Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

W sobotę i ja byłam w A, a tam wystawione cebulowe na przecenie...I wiesz co? Nie wzięłam ani jednej paczki i sama jestem pełna podziwu dla swojej silnej woli ;:209 Miałam nawet kilka paczek w ręku, głównie krokusów, ale w końcu mężnie wszystko odłożyłam. Jak sobie pomyślałam, że miałabym to wszystko sadzić w tej zimnicy, a na dodatek nie wiadomo kiedy, bo czasu ostatnio mam jak na lekarstwo - to z bólem serca, ale jednak zrezygnowałam. Gdyby chodziło o róże to nie wiem, czy byłabym w stanie zrezygnować i tak po prostu odejść... :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie też wpadł do głowy pomysł, żeby jeszcze te wyprzedażowe cebule posadzić w donicach, ale w końcu dałam sobie spokój, bo zimno już w tym ogrodzie i wcale nie byłoby przyjemnie krzątać się przy sadzeniu. No i jednak nie ma pewności, jak mroźna będzie ta zima.
W każdym razie co roku sobie obiecuję, że jednak przystąpię do takich eksperymentów.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

A ja oparłam się pogodzie i na przekór posadziłam mimo zimna trochę cebul w drewnianej skrzyni (donicy) którą zrobił mi synio. Najpierw wylądowała w niej róża z powojnikiem a później właśnie dosadziłam cebul hiacyntów i tulipanów. .. Pomyślałam, że jak zakwitną to będzie fajny efekt a i młody zobaczy, że naprawdę doceniam jego pracę. .. (może zrobi mi ich więcej ).... ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Marlena, ja też zawsze właśnie tak mam, że nie potrafię się cebulom oprzeć, a potem leżakują tygodniami w garażu. W tym roku na wiosnę miałam tak z liliami. Jak się wzięłam za sadzenie to już niektóre były miękkie, takie "zwiędłe". Nie byłam pewna czy w ogóle wyjdą. Wyszły, ale ze dwa tygodnie za innymi, musiały się pewnie w ziemi zregenerować :?
Kasia, moja marchewka już wyjęta i właśnie w garnku się gotuje na obiadek, a jak tam Twoje warzywka? ;:183
Lucynko, zimna w domu nie zazdroszczę ;:222 Dla mnie dom musi być koniecznie ciepłym miejscem ;:108 Ja na szczęście ogrzewam go sama, więc mam tyle ciepła na ile ustawię. Choć marzę jeszcze o kominku... ;:224 Ale wciąż inne wydatki ;:223
Sabina, o tym nie pomyślałam ;:202 Już wsadziłam 11 dodatkowych róż do tych które już mam. Hmmm, trza się będzie rozejrzeć za takim opryskiwaczem na pompkę :roll:
Aneczka, a Ty masz jakiś lepszy, czy wieczorami po opryskach okładasz rękę kapustą? ;:183 ;:183 ;:183
Soniu, marchewka już w garnku :D A opryskiwacze widziałam takie większe, które pompuje się ręcznie i pryskają pod ciśnieniem. Chyba za takim też się rozejrzę ;:108
Monika, moje czosnki od dziś też już w ziemi. I ja wsadzałam w tym roku po raz pierwszy te jadalne i chyba tylko dla tego, że pokiełkowały mi w domu. Nie wiem czy dobrze, ale wkładałam po jednym ząbku w dołek. Zobaczymy co z tego wyjdzie w przyszłym roku ;:224
