Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.
Ja też mam problem.Wiem,że aby zapewnić storczykom odpowiednia wilgotność stosuje się keramzyt,ale na 2 str.Agasta napisała,że nie wolno stawiać doniczki bezposrednio na nim.Więc jak mam to zrobić,pokażcie jakieś fotki,poradzcie mi.
Z góry dziękuje za odpowiedź. ;:100
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja stawiam doniczki bezosrednio na keramzycie,ale tylko te w których korzenie storczyków są zdala od dna(tak aby nie dotykały stale mokrego keramzytu.Możesz zastosowac siatkę,albo po prostu na keramzyt postaw podstawek a na niego dopiero roslinkę
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

dziękuję Ci Pestko.Pytałam o karamzyt w Centrum ogrodniczym i jest cos takiego jak Ceramgrys i co wy na to?Czy to coś podobnego ?
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

elizabett-1977 pisze:Witajcie.
Ja też mam problem.Wiem,że aby zapewnić storczykom odpowiednia wilgotność stosuje się keramzyt,ale na 2 str.Agasta napisała,że nie wolno stawiać doniczki bezposrednio na nim.Więc jak mam to zrobić,pokażcie jakieś fotki,poradzcie mi.
Do osłonki delikwenta ...
bobi pisze: Obrazek Obrazek Obrazek
... lub na spodeczek 8)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

ja też mam tą mgiełkę tylko ten durny spryskiwacz się popsuł. za to dopiero zauważyłam że mój nawóz jest z terminem do 2007 roku :? na szczęście tylko raz go urzyłam. pewnie kobieta w ogrodniczym była przeszczęśliwa że się go w końcu pozbyła. nie wierzę że nie miała pojęcia o jego nieważnośći, chyba robią tam jakieś inwertaryzacje czy coś.... :?:
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Witam. Zielona jestem w temacie storczyków więc zwracam się do ekspertów.
Dostałam przekwitniętego storczyka. Wydaje mi się ,że nie wygląda zbyt zdrowo. Martwią mnie plamy na liściu. :? Chciałabym go uratować i cieszyć się kwiatami. Pomóżcie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie jest źle. Korzenie wyglądają zdrowo. Za 2-3 dni możesz mu zrobić moczenie. Dolny liść żółknie raczej ze starości i pewnie za kilka dni sam odpadnie. Plamkami bym się nie przejmowała, chyba, że będą się powiększać.
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję :lol: Humorek mi się polepszył :wink:
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Namocz, daj trochę ciepła i miłości, odwdzięczy ci się kwiatami za jakiś czas ;:165
A plamki obserwuj, jak napisała Wanda.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Agii Plamki nie zaszkodzi przetrzeć tzw. drinkiem alkoholowym, który zawsze doradza Jovanka :wink:
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za rady. :lol: Zastosuję się :lol:
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

Elizo - doniczka może stac na keramzycie pod warunkiem, że lustro wody jest niżej niz spód doniczki. Ja mój keramzyt na spodku zalewam w ten sposób wodą, że połowa kulki keramzytu jest pod wodą a połowa nad.

Ceramgrys z centrum ogrodniczego jest bardzo drobny - uzywałam go jako drenaż w miniorchidarium i jako domieszkę do podłoża. Typowy keramzyt kupowalam w ogrodniczym na światłach (pod góralem) - nawet jeśli nie będzie to zamów - na pewno dowiozą.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Zobacz mojego MM prawie na końcu strony :lol: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
Awatar użytkownika
anula2201
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 mar 2009, o 23:22

Post »

Witajcie,
mam problem, a włąsciwie moja mama. Ma 4 storczyki, różne, ja za bardzo się na tym nie znam. Zakwitły ok lutego tak mniej więcej i były raczej zdrowe, jeśli tak to można nazwać. Liście miały sztywne, kwiaty okazałe, jednak zaczęły więdnąć, a liście zrobiły się pomarszczone i zaczęły schnąć. Wkleję kilka zdjęć obrazujących "straty"
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czy da się jeszcze coś z nimi zrobić?

Ja natomiast mam dwa storczyki, które kupiłam na totalnej wyprzedaży po 5zł/szt, ponieważ jeden miał zwichnięty kwiatek a drugi pomarszczone listki. Pomyślałam sobie, że nawet jeśli nic z tego nie wyjdzie, to straty nie będą duże. Kwitły, kiedy je kupiłam, to było około jesieni. Potem przekwitły i temu z pomarszczonym listkiem, zaczęły więdnąć liście jeszcze bardziej. Trzymałam je jednak dalej. Zaczęły wypuszczać nowe listki:

Obrazek Obrazek

Czy z pomarszczonymi liśćmi mam coś zrobić? Czy najpierw muszą do kończ wypuścoć nowe liście żeby zakwitnąć? Wiem, że to kwiatki dle cierpliwych, ale ile mniej więcej to trwa?
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Oj, mysle, ze sa po prostu przesuszone. To widze z korzeni i zwiednietych lisci :roll: Poniewaz mialam podobny przypadek, z wlasnego doswiadczenia moge polecic skontrolowanie korzeni i przesadzenie storczyka i namoczyc porzadnie tzn wstawic do miseczki i przelac wode przez doniczke i niech tak sobie postoi z pol godziny. Moj przesuszony delikwent wy glada juz o wiele lepiej :wink:

Ale poczekajmy niech sie wypowie wiecej doswiadczonych Osob :roll:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”