Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
JustynaL89
100p
100p
Od: 31 lip 2014, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Wszystkie są to odmiany jesienne. Najpierw może napiszę odmiany, które o dziwo zdążą zakwitnąć tj. alenka white, avalon golden, orange, pink, red, yellow oraz odmiana belvedere.
Z innymi mam problem tj. ourasi yellow, lobel purple, mefisto purple, jasoda red, ale zobaczymy, bo niektóre mają dosyć pączki, może zdążą zakwitnąć :oops: . W najgorszym stanie są voilactee i remos. W tym tygodniu tak szybko mi zaczęły kwitnąć,że aż się zdziwiłam. We wtorek wstawiłam piecyk do namiotu, żeby miały chociaż do 23 w nocy ciepło. W środę popryskałam wszystkie nawozem fertiplant, tym co Zibi polecał, a w piątek podlałam je tym samym nawozem...20 gram na 10 litrów wody. Nie wiem w którym dniu to było, ale dosyć świeciło słońce i nie otwierałam namiotu, przez co było ponad 30 stopni w środku, z tym że nie wiem czy to jest dobre dla chryzantem, trochę tylko wywietrzyłam namiot, ponieważ chciałam żeby te pączki coś ruszyły...Jutro muszę powyciągać wszystkie te co zaczęły kwitnąć i schować do namiotu te bidulki, które mają problem, zamierzam palić w dzień i trochę w nocy, może i te ruszą z pączkami :roll:
Dzisiaj byłam w brico marche zobaczyć jakie mają chryzantemy...wszystkie w takich pączkach co u mnie te, które są najsłabsze...
czyli takie co na moim pierwszym, wysłanym zdjęciu.
JustynaL89
100p
100p

Post »

Zibi, aż się boję tej zimy, bo wszystko się jeszcze może zdarzyć. Mama mnie straszy przed 25 października, że może być przymrozek do -4 stopni. Kiedyś jak miała chryzantemy, a przyszedł przymrozek to te, które były najbliżej folii, zmarzły i tego się boje :( Ale o tyle dobrze, że mam ten piecyk.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam jeszcze do zamknięcia jeden tunel , w upały powycinałem co się da , by ratować sadzoinki , a teraz nie mam czasu powstawiać nowych folii. Na szczęście u nas pogoda nie jest najgorsza :roll:
Daniel91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 paź 2015, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justyna , -4 to nie przymrozek :D .U mnie w ubiegłą sobotę było -9 (Podlaskie). 3 piecyki miałem w tunelu +wentylator i udało sie uratować, nie pomarzły :wink: .
JustynaL89
100p
100p

Post »

Daniel, ja się boję każdego przymrozku ;:124 Jak na razie mam tylko jeden tunel, więc niektóre chryzantemy muszę chować wszędzie gdzie się da :roll: Codziennie patrzę na pogodę (a mieszkam na Śląsku), kiedyś nie podawali przymrozku a wszystkie chryzantemy miałam białe, och co ja wtedy przeżyłam, żadne chryzantemy nie pochowane...wszystkie białe, myślałam, że już po nich. Na polu duże kopki nie zmarzły, a obok nich rosły małe i je ścięło, co mnie bardzo zdziwiło :roll:
Eva mam do Ciebie pytanie, czy swoje chryzmki sadziłaś prosto do doniczek? Pytam ponieważ masz tak ładne kopki, a widzisz ja podlewając rano i wieczorem nic nie wyhodowałam. Też nie wiem jak Ty, ale ja nie miałam ich w tunelu, ponieważ mam go dopiero od 5 października.

Co to są chryzmki? Proszę o poprawną pisownię :!: szar...
Awatar użytkownika
eva05
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 wrz 2015, o 13:57

Post »

JustynaL89 pisze:Daniel, ja się boję każdego przymrozku ;:124 Jak na razie mam tylko jeden tunel, więc niektóre chryzantemy muszę chować wszędzie gdzie się da :roll: Codziennie patrzę na pogodę (a mieszkam na Śląsku), kiedyś nie podawali przymrozku a wszystkie chryzantemy miałam białe, och co ja wtedy przeżyłam, żadne chryzantemy nie pochowane...wszystkie białe, myślałam, że już po nich. Na polu duże kopki nie zmarzły, a obok nich rosły małe i je ścięło, co mnie bardzo zdziwiło :roll:
Eva mam do Ciebie pytanie, czy swoje chryzmki sadziłaś prosto do doniczek? Pytam ponieważ masz tak ładne kopki, a widzisz ja podlewając rano i wieczorem nic nie wyhodowałam. Też nie wiem jak Ty, ale ja nie miałam ich w tunelu, ponieważ mam go dopiero od 5 października.

Ja swoje sadziłam prosto do doniczek,ziemię miałam z pola wymieszaną z ziemią z kompostownika.W tunelu są od końca września. Trzymałam się teorii którą gdzieś wyczytałam w necie że ziemia musi lekko przeschnąć do kolejnego podlewania,więc podlewałam co dwa trzy dni.Stały na czarnej agrowłókninie bez podstawek więc woda szybko uciekła z donicy.
Daniel91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje obecnie wyglądają tak (jako stymulant używam blossom booster 10-30-20):
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziś zauważyłem coś takiego jak na pierwszym zdjęciu. Co to może być jakaś choroba grzybowa czy też jaja jakiegoś szkodnika ? Dodam że liście i kwiaty w tych miejscach opadają .
kurkamat56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2015, o 19:11

Post »

Witam wszystkich, potrzebuje waszej pomocy jak wiecie wszystkich świętych coraz bliżej 2 tygodnie, mam na polu około 600 sztuk chryzantemy nieosłoniętej, sadzona w połowie maja koło 15, prosto w doniczkę, odmiany nie sterowałem (a powinienem :| ), uszczyknięta na czas. Mam około 4 tysięcy wszystkiego reszta oprócz polowych będzie na czas, ten rok nie sprzyja wiadomo sucho upały wrzesień bez słońca, ale podlewane codziennie woda ze studni aby uzyskać szok termiczny, kwiaty na polu słabo wykwitły macie jakieś sprawdzone sposoby na szybkie przyspieszenie procesu kwitnienia? Giberelina w połączeniu ze spirytusem? Stosował może ktoś z was? Podałem kilka dni temu azot czekam na efekty ale czasu bardzo mało, myślałem o fosforze ale przyswajalny w około 18 stopniach, a przecież na zewnątrz cały czas pochmurno zero słońca, temperatura niska, co robić? :? Mam dwa tygodnie, pytałem w paru miejscach niektórzy proponowali denaturat w stosunku 10 % roztworu dolistnie jedna dawka i spróbować na kilku innych w dawce 20 % dolistnie chociaż wydaje mi się to słabo efektywne mimo wszystko czekam na rezultat, próbuje różnych metod, dopiero się uczę, proszę na waszą pomoc! :)))
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie eksperymentowałem z denaturatem , myślę że alkochol może poprawić kondycję ogrodnika , ale nie kwiatów :wink: Azot też nie był dobrym pomysłem , w tej fazie to już raczej nawozy bezazotowe , by nie pobudzać wegetacji. Fosfor i potas to jedyny sposób . Kilka postów wyżej opisałem , co robić . Życzę sukcesu :uszy
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Największe zapotrzebowanie chryzantem na potas i fosfor występuje w sierpniu. We wrześniu już znacznie spada, gdzieś do 20%. W październiku jest bliskie zeru i nie ma już potrzeby nawożenia tymi pierwiastkami.
Jedynym sposobem na przyśpieszenie kwitnienia roślin jest podanie azotu w formie azotanowej.
Trzeba pamiętać o zasadzie (dotyczy wszystkich odmian i sposobów uprawy):
Rośliny w fazie rozwoju generatywnego (taki mamy obecnie) nawozimy azotem w postaci azotanowej. Nawożenie azotem amonowym skutkuje rozwojem wegetatywnym i opóźnia kwitnienie. Proponuję zastosować saletrę wapniową lub potasową.
Rośliny w fazie rozwoju wegetatywnego (lipiec, sierpień) nawozimy azotem amonowym. Zastosowanie saletr w tym okresie spowoduje opóźnienie kwitnienia.

Życzę powodzenia.
Daniel91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No to mamy dwie wersje ... :D
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

CO? to jeszcze jeden skuteczny sposób na przyśpieszanie kwitnienia chryzantem.
Zwiększone stężenie dwutlenku węgla korzystnie wpływa na fotosyntezę i kwitnienie.
CO? można uzyskać poprzez spalanie propanu-butanu.
Butlę z gazem należy umieścić możliwie najwyżej nad roślinami. CO? jako cięższy od powietrza będzie przemieszczał się ku dołowi.
Sposób jest całkowicie bezpieczny. Efektem spalania propanu-butanu jest właśnie CO? i H?O.
Często korzystam z tej metody i efekty widać już po dwóch dniach. Najlepsze rezultaty uzyskuje się w dni słoneczne.

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sprawie CO2 całkowicie się zgadzam , z nawożeniem trochę mniej :( Nie podejmując dyskusji polecam zalecenia uprawowe f-my Pychyński ( http://www.chryzantemy.pl ) , licencjonowanego producenta doskonałej rozsady. W fazie pąka 10 mm zalecany jest Kristalon żółty (przewaga fosforu) plus Kristalon biały (przewaga potasu). Czy porady są skuteczne , wystarczą zdjęcia moich chryzantem :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
eva05
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 wrz 2015, o 13:57

Post »

Moja dzisiejsza fotorelacja,wydaje mi się że troszkę ruszyły :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i cisza :roll: Nikt nie pochwali się , jak idzie sprzedaż :?: Przecież po to je uprawiamy , by sprzedawać :uszy :uszy :uszy
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”