Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Podstawą masy tzw budyniowej jest zazwyczaj mleko, żółtka i mąka. W tym przepisie na masę jest śmietana i budyń (rozumiem, że już gotowy) czyli mąka tam zawarta jest już związana. Nie ma żółtek i faktycznie nie ma co tej masy związać chyba , że ma to być ściete białko ze śmietany.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

To może lepiej dać budyń sypki ,,będzie pewniejszy ,,no i musi ostygnąć ,,,
;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Porobila sie dyskusja ,ale to dobrze . Ja piekę na dwóch grzałkach . Jak włożę na podpieczone ciasto masę śmietanową to po 1/2 godzinie daję pod spód drugą blaszkę ,żeby za bardzo dół się nie spalił . Teraz piekłam na teflonowej nowej blaszce takiej jak tortownica tylko ,że prostokątnej . Rewelka nawet nie musiałam dawać 2 blaszki pod spód . Mozna również zaraz dać na 200* to śmietana szybciej się zetnie[ tak na 15 minut ]a potem zmniejszyć do 180*. Zamiast kokosu dałam połowę cista tego co daje się na spód . Ewuniu pisałaś tutaj ,że można gotowe kupić w Niemczech . Nie dało mi to spokoju . Jak teraz byłam u mamy oglądałam mrożone ciasta i oczywiście kupiłam . Jest to ten sam smak tylko właśnie tam ta ta góra jest przykryta ciastem ,więc teraz też tak zrobiłam . Muszę przyznać ,że mi lepiej smakowało bardziej delikatne . Niestety tak jak Ewa pisała najlepiej zostawić do przyszłego dnia dopiero potem kosztować . Cieszę się ,że Ci smakowało . Ja go nie daję do lodówki trzymam tak normalnie aż ostygnie . Aniu jak ciasto [te które dajesz na dół] jest za gęste to potem może sie zrobić taki twardy spód [tez tak miałam za 1 razem ] . To ciasto musi być takie babkowe czyli lużniejsze . Na końcu jak wkładasz patyczek do sprawdzenia to nie może sie na nim nic przyklejac tylko moze być mokry . ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Marysia II
200p
200p

Post »

Tak się zastanowiłam, że białko w tej śmietanie pod wpływem temperatury ścina się w ser i to powoduje gęstnienie ale przy tym procesie musi wydzielić się serwatka, która powinna spłynąć do ciasta na spodzie. W takim przypadku , wydaje mi się, lepsza będzie śmietana gęsta czyli kwaśniejsza. Sam przepis intrygujący i wart zachodu.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu masz rację . Ta śmietana ,której ja używam jest naprawdę gęsta wręcz można ją kroić .Im wyższy procent śmietany tym lepsze ciasto .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

No tak, tylko jak tu czekać aż ciasto wystygnie, kiedy ja lubię jeszcze ciepłe, a moja siostra w ogóle nie mogła doczekać momentu, kiedy ciasto się upiecze (o tym, że wsunęłyśmy prawie pół ciasta na surowo, w ogóle nie wspomnę :D).

No widzisz Jadziu z tym ciastem pod spodem. Wyszedł mi taki rodzaj kruchego ciasta, dlatego po upieczeniu było takie twarde w stosunku do całości. W takim układzie rozumiem, że nie można wylać od razu masy śmietanowej na surową masę spodnią (żeby nie spalił się spód), bo zrobi się zakalec :?:.

Tak mi przyszło teraz do głowy :idea:: może by tak najnormalniej w świecie wmieszać do masy śmietanowej ze 3 jajka, wtedy masa podczas pieczenia się zetnie :).
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Bogusiu przypadkiem natknęłam się na Twój wątek i widzę, że zostanie moim ulubionym ;:138
Marysia II
200p
200p

Post »

Nie wytrzymałam i upiekłam dziś śmietanowiec. Co prawda tytułem eksperymentu tylko pół porcji i bez mandarynek bo nie miałam. Ciasto bardzo dobre , sama jestem zdziwiona bo konsystencja nie jest płynna i zaraz po wystygnięciu bez problemu dało się pokroić. Na przyszłość do śmietany dodam pół laski wanilii aby trochę zniwelować ten tłusty posmak śmietany( śmietana 22%). Bardzo dobry i prosty przepis a efekt znakomity.

Po upieczeniu spodu, w oczekiwaniu na wystygnięcie upiekłam rogaliki orzechowe z przepisu Bogusi. Zmieliłam orzechy i okazałosię, że będą trzy porcje. Trochę trudno zagnieśc to ciasto i musiałam posiłkować się odrobiną śmietany ale ciasteczka wyszły pyszne.
Polecam obydwa przepisy.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciesze się ,że korzystacie dziewczyny z przepisów ,,
ja dziś piekłam drobne ciastka ,,to znaczy wczoraj ,ale dziś wykańczałam ,,
dużo roboty ..... ale jak smakują ,,,,,, ;:137
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakie ciasteczka piekałaś ??
Ja własnie kończe lepic uszka i myśle o ciasteczkach ... oczywiście tradycyjnie będą pierniczki ... ale na inne nie mam pomysłu. Syn chciał jakieś jasne - może mi podpowiesz ????
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko ,ja piekłam z przepisu 2. Ciastka orzechowe nie są drogie ,szybka robota i smaczne ,w buzi się rozpływają i robiłam kulki z orzechem laskowym ,też dobre ,oraz robiłam kulki bez pieczenia ,czyli rafaello ,,,mmmm miód w ustach ;:108
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dzięki serdeczne - ciasta orzechowe w takim razie upiekę.
Rafaello znam - rzeczywiście pyszne - ale zrobię je na imieniny.
A kulek z orzechem laskowym nie znam :(
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znajdziesz je na tej stronce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
są dobre i szybko się je robi ,,bardzo proste ,,spróbuj :P
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Kobitki !
Zrobiłam:
18. Ciasteczka na Boże Narodzenie - do połowy dałam kokos, do drugiej podziabaną czekoladę, polukrowałam na kolorowo i zaniosłam do przedszkola na jasełka - bo mnie zaprosili. Czasem tam córcię prowadzam żeby pobawiła się z dziećmi, ma teraz półtora roku a dopiero od 2 będę mogła zostawiać. To się podlizałam ciasteczkami i był strzał w 10. Zrobiłam 130 ciastek i większość zniknęła w kilka minut.

5.Ciastka kokosowe - w dołek dałam marmoladkę jak w przepisie, ale też wetknęłam migdał. Mój mąż jak je zobaczył gotowe, to ochrzcił "ciastka-cycki". Wyszły przepyszne i będę je robić częściej.

Zrobiłam też 2. Ciastka orzechowe i tu chyba dałam tyłu, bo strasznie jadą margaryną. A może to wina margaryny. Choć niby do pieczenia była. Spróbuję je zrobić jeszcze raz, z inną margaryną. No ale i te zniknęły migiem :)

A i zrobiłam jeszcze przepyszne pierniczki, przepis mam z internetu ale skąd dokładnie, to nie pamiętam. Podam go oczywiście jak tylko będzie luźniej, bo na razie to codziennie mamy gości.

Najlepszego Kobitki !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

A ja oprócz tradycyjnych makowców, sernika i piernika, zrobiłam "Palce lizać" - wszystkim smakuje wyśmienicie ;:63 Dziękuję za przepis ;:196
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”