Nie mogłaś Agnieś napisać wcześniej, że będziesz podobne sadzić???? Teraz już chyba za późno na sianie.
Ogród Pelagii cz.3
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Pelagii cz.3
No to sobie teraz przypomniałam, że nazbierałam u sąsiadki nasiona zielonkawo-białych cynii
Nie mogłaś Agnieś napisać wcześniej, że będziesz podobne sadzić???? Teraz już chyba za późno na sianie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu
Takie bardziej białe z zielonkawym odcieniem ?
Nie wiem, ale , jak by w domu posiać lub na balkonie czy parapecie, może by zakwitły pod koniec lata
Niektórzy sieją do gruntu i i tak im kwitną, trochę później niż z rozsady.
Mówiłam o cyniach i pokazywałam nasiona
Czasem mnie niepokoi moja skłonność do wiejskich i trochę staromodnych kwiatów typu mieczyki, cynie, malwy czy różowy groszek bylinowy, cóż taki archetyp ogrodu mam we wspomnieniach, czasem bym chciała, żeby był nowocześniejszy.
Takie bardziej białe z zielonkawym odcieniem ?
Nie wiem, ale , jak by w domu posiać lub na balkonie czy parapecie, może by zakwitły pod koniec lata
Niektórzy sieją do gruntu i i tak im kwitną, trochę później niż z rozsady.
Mówiłam o cyniach i pokazywałam nasiona
Czasem mnie niepokoi moja skłonność do wiejskich i trochę staromodnych kwiatów typu mieczyki, cynie, malwy czy różowy groszek bylinowy, cóż taki archetyp ogrodu mam we wspomnieniach, czasem bym chciała, żeby był nowocześniejszy.
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
To znaczy,że mogę przesadzić teraz kamasję dość niefortunnie ja posadziłam i nie wiedziałam kiedy się do tego zabrać.Dodam tylko,że liście mam jeszcze zielone..... kopać?
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- pelagia72

Marzeno
Myślę, że tak.
Moja przekwitła i przesadziłam ją z ziemią, tzn. starałam się, dobrze podlałam, cebule muszą zasymilować składniki pokarmowe z liści i łodyg.
Robię tak też z hiacyntami i tulipanami, bo szkoda mi wolnego miejsca.

Myślę, że tak.
Moja przekwitła i przesadziłam ją z ziemią, tzn. starałam się, dobrze podlałam, cebule muszą zasymilować składniki pokarmowe z liści i łodyg.
Robię tak też z hiacyntami i tulipanami, bo szkoda mi wolnego miejsca.
-
elsi

Pierwszy raz sadziłam tulipany do donic, zaschły im liście, mogę je teraz przestać podlewać?
U mnie miejsca sporo, donice miały uchronić je przed gryzoniami, nie do końca to się sprawdziło.
U mnie miejsca sporo, donice miały uchronić je przed gryzoniami, nie do końca to się sprawdziło.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Agnieszko u mnie żadne cebule nie kwitną w donicach wszystko luzem , oczywiście coś tam od czasu do czasu zjada , ale to też stworzenia i muszą coś jeść ,
tylko czemu cebule kwiatowe ?nie mogły by korzeni chwastów
Genia
Genia
- pelagia72

Elu
Myślę, że lepiej zaprzestać podlewania
Jak to ? Małe futrzaki weszły od góry
Geniu
Kurcze, to ja powinnam uważać się za szczęściarę, tfu tfu, nic nie zjada cebulek, czasem gniją.
Ale i tak część sadzę w koszyczkach i siatkach (kret)
Geniu, myślisz, że to nornice ? Irysy też podgryzają ?

Myślę, że lepiej zaprzestać podlewania
Jak to ? Małe futrzaki weszły od góry
Geniu
Kurcze, to ja powinnam uważać się za szczęściarę, tfu tfu, nic nie zjada cebulek, czasem gniją.
Ale i tak część sadzę w koszyczkach i siatkach (kret)
Geniu, myślisz, że to nornice ? Irysy też podgryzają ?
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Agnieszko - szkodniki żrą cebule i bardzo je lubią.
U mnie zeżarły pewnie tulipany ( nie umiem się doliczyć ) ale na pewno zeżarły mi lilie bo wiem gdzie powinny wyjść a nie ma
U mnie zeżarły pewnie tulipany ( nie umiem się doliczyć ) ale na pewno zeżarły mi lilie bo wiem gdzie powinny wyjść a nie ma
-
elsi

Tak, nornice wlazły do doniczki i wszystko wyjadły - z dziesięciu cebul tulipanów zostały tylko łupinki z dwóch i znacznik
Wydaje mi się, że trochę przegięły
zadbam, by na następną zimę miały jedzonko, specjalne 
Wydaje mi się, że trochę przegięły
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- pelagia72

Mariolu
Wiem , wiem
Czasem zdarzają się tajemnicze zniknięcia i u mnie ale nigdy nic pogryzionego nie widziałam, zawsze zrzucam to na karb choroby grzybowej
Jedyny sposób, to zapakować cebule w drucianą siatkę i zamknąć od góry
Elu
A to przebiegłe myszony
Lili to bym nie darowała, pomijając sentyment, cebule bywają bardzo kosztowne.
Nie ma rady, albo zbudować twierdzę przeciw gryzoniom, alb sadzić narcyzy ( ponoć nie ruszają ich)
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów cebulowych, zwłaszcza tulipanów i lilii.
W moim ogrodzie wykopuję tulipany i robię miejsca dla letnich i kubłowych kwiatów.
Cynie, lantana, psianka, datura i słoneczniki czekają.
Dziś posadziłam ostatnie grzesinki , wczoraj ciemno listną cannę.
W zeszłym roku canny kwitły już w maju, jeszcze w pomieszczeniu, teraz posadziłam kłącza dopiero w marcu.
Aaa, dziś odkryłam rozwara z którym się pożegnałam, ukrył się pod liśćmi czosnku.

Wiem , wiem
Czasem zdarzają się tajemnicze zniknięcia i u mnie ale nigdy nic pogryzionego nie widziałam, zawsze zrzucam to na karb choroby grzybowej
Jedyny sposób, to zapakować cebule w drucianą siatkę i zamknąć od góry
Elu
A to przebiegłe myszony
Lili to bym nie darowała, pomijając sentyment, cebule bywają bardzo kosztowne.
Nie ma rady, albo zbudować twierdzę przeciw gryzoniom, alb sadzić narcyzy ( ponoć nie ruszają ich)
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów cebulowych, zwłaszcza tulipanów i lilii.
W moim ogrodzie wykopuję tulipany i robię miejsca dla letnich i kubłowych kwiatów.
Cynie, lantana, psianka, datura i słoneczniki czekają.
Dziś posadziłam ostatnie grzesinki , wczoraj ciemno listną cannę.
W zeszłym roku canny kwitły już w maju, jeszcze w pomieszczeniu, teraz posadziłam kłącza dopiero w marcu.
Aaa, dziś odkryłam rozwara z którym się pożegnałam, ukrył się pod liśćmi czosnku.
- pelagia72

- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Pell - masz naprawdę śliczną niebieską rabatkę, zresztą jak wiem Twój ulubiony kolor,
gryzonie u mnie zniszczyły cebulowe, słabo kwitły, a jak już to często usychały i wyjmowałam odgryzione łodyżki, część była w koszyczkach..
Zmuszona byłam zrezygnować z jednej rabatki bo tam prawdopodobnie największe ich skupisko, nawet nie chcę dawać fotek ale lilie, tulipany, hiacynty a nawet narcyze tak zjedzone że zostają kikuty.
Myślę, że nie ma już roślin tzw.odstraszających, posadziłam naprawdę czosnku i inne, krety, nornice i ślimaki - to mają najwyrazniej w nosie - jedynie dobry łowczy kot lub pies jest ideałem i nadzieją.
gryzonie u mnie zniszczyły cebulowe, słabo kwitły, a jak już to często usychały i wyjmowałam odgryzione łodyżki, część była w koszyczkach..
Zmuszona byłam zrezygnować z jednej rabatki bo tam prawdopodobnie największe ich skupisko, nawet nie chcę dawać fotek ale lilie, tulipany, hiacynty a nawet narcyze tak zjedzone że zostają kikuty.
Myślę, że nie ma już roślin tzw.odstraszających, posadziłam naprawdę czosnku i inne, krety, nornice i ślimaki - to mają najwyrazniej w nosie - jedynie dobry łowczy kot lub pies jest ideałem i nadzieją.
- pelagia72

