Ogród Ali -> alana cz.2
- alana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu, już doczytałam wczoraj u Ciebie, że dokonujesz dalej liliowych zakupów
Ja żadnej lilii teraz nie kupiłam, na Lilypol niestety nie składam zamówienia
Niestety mam wazniejsze wydatki, rośliny muszą poczekać
Ale dzisiaj zachodziłam do jednego ogrodniczego po nawozy zielone i ku mojemu zdziwieniu w sklepie były ciekawe lilie - m.in Henry`ego, speciosum, ale cen nie było podanych, a sklepowy zajęty, wiec czym prędzej wybyłam, bo i nasion nie było
Dzisiaj uporałam się z dużą liczbą lilii, tylko te kurdupelki rozmnożone są koszmarne, no al nasza praca zostanie wynagrodzona pięknymi i dużymi cebulami w niedalekiej przyszłości :P A tulipany niestety muszę co roku wykopywac, bo za mokra gleba od jesieni do późnej wiosny (dlatego w tym roku żadnych tulipków nie kupiłam ;)).
Madziu zapomniałam, ze Ty przecież w Bułgarii byłaś
Oj ja bym nie przeżyła gości w takim dniu, takim momencie, chyba bym ich nie przyjęła. I mmój już drugi dziwaczek żółknie, może problem z jakimiś składnikami pokarmowymi
Trzeb poczytać, bo fajnie rozrastają się, takie miłe barwne kępki tworzą.
Agnieszko tak tytoń pięknie pachnie, zawsze żałuję, ze nie mam domu z ogrodem głównie na atmosferę ogrodów nocą, te zapachy, uwydatniające się późniejsza porą.
Gabi, tak altanka i domek są nasze, to nasza druga działka, bo dwie działki podzielone są rowem, łączy je widoczny na fotografiach (tuż za pergolą) mostek.
Madziu zapomniałam, ze Ty przecież w Bułgarii byłaś
Agnieszko tak tytoń pięknie pachnie, zawsze żałuję, ze nie mam domu z ogrodem głównie na atmosferę ogrodów nocą, te zapachy, uwydatniające się późniejsza porą.
Gabi, tak altanka i domek są nasze, to nasza druga działka, bo dwie działki podzielone są rowem, łączy je widoczny na fotografiach (tuż za pergolą) mostek.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Oj , to przykro,Alu ,że nie możesz poszaleć w tym roku.
Będziesz musiała zadowolić się naszymi nowościami...
Swoją drogą , masz , dziewczyno , silną wolę ,jeśli możesz wyjść ze sklepu bez zakupków liliowych....(ja nie umiem).
Tulipanów też nie kupowałam ,ale troszkę narcyzów botanicznych i białych.Ale ciągnie mnie do sklepów....
Dzisiaj zadołowałm małe cebulki lilii (oczywiście musiałam pozaglądać do pojemników.Bardzo ładnie urosły i chyba szybciej mnie kwiatami zaskoczą niż myślę.... Przygotowałam trochę miejsca na nowe nabytki.Już się ich doczekać nie mogę...
Będziesz musiała zadowolić się naszymi nowościami...
Swoją drogą , masz , dziewczyno , silną wolę ,jeśli możesz wyjść ze sklepu bez zakupków liliowych....(ja nie umiem).
Tulipanów też nie kupowałam ,ale troszkę narcyzów botanicznych i białych.Ale ciągnie mnie do sklepów....
Dzisiaj zadołowałm małe cebulki lilii (oczywiście musiałam pozaglądać do pojemników.Bardzo ładnie urosły i chyba szybciej mnie kwiatami zaskoczą niż myślę.... Przygotowałam trochę miejsca na nowe nabytki.Już się ich doczekać nie mogę...
Pozdrawiam,Małgorzata
- alana

Małgosiu, będe właśnie chociaż Twoje lilie podziwiać i cieszyć się z nich wspólnie z Tobą
A jak już muszę, to mam silną wolę i to w sprawie zakupów związanych z moimi pasjami ;) Ale szczerze mówiąc, zaczyna mi tez miejsca brakować pod nowe nasadzenia
A poza tym mama i siostra mnie przyciągają na ziemię, uświadamiając, że to tylko działka ROD, że w tym wypadku czasem szkoda wydawać duzo pieniedzy na ciekawe rośliny, bo najzwyczajniej są kradzione czy niszczone
(bo zazwyczaj bywasz na takiej działce tylko popołudniami). Tak bym chciała mieć ogród pod własnym oknem, jakie byłoby ułatwienie.
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Tak Gabi, mam kilka zdjęc z różnych ujęć, proszę bardzo:

