Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.III

Post »

Mnie nie było jeden dzień w domu, wchodzę wczoraj o 21 i z konewką biegałam 25min, a podlałam tylko "kilka" tych które wymagały tego po upalnym dniu ;:223 więc zupełnie rozumiem koleżanki ;:168

Iwonka skrętnik za 4 zeta ma się jak na takiego za 14 ;:202 bo i liście widzę piękne ma ;:108 nie doczekam się kwiatków ;:65

A wczoraj i mnie od 7 do 13 tak głowa bolała, że bez tabletki poradzić sobie nie mogłam ;:145 ale już na senność zwaliłam fakt wstania o 3.10 ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Niunia1981 pisze: Iwonko wyczytałam u Oli że masz lantany, wstawisz fotki ?? Plissss ;:180
A można je ukorzenić z gałązki?? Bo ja mam tylko żółtą ;:224
Post ten dedykuję Oli, która w swoim wątku poruszyła temat lantany ;:196 i Monice, która, tak ładnie prosi o zdjęcia ;:196
To nie znaczy, że pozostałe osoby mają wstęp wzbroniony :;230 a nuż jeszcze komuś spodobają się te kwiatki :wink:

Wszystko zaczęło się od tej pomarańczowej. Nazwy kolorów są raczej umowne, bo np. u tej kwiaty są początkowo żółte, potem zmieniają barwę przez pomarańczową do czerwonej :D czyli zmieniają się w trakcie rozkwitania kwiatu.

Obrazek

Kolejna to biała...

Obrazek

...i różowa. Akurat ta ma krótką przerwę w kwitnieniu, ale jak tylko rozwinie pąki, to mogę wkleić lepsze zdjęcie :)

Obrazek

Moniko lantany można bez problemu przechowywać w okresie zimowym w domu, a także ukorzeniać ich gałązki.
Wystarczy trochę ukorzeniacza, wsadzić do ziemi i mamy kolejną roślinkę :lol:

Jagoda godzinę to zajmuje mi podlewanie roślin tarasowych, bo jak wspomniałaś, każdemu trzeba dać inną odżywkę ;:223
Z domowymi jest ten problem, że gdy ma się ponad 100 doniczek, to zawsze znajdzie się jakiś zalany (czy to moja wina, że nie potrafią pływać ;:170 ), czy przesuszony (no przecież sukulenty nie potrzebują tyle wody :? ).
Nie wspomnę o tym, że mogą być niedożywione (znowu brakuje mu żelaza :evil: ) czy mieć oparzenia od słońca ( a tak ładnie wyglądał kwitnący fiołek w salonie na południowym oknie ;:131 ).
Problemów jest znacznie więcej, ale komo, jak komu, ale takiemu fachowcowi, jak ty nie muszę tłumaczyć ;:196

Aguś bidulko ty moja ;:196 po jakiego "grzyba" ty wstajesz w środku nocy ;:202 Przecież ja wtedy mam najpiękniejsze sny ;:191
Skrętnik był taniutki, bo przekwitnięty. Tak, że jego kolor kwiatów to niespodzianka, oby przyjemna ;:31
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No widzisz jak fajnie, że się lantany tak łatwo ukorzeniają ;:224 To mogę się załapać na gałązkę malutką, albo najlepiej trzy malutkie ;:224 To ja ci bym dała gałazkę tej mojej żółtej do tych obiecanych fiołeczków ;:224
Śliczności ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko pięknie Ci dziękuję za taką wspaniałą sesję lantanową ;:196 ;:196
Będę próbowała lantanę ukorzenić ;:173
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a nuż jeszcze komuś spodobają się te kwiatki :wink:
Podobają się, bo piękne. Myślę, że nie tylko mnie się podobają - ale ja bardziej śmiały jestem i chwalę... :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

U mnie nastrój pod psem, ale ten piękny skrętnik trochę mi humor poprawił. :|
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Skrętniki jak zwykle piękne, a lantany cudo po prostu ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Hm...lantany ;:oj .A ja jeszcze nie mam ;:224 ;:145
Może kawałeczek i dla mnie się znajdzie ;:224 ;:131 ;:180
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Czy u Was też jest tak parno i duszno... ;:222
Mam nadzieję, że przyjdzie zapowiadany deszcz, bo kwiatki w ogrodzie schną mi na potęgę, a te w donicach muszę podlewać dwa razy dziennie.
Lantaną z chęcią podzielę się, ale poczekajmy, jak przekwitnie, bo w tej chwili trochę mi szkoda tych dziesiątek pączków, które garną się do kwitnienia :roll:
Jeżeli chodzi o skrętnika, to pączki nabierają kolorów i obstawiam...niebieski :lol: ale wszystko okaże się we właściwym czasie ;:173
Życzę wam wspaniałego (beztroskiego) weekendu ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

A ja Ci życzę trochę chłodu (i sobie też), w tej chwili na termometrze 28 stopni ;:223
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja już nawet nie patrzę na termometr :evil:
Najważniejsze, że wiatrak jest sprawny, bo inaczej musiałabym chyba siedzieć pod prysznicem (basenu nie mam) :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

U mnie jest teraz 24 stopnie na termometrze od strony północnej ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

nie wiem dlaczego nikt mi nie powiedział, że istnieje wątek z takimi cudownymi roślinami - co prawda tylko zdjęcia pooglądałam, ale to mi wystarczyło aby zakochac się w twoich koleusach i lantanach ;:oj
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, własnie w twoim wątku mnie olśniło, ze lantana występuje w tylu kolorach. :shock: W mojej dość starej broszurce o roślinach balkonowych jest zdjęcie żółtej lantany i dotychczas żyłam spokojnie w przekonaniu, że te kwiaty są tylko żółte podobnie jak bidens. Tymczasem jest tyle barw, że głowa mała. :) Co do czasu podlewania, to ja na szczęście balkonowe traktuję wszystkie poza hortensją nawozem uniwersalnym, bo gdybym i tu miała tak różnicować, to chyba bym oszalała.
W domu niby tez mam nawóz dla kwitnących i inny dla zielonych, ale jest jeszcze specjalny dla hoi w hydroponice i dla storczyków, a także biohumus kupiony specjalnie dla poziomek, więc w sumie mam cały karton tych nawozów. :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam dziewczynki ;:196
Mój skrętnik nabrał kolorów, ale mimo wykonania chyba z dwudziestu zdjęć, żadne nie nadaje się do publikacji ;:202
bo nie dość, że kwiatek uparł się, że jest "niebieski", to jeszcze wyszedł taki, jakiś rozmazany ;:222
Pokażę Wam za to roślinkę, którą kupiłam sobie na pocieszenie ;:173

Stromanthe sanguinea 'Tricolor'

Obrazek

W zeszłym tygodniu pożegnałam dwie rośliny, ponieważ porywisty wiatr nagle otworzył jedno skrzydło okna, które w rezultacie zrzuciło mi kwiatki na ziemię :evil: To oczywiście wina kota, bo okno było uchylone specjalnie dla niego, aby mógł swobodnie wchodzi i wychodzić sobie z domu :mrgreen:
Najśmieszniejsze, ale najbardziej żal było mi doniczek, bo były duże, ładne, ceramiczne...chyba czas przerzucić się na plastiki ;:170

Izo tak mi przykro, ale przeszukałam całe piętro i okazało się, że żadna begonia królewska nie uchowała się :?
Baaa...poleciałam nawet do kompostownika, ale niestety nic nie dało się wygrzebać :;230
Żeby jednak nie było Ci smutno, to specjalnie dla Ciebie kwitnące begonie i należy Ci się jeszcze "soczysty" buziak ;:cm
bo dostałam dzisiaj paczuszkę z liśćmi gloksynii :heja Już wstawione do wody, bo chyba ciepło było im na poczcie :wink:

Obrazek Obrazek

Jagoda akurat lantany dobrze znam, bo nieraz widziałam je w ich środowisku naturalnym :D
Najśmieszniejsze, że rosły wszędzie, tak, jak nasz ligustr i nikt specjalnie na nie nie chuchał i nie dmuchał ;:185
Jeżeli chodzi o nawozy, to domowe mam zasadniczo dwa: dla zielonych i dla kwitnących.
Natomiast jeżeli chodzi o rośliny balkonowe, to tutaj kolekcja jest zdecydowanie większa: do pelargonii, do datury, dla kwitnących, dla roślin o ozdobnych liściach.
Na drugi rok nie będę już bawiła się w szczegóły i kupię sobie nawóz do...pomidorów :lol:
Jeszcze nie widziałam, żeby kwiaty, tak pięknie kwitły, jak po zastosowaniu tego nawozu ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”