Olka, ja włożyłam taki zwykły jadalny ;:108 Pokiełkował mi w kuchni, więc stwierdziłam a co tam, spróbuję. Porozdzielałam każdy ząbek osobno i siup do ziemi. Sama jestem ciekawa co z tego będzie. Ja posadziłam z zamiarem kuchennym, nawet nie wiem jak takie jadalne kwitną :roll:
Karolcia, takie cebule trzeba posadzić w donicach tak ok 10 cm od brzegu donicy i ciut głębiej, aby nie przemarzły. Donicę najlepiej owinąć lub postawić w miejscu osłoniętym i zabezpieczyć przed wiatrem i mrozem. Ziemia nie może zamarznąć, bo z wiosennych kwitnień nici ;:185 Od gruntu też dobrze odizolować np styropianem.
Dorotka, gratulację za silną wolę ;:108 Ja dziś zasadziłam do donicy na ganek ostatnie tulipany botaniczne. Jak widzę jeszcze jakieś wyprzedaże, omijam szerokim łukiem. Ale tak jak Ty, pewnie różyczek też bym nie odpuściła ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, na porządkach ogrodowych zeszło mi dziś trzy godziny. W międzyczasie wracałam do domu po czapkę i szal. Nie fajna taka robota, ale dużo zaplanowanych prac wykonałam. Jeszcze musiałabym poobrywać resztę różanych listków które są w czarne ciapki, ale zimno wygoniło mnie w końcu do domu. Jutro może jeszcze spróbuje wyjść. Wolałabym nie zostawiać ich do wiosny ;:185
Agnieszka, ja też dziś sadziłam do donicy ;:108 Jak zima będzie łaskawa, wiosną będziemy pokazywać rezultaty. Też mam kilka skrzyń które zdłubał mi eMuś, w części są kwiaty, a w dwóch sadzę pomidory. W przyszłym roku chyba odpuszczę pomidory i wszystkie obsadzę kwiatami. Pomidory może pójdą do mojego mini-warzywnika. Jeszcze wciąż się zastanawiam ;:198
-------------------
Dziś trzy godziny spędziłam w ogrodzie. Porobiłam porządki w donicach na ganku, wywaliłam petunie, choć jeszcze były pięknie zielone, a nawet gdzieniegdzie był kwiatek - w grudniu ;:oj. Stwierdziłam że i tak zaraz będzie zima a potem nie będzie mi się chciało robić w mrozie. Pomyłam donice, pozbierałam podpory z ogrodu i zabrałam się za zbieranie porażonych liści różanych. Zbierałam, zbierałam, zbierałam... obrywałam, obrywałam, obrywałam i ... jestem dopiero gdzieś w połowie ;:223 Nie wiem czy będę miała jutro tyle zapału żeby to skończyć ;:192 Zrobiłam też dwie sadzonki ciemiernika białego. Pamiętam że ktoś był na niego chętny, a może nie na biały tylko ten fioletowy... hmmm... skleroza ;:223 W razie czego biały będzie (mam nadzieję :D ) a fioletowy niestety w tym roku nie dał nasion ;:222 Mam nadzieję że sadzonki przetrwają w domu do wiosny, jak nie to w ziemi widziałam jeszcze dwie i te zostawiłam na zewnątrz. Kto był chętny proszę niech się odezwie ;:131

