Dalie wymagania,problemy - cz.1
-
Elżunia 1187
- 200p

- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Elżunia 1187
- 200p

- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Bogdan Sz
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2008, o 10:33
Dalie
Wczoraj przejeżdżając przez jedną z miejscowości wypatrzyłem w ogrógku brązową dalię igiełkową,czy ktoś zWas wie może gdzie można taką kupić?Zatrzymałem się ale właścicielka nie chciała mi powiedzieć gdzie kupiła a o odsprzedaży kawałek kłącza na wiosnę nie chciała nawet słyszeć zdarza się każdy ma prawo do prywatności pozdraswiam 
witam jestem tu nowa
ale podzielam Waszą fascynacje ogrodnictwem a szczególnie podobają mi sie właśnie dalie
na obecną chwile mam tylko odmianę karlowych 3 sztuki które kupiłam. chętnie kupię karpy innych np pomponowych czy kaktusowych odmian. jeśli ktoś jest chętny odsprzedać bardzo chętnie kupię.piękne macie te kwiaty 
Witam
Oto moje dalie

Nie byłoby w nich nic szczególnego, gdyby nie to, że 18 dalii rośnie na balustradzie balkonu, w 60 cm typowej skrzynce plastikowej
.

Teoretycznie sadzonki otrzymane od sąsiada nie miały prawa się rozwinąć. Sąsiadowi, który także posadził ich tyle w skrzynce, padły w początkowym okresie wzrostu. Moje zakwitły

A skoro już są tak ładne i dorodne, chciałabym uzyskać z nich nasiona. Ponieważ jestem w temacie hodowania dalii zupełnie zielona, bardzo Was Kochani proszę o pomoc: kiedy zerwać kwiat (a właściwie to co po nim zostanie), aby nasiona były dojrzałe i nie wysypały się na ziemię pod balkon? Karpów chyba nie uda mi się pozyskać
, w skrzynce jest jedna wielka plątanina korzeni.
Bardzo z góry dziękuję za szybką odpowiedź, bo pierwsze, te największe kwiaty już przekwitają.
Pozdrawiam miłośników dalii, Wasze kwiaty są przecudne
Oto moje dalie

Nie byłoby w nich nic szczególnego, gdyby nie to, że 18 dalii rośnie na balustradzie balkonu, w 60 cm typowej skrzynce plastikowej

Teoretycznie sadzonki otrzymane od sąsiada nie miały prawa się rozwinąć. Sąsiadowi, który także posadził ich tyle w skrzynce, padły w początkowym okresie wzrostu. Moje zakwitły
A skoro już są tak ładne i dorodne, chciałabym uzyskać z nich nasiona. Ponieważ jestem w temacie hodowania dalii zupełnie zielona, bardzo Was Kochani proszę o pomoc: kiedy zerwać kwiat (a właściwie to co po nim zostanie), aby nasiona były dojrzałe i nie wysypały się na ziemię pod balkon? Karpów chyba nie uda mi się pozyskać
Bardzo z góry dziękuję za szybką odpowiedź, bo pierwsze, te największe kwiaty już przekwitają.
Pozdrawiam miłośników dalii, Wasze kwiaty są przecudne
To chyba ta sama odmiana, tylko kolor inny.

Tu: http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/246
znalazłam taki opis: Dalie
Kuliste – 70–80 cm wysokości, o kwiatostanach regularnych, kulistych, średnicy 6–10 cm, wypełnionych ściśle łyżeczkowatymi, wygiętymi kwiatami języczkowatymi.
Wysokość i średnica kwiatostanu u mnie się zgadza, więc to chyba dalie kuliste.
Co na znawcy tematu? Bo ja w żadnym wypadku nim nie jestem
.
Mam jeszcze takie dalie:

Co to za odmiana?
Przejrzałam zdjęcia w całym wątku.
Wasze dalie są wspaniałe
Na balkonie nie mam szans na takie śliczności
.

Tu: http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/246
znalazłam taki opis: Dalie
Kuliste – 70–80 cm wysokości, o kwiatostanach regularnych, kulistych, średnicy 6–10 cm, wypełnionych ściśle łyżeczkowatymi, wygiętymi kwiatami języczkowatymi.
Wysokość i średnica kwiatostanu u mnie się zgadza, więc to chyba dalie kuliste.
Co na znawcy tematu? Bo ja w żadnym wypadku nim nie jestem
Mam jeszcze takie dalie:

Co to za odmiana?
Przejrzałam zdjęcia w całym wątku.
Wasze dalie są wspaniałe
Na balkonie nie mam szans na takie śliczności