Tula  pyszności , szkoda, że nie mam tyle jeżyn, bo jabłka by się znalazły,
może jak mi się rozrosną to przyrządze  :P 
Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam   112. Sałatka z cukinii słodko  kwaśna
 
112. Sałatka z cukinii słodko  kwaśna 
jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem. 
* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię) 
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki 
* 3 cebule pokroić w kostkę 
* 1 łyżka soli 
Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące 
Zalewa : 
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku 
* 1/2 szklanki oleju 
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie 
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru 
Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
_______________________________________________________________________________________________________
Gdzieś znaleziony przepis   
 
 
113. Buraczki z kapustą czerwoną
3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.