Podłubałam dziś jeden stroik świąteczny, jakoś brakło mi weny na więcej.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Do popisania :wit
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu jestem i podziwiam,nie tylko stroik ,ale i twoją pracowitość.Ja jeszcze tych firanek nie ogarnęłam i zastanawiam się czy w tym tygodniu mi się uda bo ciągle coś,potem już mi się nie chce i tak schodzi.A ty kochana nie dość ,że w ogrodzie porobiłaś porządki to jeszcze stroik ukleciłaś,który jest śliczny ;:215 Masz kochana talent i nie widać braku weny .
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Przepiękne prace, ja też szykuje ale robimy wszystko do szkoły naszych dzieci na kiermasz. :tan
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuza ja chciałam ciemiernika... ;:131 Da radę? Obrazek
Co do opryskiwacza to ja mam właśnie ten, którym pompuje się ręcznie i pryska pod ciśnieniem. :D Jest bardzo fajny.
Czekam na wiosenne wyniki z sadzenia czosnku jadalnego. Jestem ciekawa też jak zakwitnie.

Z kapusty korzystałam ostatnio osiem lat temu, jak miałam mleczne zastoje. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza wieniec wysmakowany, ;:63 gdybym miała choć połowę takiej weny. Podkład robiłaś sama, :?: świetny. Podziwiam cię za prace w ogrodzie, w takie zimno. Mogłaś sprzątać ogród u mnie, :wink: było 10 stopni. ;:215
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

No to się dziewczyno dziś nieźle napracowałaś ;:180 U mnie również cała masa porażonych liści a ja nie mam kiedy ich oberwać ;:223 Co jestem na działce, to coś tam skubnę, ale i tak pełno ich jeszcze na krzakach. Wiosną na pewno popsikam miedzianem, on załatwi to, czego ja teraz nie zdołam.

Stroik prześliczny ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, śliczny wieniec ;:108 Sadziłaś czosnek jadalny i jesteś ciekawa efektów?? Otóż jeśli miałaś odmianę zimową, ja co roku sadzę jesienią sporą ilość na domowe potrzeby, to za rok z każdego ząbka będziesz miała ładną główkę czosnku (na piękne kwitnienie nie licz, to raczej bardziej "świńskie ogonki" niż kwiaty) jeśli miałaś czosnek letni to niestety wątpię żeby przetrwał zimę, bo taki czosnek sadzi się wiosną ;:224 Jeśli chcecie w szybkim tempie posadzić rząd czegoś, co będzie wyglądało i kwitło jak biały czosnek ozdobny to musicie nasadzić w rządku zwykłą cebulę. Taka cebula wytwarza kwiatostany, które do złudzenia wyglądają jak ozdobne czosnki ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No popatrz Sabina! Z nieba nam spadłaś! Ja na pewno posadzę wiosną cebulę. ;:65 Jeśli tylko nie zapomnę... :oops:

Zuza i ja tez chwalę stroik śliczny. Taki w sam raz. Nie przekombinowany.
Muszę rozejrzeć się za wiankiem. :D Też sobie zrobię. A co!
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata, ja dziś ogarnęłam firany razem z prasowaniem. Ufff, nareszcie :uszy Na ogród jednak nie wyszłam, za zimno i za bardzo wiało. Drugiego stroika też nie zrobiłam, a miałam w planach. Och ja leniwa... ;:124 ;:306
Kasiu, pochwal się swoimi stroikami u Siebie, bardzo jestem ciekawa ;:108
Aneczka, jeden ciemiernik jest więc zarezerwowany dla ciebie ;:196
Dziś z A kpiłam dzięki Waszym poradom drugi opryskiwacz taki pompowany. Jeden będzie na róże a drugi na mszyce. Nic się nie zmarnuje :uszy Na mleczne zastoje, to chyba wszystkie korzystają z kapuchy ;:108 Trza by opatentować takie staniole z wymiennym miejscem na kapuściane liście ;:306
Soniu, tym razem podkład kupiłam, ale obadałam jak jest zrobiony, więc na przyszły rok sama już zdłubię :D Dziś już na ogród nie wyszłam. Zimniej niż wczoraj i mocniej wiało.
Marlena, też nie wiem, czy mi się uda tę resztę liści oberwać. Coraz zimniej i czasu mało. Wiosną i ja będę miedzianem pryskać.
Sabinka, że też ja nie zapytałam tego czosnku jaki on jest ;:223 Teraz głupio krzyczeć przez ziemię do powtykanych czosnkowych zębów czy są wiosenne czy jesienne. No nic, najwyżej zgniją ;:198
Aneczko, przypominam sobie, że gdzieś już toczyłyśmy rozmowę o kwitnących cebulach ( u Ani-nyny? ) Pamiętam z Mai w ogrodzie, że ta ładnie kwitnąca to odmiana "globe" ale nigdzie sięz nią nie spotkałam ;:185 Chwal się kochana swoim wiankiem jak zrobisz, ciekawam ;:65
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza i ja pamiętam o Globe, jednak nigdzie na nią nie trafiłam. Pociesze się więc zwykłą. ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Czekam Zuza na drugi stroik, bo pierwszy cudny. Moja wena też jakaś taka....ale się zmusiłam bo kiedy potem znajdę czas?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”