Doniczkowe - barbra13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Doniczkowe - barbra13

Post »

Piękne storczyki, szczególnie ten żółty ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałem dendrobium o kwiatach koloru orange pisano,że mają piękny kolor ale te Twoje żółte są wprost boskie ;:oj ;:oj ;:oj
Kompozycja oplątw albo jak kto woli tilandsji konkursowa i taką to tylko u Ciebie zobaczyć można;:108 ;:215
Pozdrawiam Basiu i miłej niedzieli życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Natalia, Arku, dziękuję bardzo.
Arku, storczykowy orange potrafi być piękny, może i mnie uda się trafić na takie cudo. Oczywiście w przystępnej cenie, bo teraz straszne szaleństwo cenowe wybuchło :shock: .

Wiosna za oknem jakby w odwrocie, na parapetach szału nie ma, ale jakieś tam oznaki przebudzenia widać.
Na przykład w sansewieriach są nowe odrosty i kolejna zakwitła. Niekoniecznie mnie te kwiaty cieszą, ale jak są, to pokazuję :) . Najpierw maluchy.
Sansevieria 'Sansiam Moto'
Obrazek

Obrazek

Sansevieria trifasciata 'Whitney'
Obrazek

Obrazek

Tutaj jest kilka liści różnych odmian, ale najbardziej interesuje mnie, co wypuszcza S.tr.'Golden Hahnii'. Są obok niej dwie roślinki, jedna bez chlorofilu, więc wiadomo, natomiast druga jest zielonkawa.
Miałam kiedyś fajną z dość dużą ilością chlorofilu i miala szansę przeżyć, ale ją 'zagłaskałam'. Może teraz trafi się coś podobnego, tylko czy w takiej komunie to można mieć pewność, które dziecko jest czyje :lol: .
Dopóki nie rozgrzebię ziemi, to nie będę wiedziała, ale na to trochę za wcześnie.
Obrazek

Krzyżówka S.horwoodii (to z kłącza, nie z pojedynczego liścia)
Obrazek

I kwitnąca Sansevieria dooneri, kwiatostany są mało atrakcyjne, ale pojedyńcze kwiatuszki już tak. Rozwijają się stopniowo wieczorem, pachną ładnie, w dzień się zamykają.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marzy mi się taka wczesna wiosna, jak w ubiegłym roku ;:3 .
Jacqueline
200p
200p
Od: 26 wrz 2018, o 13:20

Post »

Masz rację, kwiatostan sama w sobie mało zachwycający, ale kwiatuszki solo... Cudne ;:167
Dendrobium ślicznie kwitnie.
A sansevierie wyraźne ożywienie, wzięły się za utrzymanie przyrostu naturalnego :wink: Sansevieria trifasciata 'Whitney' bardzo mi się podoba, przygarnęłabym gdzieś, ale nigdzie u nas w sklepach nie widziałam nigdy.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo mi się podobają. ;:138

Szczególnie te kolorowe... ;:215
Że mają odrosty to - wg. mnie - doskonale. Jest się czym dzielić jakby coś... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Piękne koronkowe kwiaty, bardzo eleganckie ;:167

Basiu, na pierwszej fotce,na lewo od prezentowanej Sansiam Moto jaką odmianę masz?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Pojedyncze kwiatuszki są naprawdę śliczne ;:oj
Sporo tych liści, a tu jeszcze młodzież rośnie. Ciekawe tylko, czy parapety też rosną razem z sanseweriami... ;:204
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

barbra13 pisze:I kwitnąca Sansevieria dooneri, kwiatostany są mało atrakcyjne, / ... /
Wydaje mi się, że jest to zbyt "krzywdzące" stwierdzenie :( . Kwiatostan wygląda jak seria rac rozbłyskujących na powitanie Nowego Roku, a przy tej roślinie i jej terminie kwitnienia, jest to salut na powitanie, nadciągającej już niechybnie i nieodwracalnie wiosny ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwiatuszki na sansewierii. Często tak jest że ogólnie kwiatostan mało atrakcyjny ale pojedyńczy kwiatek śliczny.
U mnie szykuje się do kwitnienia dracena godsefiana, ciekawe czy pojedyńczy kwiatek też bedzie taki ładny jak na Twojej sansewierii.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :) .
Agnieszka, przyrost naturalny jest bardzo ważny, trzeba o niego dbać :D . Szkoda, ze sansewierie tak wolno rosną, może się postarają i starczy dla Ciebie i dla mnie :) . Faktycznie 'Whitney' trudno spotkać w sklepach stacjonarnych, ostatnio widziałam na all za 550zł. Nie, nie pomyliłam zer :lol: . Muszą być chyba przetykane złotą nitką.

Heniu, no właśnie w sansewieriach o te przyrosty chodzi, bo młode to zawsze ładne i atrakcyjne :D .

eDorka, ta, o którą pytasz, to 'Blue Kew'.

:wit Monika, czy parapety rosną z sansewieriami? Myślałam, że tak :lol: . A tu się okazuje, że na pomidorki już nie ma miejsca, a pora siać. Ale przecież nie muszę mieć pomidorów :wink: .

Mieczysławie, masz rację, moja ocena była krzywdząca, roślina tak jakby uslyszała Twoje argumenty i dzisiaj wygląda dużo lepiej :) .

Kasia, dracenę godsefiana miałam, ale nigdy mi nie kwitła, bardzo jestem ciekawa, jak to będzie u Ciebie wyglądać, koniecznie pokaż.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Śliczne te kwiatuszki z bliska ;:oj a kilka sadzonek pomidorków zawsze można kupić ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Jacqueline
200p
200p
Od: 26 wrz 2018, o 13:20

Post »

Że jak, co ile?! ;:oj Oczy mi wyszły z orbit, nie dowierzam. Czy to taka "normalna" cena czy wymysł sprzedającego co nie raz widziałam? Nie śmiem nagabywać, odezwę się na pw jak coś żeby nie nadwyrężać zasad forum :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalia, dziękuję. Co do pomidorów, to jak nie posieję, to kupię , ale nie krzaki, tylko gotowe już pomidory :D . Bo właściwie to tylko ja się uparłam na uprawę pomidorów, a potem nie ma kto jeść. Muszę prosić :lol: .

Agnieszka, ja już nie wiem, co jest normalne, a co nie, ceny na rośliny ogólnie zwariowały. 'Whitney', o której pisałam, występuje pod swoją drugą nazwą 'Silver Flame' (brzmi jak pseudonim artystyczny :lol: ). Jak ktoś musi (a nałogowców wśród nas dużo :D ), to kupi. Jest ładna, to fakt, taka jak ktoś ostatnio pokazywał do identyfikacji w wątku sansewieriowym.
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Jacqueline - widziałam tę samą odmianę w amatorskim obrocie na FB za 25-30 zł :)

B.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Po długiej przerwie wpadłam poodwiedzać ulubione wątki - i widzę, że u Ciebie nadal wszystko kwitnie, łącznie z roślinami, które inni uprawiają latami i ich kwiatów na oczy nie widzieli :D
Ja kwiatów sansewerii na żywo nie widziałam, ale nie wydają się takie "'niepozorne" - tym bardziej, że kwiaty niektórych hoi są dużo bardziej niepozorne, a mimo wszystko są obiektem zachwytów :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”