Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, Obrazek jak zwykle przepiękne widoczki zobaczyły moje oczy, uwielbiam bywać w Twoim ogrodzie.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ewelino kochana pomysł już pożyczony :wink: Byłam na spacerku...i paprocie rosną już w donicy :D Mam nadzieję, że się przyjmą!
Weszłam podziękować za pozwolenie pożyczenia pomysłu i znów trafiłam na cudne rośliny. Gdzie Ty to wszystko mieścisz w tym ogrodzie? Musisz mieć wielgachny ogród i jeszcze wielgachniejszą siłę, by to wszystko utrzymać w takim idealnym stanie :wink: :D
mieszkog
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2007, o 13:08

Post »

Ewelina pisze: Obrazek
Cudny pierwiosnek Ewelino, w ogóle bardzo podoba mi się Twój ogród, znalazłem w nim (we wcześniejszych częściach) kilka pomysłów które zamierzam wykorzystać u siebie :D Najbardziej podobają mi się rabaty pod drzewami, oplatający się wokół pnia bluszcz i rosnące dookoła różaneczniki w pełni kwitnienia. Cudo ;:138

Ps. po długim okresie czytania i przeglądania forum, przyszedł czas na pisanie :P
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór!!
Obejrzałam wszystko od początku i jestem na etapie oglądania pierwszej części Twojego ogrodu i dochodzę do wniosku,że mój nawet za 100 lat tak nie będzie wyglądał ;( Świetnie wszystko skomponowane ;:215
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I znowu nie mogłam wyjść z Twojego ogrodu :) Tyle wspaniałych zakupów. Juz wiem gdzie wyląduje część paproci, które rozsiewają się za płotem - w donicy :)))) Super relacja z wiosny w Twoim ogrodzie. Idę jeszcze raz pooglądać :)
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

O matko chyba się uzależniłam od Twojego OGRODU :)

Napisz proszę o tujach, które w donicach stoją przy drzwiach wejściowych. Jaka to jest odmiana i czy zimują na dworze? Jeżeli zimują na zewnątrz to jak je zabezpieczasz?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Wszystkim odwiedzającym dziękuję za miłe słowa :) Tak łechcecie moją próżność , że już nawet nie czuję bólu moich plecków ,nadwyrężonych w ostatnich dniach przy (cytuję Hankę ): "ogródkowych rozkoszach " :wink:

Mija - To żywotniki zachodnie czyli tuje "szmaragdowe" ( Thuja occidentalis " Smaragd") , stoją cały rok w donicach i nie są niczym zabezpieczane. Donice , jak widać dość duże, jeśli zimą nie ma mrozu od czasu do czasu je podlewam , bowiem bardziej niebezpieczne jest zimą przesuszenie ( tzw. susza fizjologiczna) niż przemarznięcie bryły korzeniowej. Tuje stoją na podwyższonym w stosunku do poziomu gruntu ganku, przy ścianie domu, w dość osłoniętym miejscu.Wiosną dostają garść nawozu do iglaków i nieco obornika.Rosną tak już 3-ci sezon.
Teraz kolej na porcję zdjęć , tym razem "Czas magnolii" :)

Obrazek Obrazek

"Susan" nieśmiało rozwija kwiaty...

Obrazek Obrazek

Pojedyncze "gwiazdki" Magnolii stellata ( gwiaździstej) pojawiają się na bezlistnych jeszcze gałązkach

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

"Susan" jest już sporym drzewem.W minionym roku miała ponad 300 kwiatów ( wiem , bo liczyłam podczas wyłamywania nasienników!). W tym roku ilość kwiatów jest niepoliczalna , a rozmiary drzewka sprawiają ,że niczego mu wyłamywać nie będę ! :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Magnolie piękne ,ale i kunszt fotografa wielki
:!:
Pozdrawiam KDanuta
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Tak, już jesteś w ładnej fazie magnoliowych rozkoszy, Ewelinko :P .
Rozwijające się kwiaty tworzą barwną plamę z daleka przyciagającą wzrok.
A zimotrwałe, tylko podkreślają delikatny urok magnolii.
Zwracam na to uwagę, na zasadzie swojego kompleksu " młodych drzewek", których kolejna wiosna nabrzmiałych pączków, okazuje się bezowocna :lol:
Coś się moim pomyliło w górach i chcą udawać iglaki !
Tym bardziej więc dziękuję, za pyszne widoki i świetne kompozycje.

