierwsze są bielsze.
Ukłony za rózyczkę o nieziemskim zapachu!
Skalniaczek też się rozrósł
- chatte
- Przyjaciel Forum

Ewuniu, chyba trafiłaś w 10!
Aprawdziłam na stronie z clematisami i wygląda, że to ten 
Widziałam różyczkę, bardzo się cieszę Ewuś
To najmocniej pachnąca róża jaką zdarzyło mi się wąchać 
Widziałam różyczkę, bardzo się cieszę Ewuś
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
TO najpiękniejszy okaz w smoczym oku !;:108
W tym tygodniu wysyłam pysznogłowki i patyki Miła
O klematisach nie gadam bo u mnie tylko botaniczne
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- chatte
- Przyjaciel Forum

No, już myślałam, że będę pozbawiona na dziś internetu, albowiem zniknął sobie po chwilowym wyłączeniu prądu. Juz nawet umawiałam się z obsługą sieci na jutro na naprawę
, a tu ni stąd ni zowąd - jest! 
Smoku luby, chaos znaczy nieporządek i całkowita przypadkowość
Multiflora rośnie w części podwórkowej, nie w ogródku.
A czy Smoki uważają, ze powojniki botaniczne są nie teges? Kotki uważają że są teges i z lubością hodują tanguckiego w 2 egzemplarzach
Co prawda jeden był sobie umarł razem z innym - "Blue Bird'em", ale odtworzyłam go i znów są dwa. Blue Bird zaś zostawił po sobie małe dziecię, które hołubię, ale nie rośnie
Za patyki z góry dziękuję, ale pysznogłówek nie posyłaj Agatko. Właśnie dziś pewien sąsiad przyniósł mi lila pysznogłówki (i czerwone, które już mam
). Albo wsadź pojedynczą roślinkę, bo może to inny kolor będzie ;)
A dziś uraczę Was kilkoma zdjęciami.
Na początek pokażę Wam jaki mi zakwitł śliczny penstemon "Firebird" od Jacka - niestety już przekwitł.

Teraz już za wiele nie kwitnie. Szykują się do powtórki róże, ale jeszcze pąki mają zamknięte.
Kilka floksów

ten już pokazywałam, ale żeby były w komplecie ...

Niesamowity floks, który raz był niebieski (!) raz fioletowy

i taka mała galeryjka

i groszek pachnący

Kwitnie jeszcze ten liliowiec

i taki

reszta przekwitła. A ten ostatni też coś źle wygląda teraz
trzykrotka

liatria od Ewy krakowskiej już przekwita, a tak wyglądała, kiedy zaczynała

śliczne słoneczniczki od Jacka

kocanki

tytoń ozdobny

hyzop i piołun

rudbekii gały z płatków wychodzą, jak patrzy na nagietki

różowa budleja - nie wiem, czy chora, czy atakowana przez jakiegoś szkodnika w rodzaju bruzdownicy

i zdrowa budleja fioletowa

rozwary - jeden duży, drugi mały, a powinny być takie same

kosmos

ślaz, ale nie wiem, czy mój mieszaniec czy zygmarek od jacka, bo kwiaty mają takie same

rudbekia naga

Resztę kwiatów ma jeszcze piękny krwawnik kichawiec

Jeszcze szczawiki - akurat w momencie bez kwiatów

A na koniec mój ulubiony w tym roku widoczek

Smoku luby, chaos znaczy nieporządek i całkowita przypadkowość
Multiflora rośnie w części podwórkowej, nie w ogródku.
A czy Smoki uważają, ze powojniki botaniczne są nie teges? Kotki uważają że są teges i z lubością hodują tanguckiego w 2 egzemplarzach
Za patyki z góry dziękuję, ale pysznogłówek nie posyłaj Agatko. Właśnie dziś pewien sąsiad przyniósł mi lila pysznogłówki (i czerwone, które już mam
A dziś uraczę Was kilkoma zdjęciami.
Na początek pokażę Wam jaki mi zakwitł śliczny penstemon "Firebird" od Jacka - niestety już przekwitł.

Teraz już za wiele nie kwitnie. Szykują się do powtórki róże, ale jeszcze pąki mają zamknięte.
Kilka floksów

ten już pokazywałam, ale żeby były w komplecie ...

