Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 76  
Autor Wiadomość
perdii
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 13:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4536

 1 szt.
Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić ;:223


Góra   
  Zobacz profil      
 
Powojnik
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 14:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 255

 0 szt.
perdii napisał(a):
Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić ;:223


Można ususzyć lub zrobić w zalewie, tak jak zwykłą :)

Obrazek

_________________
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
perdii
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 16:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4536

 1 szt.
W zalewie octowej? Ona jest dość ostra. Chilli to suszę , ale peperoni nie suszyłam, bo nie wiem do czego używać suszoną. Zrobiłam już pastę z peperoni, ale ile można pasty mieć ;:224


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 17:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Można ususzyć i zmielić w młynku do kawy. Używać do... mój tata do wszystkiego sypie. Zmielona zajmuje najmniej miejsca :wink:

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Powojnik
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 17:19 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 255

 0 szt.
perdii napisał(a):
W zalewie octowej?


Tak :)

_________________
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
diament
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 19:29 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2056
Skąd: łódzkie

 0 szt.
Witam,
pozwolę sobie napisać tutaj przepis na ogórki meksykańskie :D w wolnej chwili doczytam Wasze przepisy :D na pewno są pyszne

108.Ogórki po meksykańsku

3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1.5 łyżki soli
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki gorczycy
2 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach

to jest zalewa, zagotować ją i po przestudzeniu zalać ogórki, pasteryzować
ja osobiście nie sypę pełnych łyżek tylko takie delikatne i wtedy ogórki wychodzą super :D

SMACZNEGO

_________________
Diamentowe kwiatki
Początek mini ogródka
Pogaduchy u Moniki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Powojnik
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 06:50 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 255

 0 szt.
109. Ogórki na ostro ;:137
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 2 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki i na połowę, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Cukier, ocet, olej zagotować, na koniec dodać chili i drobno pokrojony czosnek.
Odcedzić ogórki z wody, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin.
Powkładać do słoiczków. Smacznego :)

Obrazek

_________________
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
patita78
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 16:11 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 13
Skąd: kujawsko-pomorskie

 0 szt.
Mam na działce dużo sałaty i zastanawiam się czy nie można zrobić z niej jakiś przetworów?? Może macie w swoich przepisach jakiś pomysł?? Z góry dziękuję.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mama Ani
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 21:32 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1195
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1 szt.
110. Przepis na kapustę z owocami na zimę ,ktora robie co roku jest bardzo smaczna

2 kg czerwonej kapusty,
1 kg jabłek,
o.5 kg twardych gruszek,
0.5 kg sliwek, 0.3kg cebuli.
Kapuste zblaszowac i wymieszac z pokrojonymi w słupki owocami i cebula, wlozyć do sloikow i zalać zalewa.
1.5 l wody,
0.5 szklanki octu,
2 łyzki soli,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka kminku - zagotowac, kminek dać na koncu gotowania.
Zalać kapuste w słoikach i pasteryzować okolo 20 minut.

Dzisiaj taka kapuste zrobiłam 10 słoikow. Smacznego

_________________
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 12:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2792
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Mam na grządkach kapustę białą, dynię (bardzo dużo), aronię. Czy znacie przepisy łączące te produkty bez konieczności dokupywania dużej ilości innych produktów (np jabłka nadają sie do wszystkich wymienionych, a ja nie mam jabłek chociaż mam jabłonie :( ).

Czytałam o kapuście kiszonej z dynią.
Interesuje mnie czy wyszedłby jakiś sensowny dżem/marmolada z dyni i aroni.

I co jeszcze ciekawego robić z dyni?

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2010, o 13:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Właśnie zrobiłam 111. Dżem z jeżyn i jabłek.

4 kg jeżyn
1 kg jabłek
cukier (nie wiem ile, dosładzam kilka razy do smaku)

Kiedy jeżyny się zaczynają rozciapywać, to przecieram wszystko przez kawałek firanki, żeby pozbyć się tych upierdliwych ziarenek z jeżyn. Później wszystko jeszcze gotuję do zgęstnienia. Wychodzi aksamitny i pyszny dżemik.

Zrobiłam też sos słodko-kwaśny na zimę "prawie wg" przepisu Poli42. Jest super, bardzo smaczny. Nie dałam vegety, paprykę miałam tylko żółtą, nie miałam curry więc dałam kurkumę i cynamon. Użyłam octu winnego. Jutro dokupię papryki i zrobię jeszcze, bo jest przepyszny. Nie dam tylko nic pikantnego, bo bardzo czuć a ja z tych łagodniejszych podniebień jestem ;)

A zapomniałabym. Przejrzałam ostatnio mnóstwo przepisów na przetwory z pomidorów i zauważyłam, że jeśli je trzeba obrać ze skórki, to piszą wszędzie, żeby je wcześniej sparzyć. Ja się pozbywam skórki w, jak dla mnie, dużo prostszy sposób. Należy przeciągnąć po pomidorze tępą stroną noża, dociskając z wyczuciem - dość mocno ale tak, by nie uszkodzić skórki. Tak, jakby się chciało ogolić pomidora. Potem skórka odchodzi, jakby był sparzony. Warunek: pomidor musi być dojrzały. Od niedojrzałego skórka tak nie odejdzie.

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2010, o 18:35 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Tula pyszności , szkoda, że nie mam tyle jeżyn, bo jabłka by się znalazły,
może jak mi się rozrosną to przyrządze :P

Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam :heja

112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna

jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.

* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli

Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące

Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru

Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się bigos, czy pulpety.

_______________________________________________________________________________________________________


Gdzieś znaleziony przepis :roll:


113. Buraczki z kapustą czerwoną


3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .

Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2010, o 20:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Anpio7 dzięki za przepis na zagospodarowanie cukinii. W tym roku już nie, ale w przyszłym będę miała jej sporo.

Wiecie cooo... mój mąż to taki strasznie makaronowy jest i ciężko mu dogodzić w kuchni, jeśli danie nie zawiera kluchów albo chleba. A dzisiaj zrobiłam w słoiki drugą porcję sosu słodko-kwaśnego i na kolację ryż z tym sosem i obsmażanymi kawałkami piersi kurczaka. Było pycha. A mój chłop wymiótł talerz do czysta. Bingo!

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Katarzyna1969
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2010, o 12:00 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 985

 0 szt.
Może ktoś robił coś z samych jabłek? Dużo ich a nie mam co dodać.

_________________
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *