Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Może to śmiesznie zabrzmi , ale jak będę miała świeży obornik , przygotować rowek z obornikiem , przykryć delikatnie ziemią i jak w przypadku pomidorów czy ogórków, odczekać 2 tygodnie i dopiero wsadzić ziemniaki , żeby nie zaszkodzc bulwom .....nie wiem czy jasno napisałam o co chodzi
A chciałabym dobrze przygotowac się na sezon , bo pózniej nie będzie czasu na studiowanie , a teraz mam 
Przyznam się szczerze, że mam dylemat jak Ci to wytłumaczyć. Problem wynika z tego, że dysponujesz kurzeńcem. Przy tym oborniku łatwo jest przekroczyć normę azotu jeśli nie ma się wprawy w stosowaniu tego obornika. W efekcie nać będzie bujna ale bulwy marne. Wyjściem z tego problemu jest, wydaje mi się, zastosowanie gnojówki z tego nawozu. Jak najwcześniej na wiosnę namocz ten kurzeniec z wodą w stosunku 1:1 i niech fermentuje 2-3 tygodni. Po czym rozcieńczysz go 1:20 i takiej gnojówki użyjesz do nawożenia. Teraz jak je sadzić ?. Przedstawiony poniżej sposób jest analogią do sadzenia ziemniaków ręcznie za pługiem jaki był powszechnie stosowany w czasach, gdy używano do orki konie.
Etap I - Rozciągamy sznurek i kopiemy wzdłuż rowek na głębokość szpadla

Etap II - W rowek lejemy gnojówkę o której pisałem wyżej.

Jeśli gnojówka wsiąknie wsadzasz na dno rowka bulwy sadzeniaków w odległości 20-25 cm
Etap III - Przekładamy teraz sznurek o żądaną odległość rzędów / w przypadku ziemniaków praktycznie o dwie stopy/i kopiemy następny rowek a wykopaną z tego rowka ziemią przysypujemy poprzednio wykopany rowek z zasadzonymi ziemniakami.

Jeśli chcemy sadzić na małej powierzchni poniżej 10 m2 lepiej jest sadzić pod kopaczkę. Wtedy gnojówkę trzeba wylać na powierzchnię i przekopać na głębokość 15-20 cm, zagrabić, wyznaczyć rzędy i wzdłuż tych rzędów wsadzać bulwy w dołki w odstępie 20-25 cm wykopane kopaczką, taką oto :
i dołki przysypywać.
Etap I - Rozciągamy sznurek i kopiemy wzdłuż rowek na głębokość szpadla

Etap II - W rowek lejemy gnojówkę o której pisałem wyżej.

Jeśli gnojówka wsiąknie wsadzasz na dno rowka bulwy sadzeniaków w odległości 20-25 cm
Etap III - Przekładamy teraz sznurek o żądaną odległość rzędów / w przypadku ziemniaków praktycznie o dwie stopy/i kopiemy następny rowek a wykopaną z tego rowka ziemią przysypujemy poprzednio wykopany rowek z zasadzonymi ziemniakami.

