Ciasta Bogusi
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ciasta Bogusi
Podstawą masy tzw budyniowej jest zazwyczaj mleko, żółtka i mąka. W tym przepisie na masę jest śmietana i budyń (rozumiem, że już gotowy) czyli mąka tam zawarta jest już związana. Nie ma żółtek i faktycznie nie ma co tej masy związać chyba , że ma to być ściete białko ze śmietany.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
To może lepiej dać budyń sypki ,,będzie pewniejszy ,,no i musi ostygnąć ,,,

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Porobila sie dyskusja ,ale to dobrze . Ja piekę na dwóch grzałkach . Jak włożę na podpieczone ciasto masę śmietanową to po 1/2 godzinie daję pod spód drugą blaszkę ,żeby za bardzo dół się nie spalił . Teraz piekłam na teflonowej nowej blaszce takiej jak tortownica tylko ,że prostokątnej . Rewelka nawet nie musiałam dawać 2 blaszki pod spód . Mozna również zaraz dać na 200* to śmietana szybciej się zetnie[ tak na 15 minut ]a potem zmniejszyć do 180*. Zamiast kokosu dałam połowę cista tego co daje się na spód . Ewuniu pisałaś tutaj ,że można gotowe kupić w Niemczech . Nie dało mi to spokoju . Jak teraz byłam u mamy oglądałam mrożone ciasta i oczywiście kupiłam . Jest to ten sam smak tylko właśnie tam ta ta góra jest przykryta ciastem ,więc teraz też tak zrobiłam . Muszę przyznać ,że mi lepiej smakowało bardziej delikatne . Niestety tak jak Ewa pisała najlepiej zostawić do przyszłego dnia dopiero potem kosztować . Cieszę się ,że Ci smakowało . Ja go nie daję do lodówki trzymam tak normalnie aż ostygnie . Aniu jak ciasto [te które dajesz na dół] jest za gęste to potem może sie zrobić taki twardy spód [tez tak miałam za 1 razem ] . To ciasto musi być takie babkowe czyli lużniejsze . Na końcu jak wkładasz patyczek do sprawdzenia to nie może sie na nim nic przyklejac tylko moze być mokry . 

-
- 200p
Tak się zastanowiłam, że białko w tej śmietanie pod wpływem temperatury ścina się w ser i to powoduje gęstnienie ale przy tym procesie musi wydzielić się serwatka, która powinna spłynąć do ciasta na spodzie. W takim przypadku , wydaje mi się, lepsza będzie śmietana gęsta czyli kwaśniejsza. Sam przepis intrygujący i wart zachodu.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu masz rację . Ta śmietana ,której ja używam jest naprawdę gęsta wręcz można ją kroić .Im wyższy procent śmietany tym lepsze ciasto .
No tak, tylko jak tu czekać aż ciasto wystygnie, kiedy ja lubię jeszcze ciepłe, a moja siostra w ogóle nie mogła doczekać momentu, kiedy ciasto się upiecze (o tym, że wsunęłyśmy prawie pół ciasta na surowo, w ogóle nie wspomnę
).
No widzisz Jadziu z tym ciastem pod spodem. Wyszedł mi taki rodzaj kruchego ciasta, dlatego po upieczeniu było takie twarde w stosunku do całości. W takim układzie rozumiem, że nie można wylać od razu masy śmietanowej na surową masę spodnią (żeby nie spalił się spód), bo zrobi się zakalec
.
Tak mi przyszło teraz do głowy
: może by tak najnormalniej w świecie wmieszać do masy śmietanowej ze 3 jajka, wtedy masa podczas pieczenia się zetnie
.

No widzisz Jadziu z tym ciastem pod spodem. Wyszedł mi taki rodzaj kruchego ciasta, dlatego po upieczeniu było takie twarde w stosunku do całości. W takim układzie rozumiem, że nie można wylać od razu masy śmietanowej na surową masę spodnią (żeby nie spalił się spód), bo zrobi się zakalec

Tak mi przyszło teraz do głowy

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Bogusiu przypadkiem natknęłam się na Twój wątek i widzę, że zostanie moim ulubionym 

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
-
- 200p
Nie wytrzymałam i upiekłam dziś śmietanowiec. Co prawda tytułem eksperymentu tylko pół porcji i bez mandarynek bo nie miałam. Ciasto bardzo dobre , sama jestem zdziwiona bo konsystencja nie jest płynna i zaraz po wystygnięciu bez problemu dało się pokroić. Na przyszłość do śmietany dodam pół laski wanilii aby trochę zniwelować ten tłusty posmak śmietany( śmietana 22%). Bardzo dobry i prosty przepis a efekt znakomity.
Po upieczeniu spodu, w oczekiwaniu na wystygnięcie upiekłam rogaliki orzechowe z przepisu Bogusi. Zmieliłam orzechy i okazałosię, że będą trzy porcje. Trochę trudno zagnieśc to ciasto i musiałam posiłkować się odrobiną śmietany ale ciasteczka wyszły pyszne.
Polecam obydwa przepisy.
Po upieczeniu spodu, w oczekiwaniu na wystygnięcie upiekłam rogaliki orzechowe z przepisu Bogusi. Zmieliłam orzechy i okazałosię, że będą trzy porcje. Trochę trudno zagnieśc to ciasto i musiałam posiłkować się odrobiną śmietany ale ciasteczka wyszły pyszne.
Polecam obydwa przepisy.
- bogusia177
Ciesze się ,że korzystacie dziewczyny z przepisów ,,
ja dziś piekłam drobne ciastka ,,to znaczy wczoraj ,ale dziś wykańczałam ,,
dużo roboty ..... ale jak smakują ,,,,,,
ja dziś piekłam drobne ciastka ,,to znaczy wczoraj ,ale dziś wykańczałam ,,
dużo roboty ..... ale jak smakują ,,,,,,

