
Ja też mam do przygotowania imieniny małża mojego za tydzień, może uda nam się wspólne menu ustalić

Na pewno będę robić to:
Sałatka z łososia z ziołami z przepisów Pascala.
Robiłam to już wielokrotnie, jest niesamowite i bardzo proste. Świezy estragon zastępiłam suszonym ale mniejszą ilością.
Składniki:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki (zastąpiłam octem balsamicznym albo cytryną, jednak limonka daje ten specyficzny smaczek też)
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanego estragonu
400 g łososia wędzonego
1 garść listków estragonu
1 garść listków bazylii
1 garść listków mięty
1 łyżka maku
Do tej sałatki świetnie nadaje się też koperek, trybula ogrodowa, bazylia tajska i bazylia fioletowa?
Jak przygotować:
1. Przygotuj winegret: w misce wymieszaj trzepaczką sos sojowy, sok z limonki i oliwę. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekane zioła, wymieszaj.
2. Łososia pokrój w paseczki i zanurz w winegrecie, dodaj listki ziół i szczyptę maku, wymieszaj.
3. Ułóż na półmisku, posyp makiem i resztą ziół.
Mam zamiar jeszcze zrobić pstrąga w galarecie, muszę tylko znaleźć jakiś fajny przepis.
No i jeszcze ciąg dalszy "indyczenia". W związku z tym, że jesteśmy fanami mięsa z indyka szukam różnych sposobów na niego. Znalazłam taki przepis ostatni - wyszło świetne, dobrze się odgrzewa, można robić wariacje na temat warzyw i rodzaju mięsa w tym daniu:
Indyk w warzywach
? indyczy udziec (mogą być 2), ja wykorzystałam filet z udźca...
? WARZYWA:
? 3 średnie marchewki,
? 2 -3 duże cebule (może być biała i czerwona),
? 3 ząbki czosnku,
? 6 większych ziemniaków,
? 1 por,
? pół szklanki zielonego, mrożonego groszku, albo fasolki szparagowej mrożonej
? 1 łodyga selera naciowego,
? olej do smażenia,
? przyprawy: sol, pieprz, vegeta, curry, papryka, czosnek, oregano, bazylia, majeranek (wedle upodobań)
Udziec indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż w kilku miejscach i natrzeć przyprawami: sola, pieprzem, curry, papryka i czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Warzywa obrać i umyć. Cebule pokroić w paski, marchewkę w prążki, łodygę selera pokroić wzdłuż w półksiężyce, ziemniaki pokroić w półkola o grubości ok 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzucić do miski i dobrze doprawić: pieprzem, sola, curry, vegeta, oregano, bazylia i majerankiem( ja dodaje jeszcze kilka kropel sosu sojowego). Pozwolić, by warzywa odstały w przyprawach kilkanaście minut. Czosnek kroimy w kosteczkę, pora w krążki, wyjmujemy zamrożony groszek - te warzywa wrzucimy do pozostałych warzyw nieco później, pod koniec smażenia, Rozgrzać olej na patelni i wrzucić udziec, podsmażyć z każdej strony do zbrązowienia. Gdy mięsko pięknie zbrązowieje (uwaga, może pryskać, radze przykryć patelnie:] ),przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Z kolei na rozgrzany olej wrzucamy warzywka, które odstawiliśmy z przyprawami. Smażymy je ok 10 min,( podobnie jak udziec - na ostrym ogniu), często mieszając. 2 minuty przed zakończeniem smażenia dorzucamy czosnek, pora i groszek, mieszamy. Po upływie czasu smażenia, wszystkie warzywka wrzucamy naczynia żaroodpornego, w którym jest indyk. Całość wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 1 - 1,5 godziny w 180-200 stopniach. ( Ja zapiekałam 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie temp z 200 na 180 i odwrotnie, mięsko dobrze się upiekło i było wilgotne)