Niesamowity floks, który raz był niebieski (!) raz fioletowy

i taka mała galeryjka

i groszek pachnący

Kwitnie jeszcze ten liliowiec

i taki

reszta przekwitła. A ten ostatni też coś źle wygląda teraz
trzykrotka

liatria od Ewy krakowskiej już przekwita, a tak wyglądała, kiedy zaczynała

śliczne słoneczniczki od Jacka

kocanki

tytoń ozdobny

hyzop i piołun

rudbekii gały z płatków wychodzą, jak patrzy na nagietki

różowa budleja - nie wiem, czy chora, czy atakowana przez jakiegoś szkodnika w rodzaju bruzdownicy

i zdrowa budleja fioletowa

rozwary - jeden duży, drugi mały, a powinny być takie same

kosmos

ślaz, ale nie wiem, czy mój mieszaniec czy zygmarek od jacka, bo kwiaty mają takie same

rudbekia naga

Resztę kwiatów ma jeszcze piękny krwawnik kichawiec

Jeszcze szczawiki - akurat w momencie bez kwiatów

A na koniec mój ulubiony w tym roku widoczek

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Iza, piękne widoki
Fajnie, że zidentyfikowałaś odmianowo penstemona
Powiedz, czy on u Ciebie sam z siebie taki wyprostowany
U mnie kwiatostany idą na boki i się kładą.
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Kiciu, cieszę się z clematiska! Super odmiana!
proszę powiedz co to za trzykrotka
, liscie i kwiaty pierwsze widzę 
floksowo-gorszkowo to lubię
, najbardziej te ciemne ! 
proszę powiedz co to za trzykrotka
floksowo-gorszkowo to lubię
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izka pokazałaś dużo zdjęć ,a wszystkie mają swój urok,jak to zazwyczaj w ogrodach wiejskich bywa...
Nigdy nie zastanawiałam się nad urokiem floksów ..po prostu parę lat temu wykopałam od babci małą kępę i posadziłam ,zapełniając jeszcze nie całkowicie obsadzone grządki(czy to możliwe...
)a Anka w tamtym roku dopiero zwróciła mi uwagę na ich zapach...
Niebieski ,a czasami fioletowy zaintrygował mnie...inne już wcześniej mną owładnęły.
A ten ślaz ...to piżmowy,ale u mnie już przekwitł... chociaż jakieś niedobitki pomiędzy różami by się znalazły:D A to,to niebieskie wygląda podobnie co komelina, mówisz ,że trzykrotka ,ale nie wirginijska...
Widać,że deszcze nie mają wpływu na piękno kwitnienia Twoich ulubieńców...
Nigdy nie zastanawiałam się nad urokiem floksów ..po prostu parę lat temu wykopałam od babci małą kępę i posadziłam ,zapełniając jeszcze nie całkowicie obsadzone grządki(czy to możliwe...
A ten ślaz ...to piżmowy,ale u mnie już przekwitł... chociaż jakieś niedobitki pomiędzy różami by się znalazły:D A to,to niebieskie wygląda podobnie co komelina, mówisz ,że trzykrotka ,ale nie wirginijska...
Widać,że deszcze nie mają wpływu na piękno kwitnienia Twoich ulubieńców...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuniu ależ kolorków floksów
są przepiękne i takie rozrośnięte, bogate kępy
Penstemon śliczny, takie delikatne kwiatuszki
A ja wciąż zachwycam się rozwarami, bo bardzo je lubię, a Twoje już tak wspaniałe duże krzaczorki
Penstemon śliczny, takie delikatne kwiatuszki
A ja wciąż zachwycam się rozwarami, bo bardzo je lubię, a Twoje już tak wspaniałe duże krzaczorki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Izulko, ten fioletowo-niebieski floks - kameleon jest boski, jeszcze takiego nie widziałam
A tytoń, ile ma u ciebie wysokości? Czy ja dobrze pamiętam, że tytoń jest jednoroczny?
A tytoń, ile ma u ciebie wysokości? Czy ja dobrze pamiętam, że tytoń jest jednoroczny?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
I znowu magiczne zdjęcia... Kiciu Twoje fotki można oglądać bez końca, cóż za nastrojowość i klimat... istne cudeńka
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Jak pięknie i kolorowo jeszcze u Ciebie .Nawet liliowce jeszcze kwitną . :P
Co do rozwarów ,to są niskie i wysokie odmiany,pełne i pojedyńcze .
Co do rozwarów ,to są niskie i wysokie odmiany,pełne i pojedyńcze .
- chatte
- Przyjaciel Forum