P.S.
Ja dziękuję!, ile Ty masz jeszcze miejsca pod magnoliami :shock:
Toż chyba z 5 m2 ?
Aż łapki zacieram z podniecenia ;:33
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59

Post »

Magnolie przecudne, ale czego się tu spodziewać po tak perfekcyjnym ogrodzie :D .
To jeszcze jeden przeciw bólowy komplement :wink: , ale prawdziwy i szczery :) .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Katka pisze:Magnolie przecudne, ale czego się tu spodziewać po tak perfekcyjnym ogrodzie :D .
To jeszcze jeden przeciw bólowy komplement :wink: , ale prawdziwy i szczery :) .
Katko - jeśli mogę... ja też tak uważam. OGRÓD POKAZOWY.

Ewelinko - kupiłam w dnonicy krzaczek margerytek ( nie wiem czy margerytka i złocień to to samo ), jak mam postepować by długo i pięknie kwitły? Mogą byc wystawione na południową stronę?

Pozdrawiam,
a Goldi czochram po brzuszku,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Ewelinko, często piszesz,że cierpisz na bóle pleców.
Rozumiem Cię doskonale, gdyż od dziecka mam wadę kręgosłupa, z którą nic już nie da się zrobić...., ale 2 lata temu kupiłam urządzenie, które nazywa się elektorstymulator (używają go rehabilitanci). Przyklejam sobie do pleców takie "przylepce" i ustawiam w tym urządzonku program (np masaż odprężający, przeciwbólowy, rozluźniający - jest tego całe mnóstwo) i to mi ogromnie pomaga. Po 30 minutowej sesji czuję się jak by ktoś mi dał nowe plecki. Na prawdę z serca polecam. Polecił mi go mój terapeuta-masażysta. Warto to mieć ;:10
Monika
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Dzięki Ewelinko za odpowiedź! W takim razie trzy ostatnie Twoje paprocie zostają u mnie
na balkonie i będą cieszyć codziennie moje oczęta. :D
Tylko muszę kupić im większą donicę.
O rany ... ale masz fajnie ... tyyyle magnolii!!! Niezwykłe widoki. ;:111
A mały biały pierwiosnek też zachwycający. ;:333
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Magnolie przepiękne :) Moja Susan zaczęła juz przekwitać :( Ale bardzo podoba mi się gwiaździsta :D Jaka wysoka jest docelowo? Mam na nią wielką ochotę :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

hanka55 pisze: Ja dziękuję!, ile Ty masz jeszcze miejsca pod magnoliami :shock:
Toż chyba z 5 m2 ?
Pod "Susan" jest rzeczywiście jeszcze trochę miejsca ( oj, więcej niż 5m2, więcej...) ale , gdy ona już rozwinie liście to zostanie go bardzo niewiele. Do niedawna rosły tam jeszcze kosodrzewinki karłowate , ale pani magnolia tak się rozbuchała, że musiałam je eksmitować. Planuję wkrótce dołożyć pod magnolię duże, płaskie kamienie i na tym koniec.Co za bardzo przeładowane , to traci na urodzie...

Mija - ból pleców już oswoiłam i nauczyłam się sobie z nim radzić ( a mam wybór?). Korzystam też z suchych masaży leczniczych , które świetnie robią moim pleckom, no i stosuję masaż wodny w domowym zaciszu.Do tego żel Naproxen-miejscowo i Ibuprom forte - gdy trzeba. Dziękuję za radę ad.elektrostymulatora - sprawdzę :)

Gagawi -I margaretki ogrodowe (in. złocień wielki lub właściwy ) i złocień krzaczasty lubią słońce i wilgotne podłoże. Aby długo i obficie kwitły trzeba im to zapewnić , a także systematycznie zasilać ( nawóz do kwitnących) i usuwać przekwitłe kwiatostany. To chyba cała " tajemnica sukcesu" :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”