Tu jak widać ta "ściana" jest jeszcze odkryta:

A tutaj już zmodernizowana w poprzednim roku, na tej samej "ścianie" dobudowana ławka i altanka została jakby dodatkowo zabudowana:

Tylko niestety chyba nie mam zdjęć dachu - konstrukcji od wewnątrz, jakby Cię to interesowało, to napisz, poszukam może coś znajdę, albo jutro zrobię fotki.
Tu jak widać ta "ściana" jest jeszcze odkryta:

A tutaj już zmodernizowana w poprzednim roku, na tej samej "ścianie" dobudowana ławka i altanka została jakby dodatkowo zabudowana:
Tylko niestety chyba nie mam zdjęć dachu - konstrukcji od wewnątrz, jakby Cię to interesowało, to napisz, poszukam może coś znajdę, albo jutro zrobię fotki.
Pozdrawiam, Alicja
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Alusia, dziękuję...
Chodziło mi o boki i kratki.
My już mamy całą konstrukcję, teraz tylko deski na dach i czymś go pokryć...
Też jeszcze nie mamy koncepcji czym.
I właśnie boki... zastanawiałam się nad kratkami ale takimi tylko przy słupkach.
Mam takie skrzynie, które chcę postawić przy słupkach i potem do góry jakieś kratki.
Zresztą na przemyślenia mam czas całą zimę, bo dopiero na wiosnę będziemy kończyć.
Chodziło mi o boki i kratki.
My już mamy całą konstrukcję, teraz tylko deski na dach i czymś go pokryć...
Też jeszcze nie mamy koncepcji czym.
I właśnie boki... zastanawiałam się nad kratkami ale takimi tylko przy słupkach.
Mam takie skrzynie, które chcę postawić przy słupkach i potem do góry jakieś kratki.
Zresztą na przemyślenia mam czas całą zimę, bo dopiero na wiosnę będziemy kończyć.
- alana

Gabi jak widzisz my mamy okrytą altankę trzciną, a kratki są na dwóch ścianach - południowej i zachodniej, zasłona nie tylko przed słońcem, ale i wzrokiem przechodzących alejką i sąsiadów ;)
Dzisiaj zapraszam na sesję dalii:

Dzisiaj zapraszam na sesję dalii:
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Izo dokładnie, tez jestem zauroczona daliami, to niezwykle wdzięczne rośliny, a tyle ich wymagań, co przechowywanie karp zimą, a w sezonie tylko przycinanie przekwitłych kwiatów, to naprawdę niewiele jak na tak urokliwe i olbrzymie rośliny. A motyli teraz mam całe przedstawienie, na astrach, chryzantemach, az miło popatrzeć 
Dzisiaj może odrobina jesiennych bylin:

Ogłaszam, że wiosna nadeszła!

Dzisiaj może odrobina jesiennych bylin:
Ogłaszam, że wiosna nadeszła!
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Sadźcie dalie, bo warto, najlepiej posadzić je troche wcześniej niż książki nakazują, zawsze można osłonić przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami, ale przynajmniej mozna całe lato i częśc jesieni podziwiać te urocze kwiaty.
Madziu mi jedna dalia niestety padła, rosła na zbyt podmokłej rabacie i zgnił bulwki, szkoda, bo była taka piekna fioletowa
A co Twoim dolegało?
Aga a czemu chcesz tylko w donice sadzic dalie? Nie skusisz sie na kilka dosyć, zbyt lekka gleba u nas jest i panoszą się po całej ziemi aż miło
Ponoć maja pojawić się tej nocy przymrozki, przeraża mnie ta myśl, bo na działce jest jeszcze tak pieknie, tyle roślin kwitnie, aż żal pomysleć, że mróz mógłby je poniszczyć
Ale dobrze, że z modernizacją kilku rabat zdążyłam.
A teraz z serii, co jeszcze kwitnie:

Madziu mi jedna dalia niestety padła, rosła na zbyt podmokłej rabacie i zgnił bulwki, szkoda, bo była taka piekna fioletowa
Aga a czemu chcesz tylko w donice sadzic dalie? Nie skusisz sie na kilka dosyć, zbyt lekka gleba u nas jest i panoszą się po całej ziemi aż miło
Ponoć maja pojawić się tej nocy przymrozki, przeraża mnie ta myśl, bo na działce jest jeszcze tak pieknie, tyle roślin kwitnie, aż żal pomysleć, że mróz mógłby je poniszczyć
A teraz z serii, co jeszcze kwitnie:
Pozdrawiam, Alicja