Dziękuję Taro
To nie zazdroszczę, tyle pracy, starań i pieniędzy zmarnotrawiły małe szkodniki.
Nie wiem, czy mi by starczyło sił do walki z nimi.
Pamiętam co było w zeszłym roku z kretem, wszystkie znane mi sposoby oprócz min, piszczący odstraszacz, futrzak i tak przekopał swoje.
Część cebul mam właśnie przez niego posadzonych w koszykach i plastykowych siatkach. Krokusy przekopał do sąsiadki.
Może faktycznie kot i pies są najlepszym antidotum.
Można też zbudować podniesioną rabatę z siatką z grubego drutu na dnie, kiedyś o tym myślałam, tylko czy by górą nie przelazły ?
To nie zazdroszczę, tyle pracy, starań i pieniędzy zmarnotrawiły małe szkodniki.
Nie wiem, czy mi by starczyło sił do walki z nimi.
Pamiętam co było w zeszłym roku z kretem, wszystkie znane mi sposoby oprócz min, piszczący odstraszacz, futrzak i tak przekopał swoje.
Część cebul mam właśnie przez niego posadzonych w koszykach i plastykowych siatkach. Krokusy przekopał do sąsiadki.
Może faktycznie kot i pies są najlepszym antidotum.
Można też zbudować podniesioną rabatę z siatką z grubego drutu na dnie, kiedyś o tym myślałam, tylko czy by górą nie przelazły ?
-
elsi

Pomysł z siatką z drutu jest dobry, ale u Ciebie,
nie wyrobiłabym na siatkę na mojej powierzchni.
Wczoraj Nora upolowała krecika, pewnie go zalizała,
albo dostał zawału na jej widok
Ta dzika róża na pniu - jest tak wyprowadzona, czy zaszczepiona?
Wstawiłaś aktualne zdjęcia? - wielosiły u mnie już przekwitły, dlatego pytam
nie wyrobiłabym na siatkę na mojej powierzchni.
Wczoraj Nora upolowała krecika, pewnie go zalizała,
albo dostał zawału na jej widok
Ta dzika róża na pniu - jest tak wyprowadzona, czy zaszczepiona?
Wstawiłaś aktualne zdjęcia? - wielosiły u mnie już przekwitły, dlatego pytam
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- pelagia72

Elu
Wyobrażam sobie spustoszenie przy wydobywaniu krecika
Z różami było tak, kupiłam kiedyś cztery na wyprzedaży, dwie; ''Bonica'82'' i ''Ingrid Bergman'' udały się.
Pozostałe okazały się dzikimi, różami rdzawymi, albo były zaszczepione, albo zdominowały obumarłą, szlachetniejszą odmianę.
Przycinam je kilka razy w roku. Teraz mają swój czas, jesienią zdobią owockami.
Zdjęcia aktualne, wielosiły kwitną, podskubuje przekwitłe czubki.
Jak się szybko wytnie cały przekwitnięty pęd, wyrastają nowe.

Wyobrażam sobie spustoszenie przy wydobywaniu krecika
Z różami było tak, kupiłam kiedyś cztery na wyprzedaży, dwie; ''Bonica'82'' i ''Ingrid Bergman'' udały się.
Pozostałe okazały się dzikimi, różami rdzawymi, albo były zaszczepione, albo zdominowały obumarłą, szlachetniejszą odmianę.
Przycinam je kilka razy w roku. Teraz mają swój czas, jesienią zdobią owockami.
Zdjęcia aktualne, wielosiły kwitną, podskubuje przekwitłe czubki.
Jak się szybko wytnie cały przekwitnięty pęd, wyrastają nowe.