Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu ależ u Ciebie kolorów :D przepiękna begonia różową falbanką, wyobrażam sobie ten zapach przy tytoniu :roll: :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alu, czy ta altanka w tle należy do Ciebie ?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Małgosiu, już doczytałam wczoraj u Ciebie, że dokonujesz dalej liliowych zakupów :D Ja żadnej lilii teraz nie kupiłam, na Lilypol niestety nie składam zamówienia :( Niestety mam wazniejsze wydatki, rośliny muszą poczekać :( Ale dzisiaj zachodziłam do jednego ogrodniczego po nawozy zielone i ku mojemu zdziwieniu w sklepie były ciekawe lilie - m.in Henry`ego, speciosum, ale cen nie było podanych, a sklepowy zajęty, wiec czym prędzej wybyłam, bo i nasion nie było :D Dzisiaj uporałam się z dużą liczbą lilii, tylko te kurdupelki rozmnożone są koszmarne, no al nasza praca zostanie wynagrodzona pięknymi i dużymi cebulami w niedalekiej przyszłości :P A tulipany niestety muszę co roku wykopywac, bo za mokra gleba od jesieni do późnej wiosny (dlatego w tym roku żadnych tulipków nie kupiłam ;)).

Madziu zapomniałam, ze Ty przecież w Bułgarii byłaś :;230 Oj ja bym nie przeżyła gości w takim dniu, takim momencie, chyba bym ich nie przyjęła. I mmój już drugi dziwaczek żółknie, może problem z jakimiś składnikami pokarmowymi :roll: Trzeb poczytać, bo fajnie rozrastają się, takie miłe barwne kępki tworzą.

Agnieszko tak tytoń pięknie pachnie, zawsze żałuję, ze nie mam domu z ogrodem głównie na atmosferę ogrodów nocą, te zapachy, uwydatniające się późniejsza porą.

Gabi, tak altanka i domek są nasze, to nasza druga działka, bo dwie działki podzielone są rowem, łączy je widoczny na fotografiach (tuż za pergolą) mostek.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Oj , to przykro,Alu ,że nie możesz poszaleć w tym roku. :cry:
Będziesz musiała zadowolić się naszymi nowościami...
Swoją drogą , masz , dziewczyno , silną wolę ,jeśli możesz wyjść ze sklepu bez zakupków liliowych....(ja nie umiem).
Tulipanów też nie kupowałam ,ale troszkę narcyzów botanicznych i białych.Ale ciągnie mnie do sklepów....
Dzisiaj zadołowałm małe cebulki lilii (oczywiście musiałam pozaglądać do pojemników.Bardzo ładnie urosły i chyba szybciej mnie kwiatami zaskoczą niż myślę.... Przygotowałam trochę miejsca na nowe nabytki.Już się ich doczekać nie mogę...
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz jej zdjęcie w całości ?
Robię coś podobnego i brakuje mi pomysłu na wykończenie.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, będe właśnie chociaż Twoje lilie podziwiać i cieszyć się z nich wspólnie z Tobą :) A jak już muszę, to mam silną wolę i to w sprawie zakupów związanych z moimi pasjami ;) Ale szczerze mówiąc, zaczyna mi tez miejsca brakować pod nowe nasadzenia :? A poza tym mama i siostra mnie przyciągają na ziemię, uświadamiając, że to tylko działka ROD, że w tym wypadku czasem szkoda wydawać duzo pieniedzy na ciekawe rośliny, bo najzwyczajniej są kradzione czy niszczone :( (bo zazwyczaj bywasz na takiej działce tylko popołudniami). Tak bym chciała mieć ogród pod własnym oknem, jakie byłoby ułatwienie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Gabi, mam kilka zdjęc z różnych ujęć, proszę bardzo:

Obrazek

Obrazek

Tu jak widać ta "ściana" jest jeszcze odkryta:
Obrazek

A tutaj już zmodernizowana w poprzednim roku, na tej samej "ścianie" dobudowana ławka i altanka została jakby dodatkowo zabudowana:
Obrazek

Obrazek

Tylko niestety chyba nie mam zdjęć dachu - konstrukcji od wewnątrz, jakby Cię to interesowało, to napisz, poszukam może coś znajdę, albo jutro zrobię fotki.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia, dziękuję...
Chodziło mi o boki i kratki.
My już mamy całą konstrukcję, teraz tylko deski na dach i czymś go pokryć...
Też jeszcze nie mamy koncepcji czym.
I właśnie boki... zastanawiałam się nad kratkami ale takimi tylko przy słupkach.
Mam takie skrzynie, które chcę postawić przy słupkach i potem do góry jakieś kratki.
Zresztą na przemyślenia mam czas całą zimę, bo dopiero na wiosnę będziemy kończyć.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi jak widzisz my mamy okrytą altankę trzciną, a kratki są na dwóch ścianach - południowej i zachodniej, zasłona nie tylko przed słońcem, ale i wzrokiem przechodzących alejką i sąsiadów ;)

Dzisiaj zapraszam na sesję dalii:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalie wyjątkowo piękne! Trudno którąś wyróżnić :?
A na ostatnie zdjęcie załapał sie też bardzo piękny motyl :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo dokładnie, tez jestem zauroczona daliami, to niezwykle wdzięczne rośliny, a tyle ich wymagań, co przechowywanie karp zimą, a w sezonie tylko przycinanie przekwitłych kwiatów, to naprawdę niewiele jak na tak urokliwe i olbrzymie rośliny. A motyli teraz mam całe przedstawienie, na astrach, chryzantemach, az miło popatrzeć :D

Dzisiaj może odrobina jesiennych bylin:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogłaszam, że wiosna nadeszła! :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,u Ciebie mak u mnie w najlepsze kwitnie bergenia...
Szkoda tylko,że w kalendarzu pojawi się zaraz październik :evil:
Jak patrzę na Twoje piękne,wypasione dalie,to mnie wściekłość ogarnia...
Poniosłam klęskę daliową :cry: może za rok będzie lepiej :roll:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu dalie bajeczne, na przyszły rok i ja zaproszę je do swojego ogródka, :D ale w donice :? Marcinki śliczne, piękne kolorki :D I mak :shock: piękną wiosnę zapowiada :wink: :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadźcie dalie, bo warto, najlepiej posadzić je troche wcześniej niż książki nakazują, zawsze można osłonić przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami, ale przynajmniej mozna całe lato i częśc jesieni podziwiać te urocze kwiaty.
Madziu mi jedna dalia niestety padła, rosła na zbyt podmokłej rabacie i zgnił bulwki, szkoda, bo była taka piekna fioletowa :( A co Twoim dolegało?
Aga a czemu chcesz tylko w donice sadzic dalie? Nie skusisz sie na kilka dosyć, zbyt lekka gleba u nas jest i panoszą się po całej ziemi aż miło ;:224

Ponoć maja pojawić się tej nocy przymrozki, przeraża mnie ta myśl, bo na działce jest jeszcze tak pieknie, tyle roślin kwitnie, aż żal pomysleć, że mróz mógłby je poniszczyć :( Ale dobrze, że z modernizacją kilku rabat zdążyłam.
A teraz z serii, co jeszcze kwitnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia