a donice lubię jeszcze surowe gliniane - te to mam w ogrodzie, chociaż nachodzą grzybem i nalotem, to walczę i wciąż je szoruję ;:225
Storczykowa kraina Soni :)
Dorcia cieszę się, że wpadła Ci w oko moja fotka
jakoś nie mogłam znaleźć miejsca do wyeksponowania tych storczyków, a nie chciałam też kwiatów zbyt męczyć, bo wiadomo, że to dla nich stres
ale też kusiło mnie by większą część kwitnących sfotografować razem
a donice lubię jeszcze surowe gliniane - te to mam w ogrodzie, chociaż nachodzą grzybem i nalotem, to walczę i wciąż je szoruję ;:225
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Storczykowa

Wczoraj ułamałam paczek, a dziś odpadł ze starości biały kwiat paphiopedilum
dla zainteresowanych podam, że kwitł niecały miesiąc, ale ma nową rozetkę, więc może kiedyś mnie jeszcze uszczęśliwi swoim pięknym kwiatem ;:225
Duśka tak ten odłamany pąk, ma jeszcze braci - to jest paphiopedilum o seryjnym kwitnieniu, widzę jeszcze dwa pączki
Byłam dzis w OBI, LM I Auchan, ale paphiopedilum nie było, w OBI jedynie był wybór w phalaenopsis od małych po duże kwiaty, ale na razie postanowiłam nie kupować żadnych storczyków, no poza sabotkami, których niestety nie mogę nigdzie kupić
kupiłam za to ziemię substral do storczyków i muszę powiedzieć, że jest bardzo ładna, bo ma duże kawałki kory i kupiłam też nawóz biopon 6:4:5 i nawomix 11:1:11 i mam zagadkę, który lepszy, bo jeszcze nigdy nie miałam nawozu do storczyków z tych firm ;:103
Duśka tak ten odłamany pąk, ma jeszcze braci - to jest paphiopedilum o seryjnym kwitnieniu, widzę jeszcze dwa pączki
Byłam dzis w OBI, LM I Auchan, ale paphiopedilum nie było, w OBI jedynie był wybór w phalaenopsis od małych po duże kwiaty, ale na razie postanowiłam nie kupować żadnych storczyków, no poza sabotkami, których niestety nie mogę nigdzie kupić
Och Soniu - chyba nikt z nas nie lubi takich nieprzyjemnych sytuacji. Czekamy z utęsknieniem na kwitnienie i takie zdarzenie troszkę boli.
Dla pocieszenia zajrzyj proszę pod podany link: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 296#279296
Może to sprawi, ze uśmiech pojawi się na Twojej buzi ;)
Dla pocieszenia zajrzyj proszę pod podany link: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 296#279296
Może to sprawi, ze uśmiech pojawi się na Twojej buzi ;)
Witajcie
Nie wiem, co to, ale śmiem przypuszczać, że to jakieś paskudne robaki
opanowały kwiaty mojego phalaenopsis

zdjęć bardziej wyraźnych nie udało mi sie zrobić, bo to są bardzo małe stworzonka, może największe mają pół milimetra koloru z bliska zbliżonego do zdjęcia nr 2, natomiast patrząc z daleka to jak na zdjęciu nr 1. Nie widzę, by to się ruszało, ale można to usunąć z płatków kwiatów i nie ma po tym śladu, po roztarciu nie ma też śladu ani zapachu na palcach i najwięcej jest tego na zewnętrznej stronie, natomiast na liściach i łodydze nic nie zauważyłam.
Zebrałam to wacikiem nasączonym w alkoholu i nie wiem co robić dalej
Nie wiem, co to, ale śmiem przypuszczać, że to jakieś paskudne robaki

zdjęć bardziej wyraźnych nie udało mi sie zrobić, bo to są bardzo małe stworzonka, może największe mają pół milimetra koloru z bliska zbliżonego do zdjęcia nr 2, natomiast patrząc z daleka to jak na zdjęciu nr 1. Nie widzę, by to się ruszało, ale można to usunąć z płatków kwiatów i nie ma po tym śladu, po roztarciu nie ma też śladu ani zapachu na palcach i najwięcej jest tego na zewnętrznej stronie, natomiast na liściach i łodydze nic nie zauważyłam.
Zebrałam to wacikiem nasączonym w alkoholu i nie wiem co robić dalej