Dziękuje Teresko! A już myślałam ze zrobiłam zle
Czekam teraz na wklady,które maja przyjść w ciagu najbliższych dni
Chce przenieść moja usychajaca paprotke do hydroponiki,może sie jej poprawi.
Teresko moja paprotka zachowuje sie tak samo jak Twoja(pisałas o niej w pierwszej części)
Krzysiu...no i stało się . Fiołek o krasych listkach padł z tego co wyczytałam w jednym z wątków innego forum,fiołki padły ofiarą wirusa,lub z powodu gnicia korzeni.Przychylam się raczej do wirusa bo korzenie nie były w złym stanie co widać na zdjęciu.
tak wyglądał przed wyrzuceniem
Drugi fiołek, LE^FUKSJOWE KRUZEWO wygląda lepiej.Mam nadzieję go uratować ,tym bardziej że na przekwitniętej łodyżce kwiatuszka wyrosła nowa szczepka
Tereniu korzenie na zdjęciu faktycznie nie wyglądają na zgniłe więc może to jak piszesz jakiś wirus niestety na choróbskach fiołkowych to się nie znam i chyba z tego powodu też czasami padają mi jakieś ale zima to dla kwiatów szczególnie trudny okres bo albo za ciepło i sucho albo za zimno i wilgotno no niech już wreszcie ta wiosna przyjdzie
Proszę o radę w sprawie mojej trzykrotki,wsadzona do hydroponiki jakieś 2 tygodnie temu
Teraz wyglada marnie,listki są klapniete,zwiotczale,robią sie brązowe:( Co mam zrobic zeby uratować kwiatka?
kaskasz zanim odpowiem mam pytanie.Czy do keramzytu wsadziłaś ukorzenione szczepki?Jeżeli tak to może za płytko wsadziłaś i korzenie nie dotykają wody.Jeżeli wsadziłaś bez ukorzeniania to radzę wyciągnąć i wsadzić do wody i zaczekać na ukorzenienie.Ja zawsze tak robię bo widzę postęp w ukorzenianiu.Trzykrotka bardzo szybko puszcza korzenie.
AleksandraBdg...mam nadzieję że się odwdzięczą bo jak nie to
Krzysia...mam nadzieję że nadchodząca wiosna i dłuższy dzień pomogą mu w podjęciu decyzji do samoreanimacji
póki co u mnie temperatura minusowa
Teresko trzykrotka była wcześniej ukorzeniona w wodzie,miala juz dość dlugie korzenie,raczej posadzilam ja dobrze.Pozwole sobie zademonstrować i bardzo proszę o podpowiedź czy dobrze robię
Nalalam wody do optimum
Zabieram tyle keramzytu zeby widzieć poziom wody
Wsadzam korzonki (łodyge trzymam w górze zeby nie dotykała poziomu wody)
I zasypuje to keramzytem,aż do brzegu doniczki.(zdjecia brak:)
kaskasz...zrobiłaś to wyśmienicie
Wracając do trzykrotki,zapomniałam napisać abyś oberwała dolne brązowiejące listki.Postaw tam gdzie nie dochodzi słoneczko np.od strony północnej.Powinna się zmobilizować.
Dziekuje!Cieszę sie bardzo,ze wszystko zrobiłam prawidłowo
Zrobię tak jak poradzilas i będę czekać na poprawę ;)
Jeszcze mam pytanko odnośnie paprotki.Ile czasu potrzebuje zeby sie przystosować do hydroponiki(przesadzona z ziemi)??? Minęły 2tygodnie,a poprawy nie widać,liście brazowieja robią sie suche:(
kaskasz..każdy kwiat inaczej znosi przenosiny z ziemi do hydro.Kwiat po prostu choruje.Paprotka zwłaszcza młoda powinna do miesiąca zacząć na nowo żyć.Zwiędłe liski wycinaj ale jak juz będą naprawdę marne.Na zdjęciu nie widać czy wypuszcza nowe pędy.Jeżeli tak nie nie podstaw do obaw.
wyciagnelam paprotke,chcialam zobaczyc czy nic zlego nie dzieje sie z korzeniami.Moim oczom ukazalo sie cos w rodzaju nowych przyrostow ale wlochatych
nie wiem czy to tak ma byc czy to moze jakas plesn?Bardzo prosze o szybka odpowiedz