Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu - dawno temu rósł i u mnie pieris. Rósł to zbyt duże słowo, ona własciwie nie rósł, tylko zwyczajnie był. Przez kilka lat nie udało mu się powiększyć swojej objętości ani wysokości. Kiedy przestałam go lubić, wyrzuciłam marudę! Trzymam kciuki z Barcarolle, to że się przyjęła, to pewnik, a teraz niech sie rozbudowuje. Powiedz mi czy wiosną ubiegłego roku czy też jesienią robiłaś sadzoneczkę?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

EWUNIU jesienią wsadzałam patyczek Barcarolle dostałam od brata, bo u niego cudnie kwitnie.Kiedys miałam swoja lecz zmarniała okropnie i opuściła mój ogródek.Jednak ta róża bardzo mi się podoba w całokształcie.Cieszę się ,że wszystkie moje patyczki super przezimowały i mają juz listki .Ukorzeniam też Dietera Mulera i Hot Chocolate od Reni, wszystkie mają już listki, także Elżbietkowe patyczki, Pretty sunrise ,Eyes for you,Chewdelight i Bright as a button i Alibabę którą dostałam od koleżanki. Jej Alibaba ma całkiem inne kwiaty niż mój który niestety musi być cięty do parteru to samo Charles Austin, Maritim, Postilion jednak calutki czas czekam na cud ,że może jednak się obudzą
TOLINKO nie tylko mszyce także Bruzdownice już się pokazały, a za chwilkę jak się ociepli pokażą się wstrętne niszczylistki bo one zawsze na początku maja sie pojawiają ;:222 Swoje Spirity chyba wysadzę za siatką, bo pożrą mi wszystkie Rh jednak to cudnie kwitnące powojniki i bezproblemowe
BASIU myślę ,ze Pieris jeszcze w sezonie będzie miał te młode przyrosty, szkoda bo jeszcze nigdy nie dostał tak popalić ;:174 Nie pomyślałam ,żeby go okryć ;:124 .Tak sie cieszyłam w ubiegłym roku, bo pierwszy raz zakwitł, a mam go już sporo latek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, u Ciebie posypało śniegiem, u mnie co prawda obyło się bez tej "atrakcji", ale za to przez kilka dni dały się we znaki przymrozki. Narobiły trochę szkód, niestety. Szczególnie młode przyrosty róż ucierpiały :( Na tę wstrętną pogodę narzekają chyba wszyscy. Dawno nie pamiętam tak potwornie paskudnego kwietnia. Oby to już koniec tego zimna.
Piszesz, że pokazały się mszyce i bruzdownica. U mnie na razie cisza, ale najbardziej obawiam się tego dziada, kwieciaka :twisted: Obym znów nie płakała nad podciętymi pąkami ;:145
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu ... nasz pieris też przemarznięty :(
Czy masz berberys Thunberga 'Aurea'? - jeśli nie ... to czeka na ciebie u mnie :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękny ten pieris, u mnie niestety wymarzł już dawno temu.
Klonik mam taki sam i chyba mamy z tego samego żródła.
A co to jest w doniczce, takie same badylki, datura ?
Odważna jesteś, ona też bardzo ciepłolubna.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, dwa moje Pierisy kwitły (miałąm trzy, w tym dwa były z jednego gatunku) co roku od dwóch, trzech sezonów, a jeden miałam już dużo starszy (5 - 6 lat), ten trzeci "staruszek" od dwóch sezonów był niezmienny, więc w marcu go wywaliłam.... :roll: Dwa pozostałe są też marne, więc kto wie jaki je los spotka.... ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU ja mam tylko jednego Pierisa i to wystarczy bo dla innych roślin nie miałabym miejsca jednak nie powiem, gdyby było miejsce jeszcze dla jednego to bym sobie sprawiła. Taka jestem zachłanna :;230 Może trzeba mu było zmienić miejsce i jeszcze zaczekać
GRAŻYNKO chyba nie mamy z tego samego źródła Garneta .Swojego przywiozłam z Niemiec jak byłam u mamy w 2014 .Datura dopiero od wczoraj jest w ogródku przedtem była w altance ,ale że zapowiadają opady deszczu, więc wystawiłam ją ,żeby się napiła porządnie, bo trochę jest przesuszona a wypuszcza już noski.Dalie tez mam w donicach w altance, dzisiaj dopiero pierwszy raz je podlałam ,żeby za bardzo nie zaszalały . :wink:
ANDRZEJU Aureum śliczny tak jak ten mój maluszek żółty ;:180 .Obwiniam sie za tego Pierisa ,ze go nie okryłam, ale nie przypuszczałam ,ze tak dostanie popalić .Teraz mam nauczkę ;:174 Smętnie wyglądają teraz te popalone odrosty ;:222 a był już taki cudny ;:174
DOROTKO Kwieciaka też sie obawiam ,ale przeczytałam w Wikipedii Ciepła wiosna i szybki rozwój pąków powoduje znaczną śmiertelność wśród larw kwieciaka, a osobniki dorosłe pozbawia możliwości złożenia wszystkich jaj (pąk musi być mało dojrzały aby larwa zdążyła się w porę wykluć). Wiosna jest taka jak a jest ,więc może ustrzeże nasze róże przed nim.Ja wielką nadzieję pokładam w Astvicie, bo na razie widzę ,ze działa.Wiesz ,ze to dopiero moje pierwsze z nim doświadczenie.Na razie opryskałam nim LO ,Alpenfee , Cartiera ,Elżbietkę i Doktorka, bo reszta róż dopiero raczkuje.Muszę jednak wlać do wielkiego opryskiwacza, bo nie dosięgnę tym małym Maigolda .Wszystkie róże i piwonie dostały po łyżce sypkiego Astvitu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jadziu, na moich różach też się już rozpanoszyły te małe dziady :evil: Na razie zgniatam je palcami ale w weekend pewnie wyciągnę ciężką arytlerię dla drzewek owocowych to i o róże zahaczę. A ten Astvit to jakiś nawóz? W wątku różanym czytałam o Asahi, że dobrze zbiera róże po zimie i jak tylko rozwinęly więcej liści, to nim opryskałam, a teraz już widzę miedzy nimi małe pączki i chyba pora wymieszać octan wapnia. Rok temu pierwszy raz miałam zdrowa róze aż do jesieni.
