Witam Was serdecznie w ten czerwcowy dzień, na szczęście nie tak upalny jak kilka dotychczasowych.
Widzę, że niektóre różyczki nie lubią tak mocnego słońca. Na pewno do nich należy Blue for You. Kwitnie wspaniale, ale mocne słońce przypala jej płatki, chyba muszę ją przenieść w inne miejsce, troszkę szkoda bo się już zadomowiła.

. Na zdjęciu jeszcze przed tym ostrym słońcem, rozwinęła się jako jedna z pierwszych.

.
Witaj
Izo, dobrze by było utopić ćmę bukszpanową, tylko jak to zrobić??

Ale robimy opryski co jakiś czas i wystarcza. Po tym ostatnim minęło chyba 3 tygodnie i był spokój, ale wczoraj podczas cięcia bukszpanów dało się zauważyć wewnątrz krzewów przepoczwarzające się larwy i poszedł wieczorem oprysk.
Tereniu - jedne róże się już otwarły i zdążyły prawie przekwitnąć, a angielki dochodzą do siebie i zaczynają pokaz. Pierwsza jak zwykle Munstead Wood
Kasiu z Munstead Wood na pewno będziesz zadowolona. U mnie w pierwszym roku już były chętne do kwitnięcia, tylko się trochę słaniały po ziemi. Tak wtedy wyglądały
Daysy- CPM jest cudowna, szybko i chętnie kwitnie. Bardzo ją chciałam od samego początku. Polecam z całego serca
Aniu - mam kilka clematisów, ale nie wiem jak się nazywają bo jakoś nie przywiązywałam do tego wagi, ale dzisiaj chętnie bym poznała ich nazwy. A ten berberys rósł kiedyś wśród bukszpanów, ale jak się rozrosły róże, to go przeniosłam.
Basiu - dziękuję za pochwały, ale i u Ciebie jest wspaniale. Też kochasz róże i inne rośliny, bo jak sama napisałaś, jak ich nie kochać. Ja u siebie też poupychałam rosliny za gęsto, a teraz chodzę z sekatorem i je przycinam, formuję i nie pozwalam na za duży rozrost.
Różany spektakl już ruszył. Teraz zbierają się angielki. Widzę, że chyba po tegorocznym mocnym cięciu mają większe kwiaty niż w zeszłym roku. Najbardziej widzę to po
Grace, ale tak samo
Golden Celebration, Lady of Shalott, Pat Austin czy też
Lady Emma Hamilton.
Tea Clipper też nieśmiało zaczyna się rozglądać, czy już może ruszyć z pełnym kwitnieniem.
Na całego zaczęła Graham Thomas, Princess Anna, Abraham Darby, a goni je Jubilee Celebration
no i dalej
Parole
Hot Chocolate
Jubile du Prince de Monaco
St.Cecile
Wildeve
Brother Cadfael