Jacku, penstemona zidentyfikowałam całkiem przypadkowo. Jak zakwitł, to akurat trafiłam na forum na jego zdjęcie z podpisem 
Z początku stał tak ładnie wyprostowany. Potem niestety też zaczął się pokładać. Trzeba go będzie podwiązywać ... Ale warto, bo jest uroczy
Ewuś, to jest Tradescantia silvestris, czyli trzykrotka .. dzika
Ja też najbardziej lubię ciemne floksy, a groszki - kolorowe
No, Neli, podsumowałaś mnie
Ogród wiejski
Ale nie wszędzie jest taki. Staram się, zeby kwiaty, które tworzą klimat wiejskiego ogródka rosły w grupie, nie zakłócając tych bardziej wtrafinowanych kompozycji - o ile o takich w tej chwili w ogóle mozna u mnie mówić ;)
Cieszę się, że dołączyłaś do wielbicieli floksów. Powiedz tylko, jakich nie masz, albo jakie chcesz mieć, a będziesz miała. Niechcąco stałam się kolekcjonerką floksów i pozwalam się im wysiewać, licząc na nowe kolory, bo one się krzyżują
Niebieskie mam pierwszy rok, ale w przyszłym roku pewnie już będzie można coś oddzielić.
Powiedz, jak odgadłaś, że to ślaz piżmowy?
Swego czasu szukałam jego nazwy, ale wykluczyłam piżmowego, ze względu na brak zapachu. A może on nie zawsze pachnie? Może masz rację? Bo opis liści się zgadza.
Trzykrotka - pisałam wyżej, to Tradescantia silvestris.
Naluś, jak deszcz nie jest zbyt ulewny, to moim roślinom tylko pomaga
Aguś, nie wszystkie kępy floksów są już rozrośnięte, mam trzy nowe, które jeszcze chudziutkie są, ale szybko to nadrobią
Rozwary też nie takie znów piękne. Różowy, bladawiec jeden, faktycznie zaskoczył mnie wigorem, ale niebieski, na którym bardziej mi zależy, marny jakiś
A penstemon szybko się rozrasta i już dojrzał do podziału ;)
Z początku stał tak ładnie wyprostowany. Potem niestety też zaczął się pokładać. Trzeba go będzie podwiązywać ... Ale warto, bo jest uroczy
Ewuś, to jest Tradescantia silvestris, czyli trzykrotka .. dzika
Ja też najbardziej lubię ciemne floksy, a groszki - kolorowe
No, Neli, podsumowałaś mnie
Cieszę się, że dołączyłaś do wielbicieli floksów. Powiedz tylko, jakich nie masz, albo jakie chcesz mieć, a będziesz miała. Niechcąco stałam się kolekcjonerką floksów i pozwalam się im wysiewać, licząc na nowe kolory, bo one się krzyżują
Powiedz, jak odgadłaś, że to ślaz piżmowy?
Trzykrotka - pisałam wyżej, to Tradescantia silvestris.
Naluś, jak deszcz nie jest zbyt ulewny, to moim roślinom tylko pomaga
Aguś, nie wszystkie kępy floksów są już rozrośnięte, mam trzy nowe, które jeszcze chudziutkie są, ale szybko to nadrobią
Rozwary też nie takie znów piękne. Różowy, bladawiec jeden, faktycznie zaskoczył mnie wigorem, ale niebieski, na którym bardziej mi zależy, marny jakiś
A penstemon szybko się rozrasta i już dojrzał do podziału ;)
- chatte
- Przyjaciel Forum

Beatko, ja też takjiego floksa dotąd nie widziałam i strasznie się cieszę, że go mam. Jak się rozrośnie, to Ty też będziesz miała 
Tytoń ma zawsze jakieś 60, może czasem 70 cm. Jest jednoroczny, ale raz posadzony zostaje na zawsze
Wysiewa się regularnie w ogromnych ilościach, jak mak polny 
Beatko, Twoja hosta miniaturowa ma najbardziej fioletowe kwiaty ze wszystkich host!

Madziu, zawstydzasz mnie
Klimat - wiejski
A nastrojowość, to chyba zasługa moich "przydymionych"zdjęć 
Joluś, liliowce kwitną te późne.
Rozwary kupowałam razem. Wyglądały identycznie, więc myślałam, że to dwa kolory z tej samej odmiany, ale pewnie masz rację! Ten różowy musi być z wysokich, a niebieski z niskich
Niebieski jest półpełny
Właściwie nie mam Wam teraz co pokazać, bo nie robiłam ostatnie dwa dni zdjęć. Tego co przekwitło, nie będę pokazywać, zostawię na zimę.
W tej chwili kwitnie prawie to samo, co już pokazałam. Ale ... Friesia zaczęła drugie kwitnienie i będą jeszcze kwiatki na innych różach, to sfocę
Tytoń ma zawsze jakieś 60, może czasem 70 cm. Jest jednoroczny, ale raz posadzony zostaje na zawsze
Beatko, Twoja hosta miniaturowa ma najbardziej fioletowe kwiaty ze wszystkich host!

Madziu, zawstydzasz mnie
Klimat - wiejski
Joluś, liliowce kwitną te późne.
Rozwary kupowałam razem. Wyglądały identycznie, więc myślałam, że to dwa kolory z tej samej odmiany, ale pewnie masz rację! Ten różowy musi być z wysokich, a niebieski z niskich
Niebieski jest półpełny
Właściwie nie mam Wam teraz co pokazać, bo nie robiłam ostatnie dwa dni zdjęć. Tego co przekwitło, nie będę pokazywać, zostawię na zimę.
W tej chwili kwitnie prawie to samo, co już pokazałam. Ale ... Friesia zaczęła drugie kwitnienie i będą jeszcze kwiatki na innych różach, to sfocę