Spodobał mi się trójlist, wygląda jak szlachcic w krezie :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja myślałam że mamy od Marysi.
Ładnie Ci rośnie, mój też ma listeczki ale teraz w te opady zwinął je znowu, pewno i jemu jest zimno.
Trójlista gratuluję ;:215 , u mnie się nie uchował, pewno ziemia mu nie pasowała.
W taki dzień miło spojrzeć na kolorowy ogródek. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Trójlist jest świetny, bardzo ładną fotkę mu zrobiłaś ;:215
Jakoś nie zauważyłam wcześniej, że masz modrzewia, a tak fajnie go teraz przystrzygłaś ;:303
Miejsce z ławeczką też zachęcające do odpoczynku. ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu już mszyca, u nas może jeszcze nie będzie bo ciągle mrozi w nocy, no co z tą pogodą ;:185 a berberysy znoszą mi ptaki, kupować nie musze, tylko, że już mam ich nadmiar ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znów sypało to białe na przemian z deszczem, jednak na razie się uspokoiło i przestało padać .Jednak temperatura 4*nie zachęca do siedzenia w ogródku .Jestem ciekawa kiedy to się zmieni na lepsze

IWONKO wcale się nie dziwie mnie powoli też dopada chandra jak patrzę na te cierpiące rośliny .Miały cudnie kwitnąć Rh i azalie, a biedne tylko wegetują .Pietruszka i zioła też nie wychodzą chyba nasiona zmarnują sie w tym zimnie ;:222 Jednak jest okazja ,żeby uporać sie z domowymi zaległościami :wink: Te malutkie berberysy dostałam od brata jako prezent ,bo bardzo mi się podobają, a w słońcu wyglądają zjawiskowo
BEATKO byłaś tylko przelotem wtedy trudno wszystko zauważyć ,Musiałam go mocno skrócić ,bo pod nim rosną Primule, Sangwinarie, a także Jeffersonia .Do jesieni znów będzie mieć bujną czuprynę
GRAŻYNKO miałam brać od Marysi lecz wtedy miałam juz swojego, a swojego Acera tnę na parasol, bo nie chcę ,żeby był wysoki.Trójlista dostałam siewkę od śp Krysi wiec jest już trochę latek a takie maluchy chyba lepiej się przyjmują.Jednak nie bardzo chce sie wysiewać i dopiero po tylu latach mam w tym roku dwa kwiaty widzę jednak jeszcze jedna siewkę .Mam go ogrodzonego doniczką ,żebym czasem tam nie ingerowała :;230 rośnie między wrzosami
AGUSIU Trójlist jest ozdobny nawet z liści są ślicznie błyszczące i widoczne z daleka .Rzeczywiście fajnie je skojarzyłaś ;:333 Astvit to nawóz i ochrona roślin w jednym dlatego jestem ciekawa jak zadziała.Poczytałam juz o Octanie wapnia może też się z nim zaprzyjaźnię jeśli taki dobry,bo nie ma to jak naturalne opryski.Muszę zobaczyć czy u nas w sklepie jest kreda malarska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Jadziu, te tulipanki są pełne, śliczne ;:167 na pierwszy rzut oka myślałam, że są to Jaskry azjatyckie ;:3
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Piękna miranda, przypomina trochę różę ;:138 To ja z kolei muszę się za tym Astvitem rozejrzeć, a OW polecam serdecznie, nigdy nie miałam zdrowszych róż, pryskałam nim też truskawki. RH to chyba na dniach Ci zakwitną :) U mnie jeden otwiera pączki, wczoraj jeden, dzisiaj jeden. W takim tempie może się wyrobi do nocy świętojańskiej :wink: Ale mnie zestresował, bo paczki były różowe, ale kwiatek na szczęście jak na etykiecie, białozłoty. To chyba ta odmiana, którą u Ciebie oglądałam, Cunningham's White.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu piękne tulipany od razu lepiej na ;:167
U mnie też teraz przestało sypać i lać , nawet na działkę zajrzałam ale zimno i tak mokro że trudno gdziekolwiek wejść .
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”