Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko, poczytaj trochę , znajdź wątek o Asahi na naszym forum i sama zdecyduj czy chcesz go użyć.

"Cezar" dziś wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Dowód na moje storczykowe zwariowanie, zupełnie nowy, herbaciany, wyglądający jak zachód słońca za moim oknem...
...nowy nabytek!
Obrazek
Obrazek

A do sklepu na chwilę, po podłoże tylko poszłam...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne podłoże! :lol: A tak na serio to kolorek ma świetny i warżkę też - taką kropeczkową :wink:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak zrobię Kamilko, poczytam więcej i zastanowię się czy ewentualnie potraktować moje zdechlaki tym preparatem. Będę relacjonować w moim wątku. Dziś niestety zdjęć nie mogę zrobić bo siadły mi i akumulatorki i zapasowe baterie ..

A zakup piękny :) Wcale się nie dziwię, że nie mogłaś mu się oprzeć ;)
To ile okazów masz już w swojej kolekcji? ;) Bo zdaje się, że zaczynałaś od ..7 sztuk na tym forum? ;)
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Kamilko, 'Cezar' z dnia na dzień coraz bardziej mężnieje, pączusiom mam nadzieję, że dużo czasu nie zajmie rozchylanie płatków - nie mogę się doczekać, ciekawa jestem jego piegów.
U nowinka, kolorek niespotykany, bardzo apetyczny, nie widziałam jeszcze takiego cudeńka.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ajjj, jaki śliczny nowy nabytek :shock:
a "Cezar' będzie wyglądał niesamowicie dostojnie jak wszystkie pączki się rozwiną :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Kamilko Cezar zapowiada się imponująco :) A nowy nabytek bardzo mi się podoba, taki ciekawy ten jego kolorek ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny herbaciany Phalaenopsis, a ten drugi ma bardzo rozgałęziony pęd i dużo pąków.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, za mną też "chodzi" taki gałązkowy okaz jak Twój "Cezar". Może dlatego, że kiedyś podobnego
straciłam.
Rozgałęziony pęd z rozkwitniętymi kwiatami wygląda zjawiskowo. Czekam na zdjęcie Twojego :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanko/Anetko- moja kolekcja dziś liczy 26Phal. i jedną Cambrię, do tego mam 4 storczyki do odratowania, które też już właściwie są moje. Czyli wyjdzie 31. Opiekuję się też 6 Phal. mojej Mamy i 5 teściowej, jest więc co doglądać.

Aniu, Anetko, Justynko, Asiu, Halinko, Dusiu, Asiu- dziękuję. Herbaciany rzeczywiście wpadł mi w oko i odejść od niego nie mogłam, na razie to ostatni zakup, bo nie mam już miejsca, a boję się, że gdy przyjdzie mi zamieszkać w jednym miejscu, to okien na storczyki zabraknie...A nie chciałabym ich rozdawać.

Asiu/Art- Cezar poprzednio kwitł na jednej łodydze i miał kilka kwiatków. Nie wiem czemu tym razem wypuścił tyle rozgałęzień, ale bardzo mnie to cieszy i czekam na rozwinięcie pierwszych kwiatów.

Tak Cezar kwitł w lipcu zeszłego roku:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładny. też lubię takie nakrapiane. a co do miejsca, można im zrobić jakiś kwietnik lub półeczkę do okna... ja zawsze miałam problem z miejscem, bo kiedyś miałam kilkadziesiąt innych roślin, ale musiałam się ich pozbyć, żeby mieć gdzie postawić storczyki. moje storczyki są ciasno poupychane na parapecie, ciężko się podlewa, muszę uważać, by nie polać któremuś po liściach.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, myślę nad półką wieszana na przy ścianie. Mam nawet mały projekt, niestety mój Piotrek nie ma czasu, by mi coś takiego stworzyć. Póki co, jego praca jest ważniejsza. oprócz storczyków ma też kilkanaście kaktusów i świeżo zaszczepionych santpaulii, nie mogłabym pozbyć się którejkolwiek mojej roślinki.

Zakupiłam mech i rozpoczęłam operację opatulania nim moich keików u zdechlaczka. Sama nie wiem czy to w jakiś sposób im pomoże, ale spróbować warto.

Trzeba się dobrze przypatrzeć, by zauważyć korzonki. Dotąd, gdy je spryskiwałam nawet nie robiły się zielone, tylko woda skraplała się na nich i tyle. Odkryłam, że dzięki "obecności" mchu mają więcej wilgoci i robią się zielone. Zastanawiam się czy nadal nakładać na tego choruszka namiot foliowy, czy nie będzie im " za wilgotno"?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16

Post »

Oj, jakie pięęęęękne młodziki rosną ;:48 ;:48
Pozdrawiam,

lvlonika
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Bardzo ładny ten nowy nabytek. Śliczny jest też Cezar. Kurcze , ile korzonków :) No i pędzik już ładny. Mam nadzieję, że te do odratowania się zbiorą w sobie i za opiekę się odwdzięczą, ale co ja piszę ;:123 - jestem pewna , że tak będzie :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Baryczko gratuluję pięknej kolekcji :D :D :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam, dziewczyny!

Przeglądając moje storczyki zaniepokoiłam się miniaturką, bo ma jakieś pomarszczone listki. Trzy miesiące temu przesadziłam ją do glinianej doniczki, od tego czasu wypuściła 2nowe listka, korzonki i upragniony przeze mnie pędzik!
Dziś wyjęłam ją z doniczki, okazuje się, że korzonki wewnątrz w ogóle nie rosną, są brązowe, ale twarde i sprawiają wrażenie zdrowych. Namoczyłam roślinkę w roztworze Asahi, by ją wzmocnić, ale martwi mnie jedno: Czy powinnam uciąć pęd?

Obrazek
Obrazek

I już w namiastce doniczki, musiałam naprędce znaleźć coś odpowiedniego, bo tak małych przejrzystych doniczek nie mam. wykorzystałam dno butelki, narobiłam w nim dziurek i mam nadzieję, że będzie dobrze.
Obrazek

Doradźcie, proszę, co mam zrobić z tym pędem, bo żal ogromny jest go uciąć...
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”