Jeśli chcemy sadzić na małej powierzchni poniżej 10 m2 lepiej jest sadzić pod kopaczkę. Wtedy gnojówkę trzeba wylać na powierzchnię i przekopać na głębokość 15-20 cm, zagrabić, wyznaczyć rzędy i wzdłuż tych rzędów wsadzać bulwy w dołki w odstępie 20-25 cm wykopane kopaczką, taką oto :
i dołki przysypywać.
Ok. 40 litrów na 10 mb.
Dziękuje , miło że dostałam odpowiedz , chociaż wiem że to już nie raz było napisane , problem w tym że nie wszystko zrozumiałam ...a teraz wiem.... .....muszę teraz sobie tylko jakieś większe naczynie na gnojówkę poszukać....ten pierwszy sposób będzie dla mnie łatwiejszy z sadzeniem ziemniaków ...chcę sobie pokiełkować sadzeniaki i wsadzić , agrowłókninę zakupiłam już na przykrycie mojej plantacji 
-
tencia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku pierwszy raz zastosowałam nawożenie rzędowe pod ogórki świeżym kurzeńcem ,ale zrobiłam to ok.2 tyg.wcześniej, były piękne.W tym zrobię tak samo ,tylko mam pytanie ,mam dostęp i do kurzeńca ( przeczytałam ,że lepiej zrobić gnojówkę oraz do nawozu końskiego ,ale w nim jest więcej słomy .Który byłby lepszy.
Pozdrawiam, Teresa
Pozdrawiam, Teresa
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomciu
A ja z silnymi zagadnieniami jak to ja
Czyli czego mądre głowy nie wymyślą to ja na to wpadnę
Czy rozsypanie na ziemię nawozów typu azofoska siarczan potasu fosfor. Czy to jest zabieg który - zakładamy ze po dokładnym wymierzeniu i rozeznaniu zastąpić moze kurzaki i inne zwierzaki? Czy to jednak nie to samo??
A ja z silnymi zagadnieniami jak to ja
Czyli czego mądre głowy nie wymyślą to ja na to wpadnę
Czy rozsypanie na ziemię nawozów typu azofoska siarczan potasu fosfor. Czy to jest zabieg który - zakładamy ze po dokładnym wymierzeniu i rozeznaniu zastąpić moze kurzaki i inne zwierzaki? Czy to jednak nie to samo??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Aniu
Tu jest jak z partiami politycznymi. Niby inna ,a taka sama.
Te same składniki mineralne i w tej samej ilości , które wprowadzimy z obornikiem, możemy wprowadzić stosując nawozy mineralne.
Ale w oborniku jest ponadto materia organiczna niezbędna do utrzymania w glebie odpowiedniego poziomu próchnicy i życia mikrobiologicznego.
Nawozy mineralne są skoncentrowane i jest duża szansa zrobić sobie krzywdę stosując je w ciemno a dłuższe ich stosowanie jako jedyne żródło pokarmowe roślin prowadzi do degradacji gleby.
Tu jest jak z partiami politycznymi. Niby inna ,a taka sama.
Te same składniki mineralne i w tej samej ilości , które wprowadzimy z obornikiem, możemy wprowadzić stosując nawozy mineralne.
Ale w oborniku jest ponadto materia organiczna niezbędna do utrzymania w glebie odpowiedniego poziomu próchnicy i życia mikrobiologicznego.
Nawozy mineralne są skoncentrowane i jest duża szansa zrobić sobie krzywdę stosując je w ciemno a dłuższe ich stosowanie jako jedyne żródło pokarmowe roślin prowadzi do degradacji gleby.
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
O mamusiu!!
Czyli tak jak podejrzewałam
Naturalne jest najlepsze Ale sztuczne też będą na krótką metę dobre
Czyli to takie suplementy diety
Chyba zacznę latem biegać po polu jak mój sąsiad z działki i talerze zbierać
Tylko gdzie te producentki talerzy się pytam
U mnie tylko granulat jest a po aferach z antybiotyki trochę obawiam się tych nawozów bo one z ferm są..
Ostatni " żywy" obornik od chłopaków co prowadzili jakąś szkółkę dla studentów agro dostałam u siebie 3 lata temu
Oj
Ciężkie zycie Ogrodnika
Czyli tak jak podejrzewałam
Naturalne jest najlepsze Ale sztuczne też będą na krótką metę dobre
Czyli to takie suplementy diety
Chyba zacznę latem biegać po polu jak mój sąsiad z działki i talerze zbierać
Tylko gdzie te producentki talerzy się pytam
U mnie tylko granulat jest a po aferach z antybiotyki trochę obawiam się tych nawozów bo one z ferm są..
Ostatni " żywy" obornik od chłopaków co prowadzili jakąś szkółkę dla studentów agro dostałam u siebie 3 lata temu
Oj
Ciężkie zycie Ogrodnika
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja dzięki bogu mam całoroczny dostęp do nawozu od krówek,kurek i gołąbków
To masz szęście z tym dostępem , wokół mnie już coraz mniej kur czy kaczek na podwórkach, i jeszcze się boją żeby im 'źle nie popatrzeć ' Ale dla chcącego nie manic trudnego
Na wiosnę planuję kilka kurek zakupić , będzie swój nawóz 
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Czy można sypnąć trochę obornika pod cebulę?
Co prawda cebuli nie ma na liście warzyw do nawożenia rzędowego, jednak zaleca się zmieszanie obornika z ziemią przed sadzeniem cebuli. - tak tylko pytam w ramach uzupełniena notatek działkowych.
Co prawda cebuli nie ma na liście warzyw do nawożenia rzędowego, jednak zaleca się zmieszanie obornika z ziemią przed sadzeniem cebuli. - tak tylko pytam w ramach uzupełniena notatek działkowych.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- MalgosiaR
- 200p

- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cebula i nawożenie rzędowe ,chyba jednak nie .
Małgosia
Małgosia
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Oczywiście nie chodzi mi o sypanie ogromnych ilości nawozu pod cebule, ale garść na rządek.
Pozdrawiam
Mam możliwość zakupienia BIOSTER OBORNIK KURZY GRANULOWANY po okazyjnej cenie [4zł za 2kg], nada on się do nawożenia rzędowego ogórków i pomidorów?