W zakładce: "nos varietes" - super zdjęcia różnych odmian.
Do przeglądania najlepiej mieć Mozille.
http://tomodori.com
Nie jest to reklama, myślę,że warto obejrzeć.
Moim zdaniem gleba pod skoszoną trawą ma wyższą temperaturę i tak szybko nie wysycha,ale może się mylę.frant pisze:ARABELLA , no pewnie że można , tylko pytanie : po co ? Teraz najważniejsza sprawa to dobre warunki temperaturowe , w tym gleby ... a przykrycie trawą pogorszy nagrzewanie . Kiedyś przez nieuwage posadziłem część pomidorow na białej folii, reszta na czarnej . Te na białej weszły w owocowanie ok.10 dni póżniej , choć plon ogólny był nieco wyższy ... A trawe najlepiej na kompost , a jeszcze najlepiej dla dżdżownnic kalifornijskich , te zjadają wszystkoARABELLA pisze:Słuchajcie mam takie małe pytanko. Czy skoszoną świeżo trawę można położyć do szklarni pod pomidory?
Co do wolniejszego wysychania to oczywista zgoda , natomiast co do temperatury również ... ale zimową porą ! Ziemia , jako planeta , oddaje ciepło od jądra w kierunku powierzchni , ale teraz wiosna -lato większe znaczenie ma energia promieniowania slonecznegoARABELLA pisze:Moim zdaniem gleba pod skoszoną trawą ma wyższą temperaturę i tak szybko nie wysycha,ale może się mylę.frant pisze:ARABELLA , no pewnie że można , tylko pytanie : po co ? Teraz najważniejsza sprawa to dobre warunki temperaturowe , w tym gleby ... a przykrycie trawą pogorszy nagrzewanie . Kiedyś przez nieuwage posadziłem część pomidorow na białej folii, reszta na czarnej . Te na białej weszły w owocowanie ok.10 dni póżniej , choć plon ogólny był nieco wyższy ... A trawe najlepiej na kompost , a jeszcze najlepiej dla dżdżownnic kalifornijskich , te zjadają wszystkoARABELLA pisze:Słuchajcie mam takie małe pytanko. Czy skoszoną świeżo trawę można położyć do szklarni pod pomidory?
Arabella , to nie chodzi tylko o to , ze bedzie chłodniejsza ziemia , a konsekwencje z tego płynące : zwłaszcza przy wysokiej temperaturze powietrza ... Rośliny tego nie lubią i wyrażnie to powiedzą w swoim czasie . Uprawa to jest uprawa , obojętnie co sie tam uprawia - trzeba zapewnić roślinie wymagane warunki , a unikać tego co szkodliwe , zbędne lub wątpliwe ... Wynik jest efektem tych warunków . Ale też należy podkreślić wyrażnie , ze warunki i potrzeby dla rośliny sie zmieniają w czasie , to co jest dobre zimą ( np. okrywanie , chowanie do piwnicy ) jest szkodliwe wiosną i latem ... Na wszystko jest swoja poraARABELLA pisze:No trudno będą miały najwyżej chłodniejszą ziemię,ale temperatura w szklarni jest wysoka więc nie problem. Nie pokładam na szczęście grubej warstwy tej trawy to szybko zniknie.
Dziś okropna pogoda,zimno strasznie i padał grad przez chwilę. Wczoraj opalanko,a dziś brrrrrrrrrrrry