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jakie ciasteczka piekałaś ??
Ja własnie kończe lepic uszka i myśle o ciasteczkach ... oczywiście tradycyjnie będą pierniczki ... ale na inne nie mam pomysłu. Syn chciał jakieś jasne - może mi podpowiesz ????
Ja własnie kończe lepic uszka i myśle o ciasteczkach ... oczywiście tradycyjnie będą pierniczki ... ale na inne nie mam pomysłu. Syn chciał jakieś jasne - może mi podpowiesz ????
- bogusia177
Bernadetko ,ja piekłam z przepisu 2. Ciastka orzechowe nie są drogie ,szybka robota i smaczne ,w buzi się rozpływają i robiłam kulki z orzechem laskowym ,też dobre ,oraz robiłam kulki bez pieczenia ,czyli rafaello ,,,mmmm miód w ustach 

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Dzięki serdeczne - ciasta orzechowe w takim razie upiekę.
Rafaello znam - rzeczywiście pyszne - ale zrobię je na imieniny.
A kulek z orzechem laskowym nie znam
Rafaello znam - rzeczywiście pyszne - ale zrobię je na imieniny.
A kulek z orzechem laskowym nie znam

- bogusia177
Znajdziesz je na tej stronce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
są dobre i szybko się je robi ,,bardzo proste ,,spróbuj :P
są dobre i szybko się je robi ,,bardzo proste ,,spróbuj :P
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Kobitki !
Zrobiłam:
18. Ciasteczka na Boże Narodzenie - do połowy dałam kokos, do drugiej podziabaną czekoladę, polukrowałam na kolorowo i zaniosłam do przedszkola na jasełka - bo mnie zaprosili. Czasem tam córcię prowadzam żeby pobawiła się z dziećmi, ma teraz półtora roku a dopiero od 2 będę mogła zostawiać. To się podlizałam ciasteczkami i był strzał w 10. Zrobiłam 130 ciastek i większość zniknęła w kilka minut.
5.Ciastka kokosowe - w dołek dałam marmoladkę jak w przepisie, ale też wetknęłam migdał. Mój mąż jak je zobaczył gotowe, to ochrzcił "ciastka-cycki". Wyszły przepyszne i będę je robić częściej.
Zrobiłam też 2. Ciastka orzechowe i tu chyba dałam tyłu, bo strasznie jadą margaryną. A może to wina margaryny. Choć niby do pieczenia była. Spróbuję je zrobić jeszcze raz, z inną margaryną. No ale i te zniknęły migiem
A i zrobiłam jeszcze przepyszne pierniczki, przepis mam z internetu ale skąd dokładnie, to nie pamiętam. Podam go oczywiście jak tylko będzie luźniej, bo na razie to codziennie mamy gości.
Najlepszego Kobitki !
Zrobiłam:
18. Ciasteczka na Boże Narodzenie - do połowy dałam kokos, do drugiej podziabaną czekoladę, polukrowałam na kolorowo i zaniosłam do przedszkola na jasełka - bo mnie zaprosili. Czasem tam córcię prowadzam żeby pobawiła się z dziećmi, ma teraz półtora roku a dopiero od 2 będę mogła zostawiać. To się podlizałam ciasteczkami i był strzał w 10. Zrobiłam 130 ciastek i większość zniknęła w kilka minut.
5.Ciastka kokosowe - w dołek dałam marmoladkę jak w przepisie, ale też wetknęłam migdał. Mój mąż jak je zobaczył gotowe, to ochrzcił "ciastka-cycki". Wyszły przepyszne i będę je robić częściej.
Zrobiłam też 2. Ciastka orzechowe i tu chyba dałam tyłu, bo strasznie jadą margaryną. A może to wina margaryny. Choć niby do pieczenia była. Spróbuję je zrobić jeszcze raz, z inną margaryną. No ale i te zniknęły migiem

A i zrobiłam jeszcze przepyszne pierniczki, przepis mam z internetu ale skąd dokładnie, to nie pamiętam. Podam go oczywiście jak tylko będzie luźniej, bo na razie to codziennie mamy gości.
Najlepszego Kobitki !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
A ja oprócz tradycyjnych makowców, sernika i piernika, zrobiłam "Palce lizać" - wszystkim smakuje wyśmienicie
Dziękuję za przepis