"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

gnet pisze:Tyle miejsca na tej podkładce a tam tylko jeden zraz ? :wink:
No cóż, więcej miejsca zostawiłem sobie na wszelki wypadek, jeśli miałbym do czynienia z przypadkiem f. rubra u jakiejś siewki :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Chamaecereus to tak naprawdę forma/odmiana Lobivia silvestrii. Wystarczy rzucić okiem na niektóre formy Lobivia saltensis v. multicostata by przekonać się o podobieństwie. Na temat krzyżówek nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam a to dlatego, że ten temat mało mnie interesuje.
Wklepuję tą rozmowę tutaj, żeby nie było, że piszemy nie na temat. :D

Tomek, wiem że chamaecereus to tak naprawdę lobivia :D.
W każdym razie jak patrzę na tą L. saltensis v. multicostata, to niektóre kwiaty to jakby przeszczepione z chamaecereusa :D.
A co do krzyżówek, to będę miał to dokładnie omówione w 2 klasie, więc jeszcze szmat czasu :D. Co nie zmienia faktu, że mam zamiar spróbować otrzymać krzyżówkę ;).

Jeśli się uda to cechy będą zależały od rośliny macierzystej - jeśli r. macierzystą będzie Ch. silvestrii to potomkowie będą mieli więcej cech ch.
Natomiast jeśli r. macierz. będzie lobivia, to więcej cech będzie z lobivii - to tak w skrócie :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Bo-enka pisze:W Tesco w czwartek było pełno takich kaktusów po 9 zł z groszami, były ( wybaczcie że nie znam nazw) różne gatunkowo aż trudno było odejść od 2 stoisk z kaktusami.
Oczywiście były też mniejsze po 4 zł, oczopląsu można było dostać ( następnym razem zrobię zdjęcia )
;:108 ;:108 ;:108
Odnośnie E. subdenudata.

Wklejam post tutaj co by później nie powstał off topic w moim wątku :wink: Pewnie wielu się ta informacja przyda a to odpowiednio 'publiczny wątek'. Po półrocznej przygodzie z marketami już chyba na pamięć znam 'dobór' roślin oferowanych przez Holandię, choć czasem zdarzają się jakieś 'nowości' lub rośliny, których ciężko się pozbyć z kolekcji :lol: . Z czasem pewnie nabierzecie ochoty na posiadanie czegoś wartościowszego oraz pojawi się ochota na wysiewy konkretnych gatunków...
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Pewnie wielu się ta informacja przyda a to odpowiednio 'publiczny wątek'. Po półrocznej przygodzie z marketami już chyba na pamięć znam 'dobór' roślin oferowanych przez Holandię, choć czasem zdarzają się jakieś 'nowości' lub rośliny, których ciężko się pozbyć z kolekcji :lol: . Z czasem pewnie nabierzecie ochoty na posiadanie czegoś wartościowszego oraz pojawi się ochota na wysiewy konkretnych gatunków...
No, czasem w marketach można znaleźć "ciekawe rzeczy" ;) - jakby mi się udało upolować Ch. hybrid to byłbym wniebowzięty, choć wiem, że marne są szanse ;P.
Artur89 pisze:Jako, że kwiat L. aurea jeszcze całkiem w formie to spróbuje zapylić jego pyłkiem kwiat echinopsisa. Ciekawe czy z nasion otrzymam żółto kwitnącego E. subdenudata...
Raczej nie - wyjdzie ci krzyżówka, z której część będzie kwitła jak L. aurea, a część jak E. subdenudata. Wszystko zależy od wartościowości chromosomu warunkującego kolor i kształt kwiatu. Jeśli ten od Echinopsa będzie dominujący to hybryda będzie kwitła jak echinopsis. Jak ten z lobivki będzie dominujący to na odwrót. E. subdenudata z żóltym kwiatem można by otrzymać w 3, 4, 5... x-nastym pokoleniu. Zatroszcz się o jeszcze jednego E. subdenudata i następnym razem zapyl go pyłkiem hybrydy - to tak w skrócie :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:[
No, czasem w marketach można znaleźć "ciekawe rzeczy" ;) - jakby mi się udało upolować Ch. hybrid to byłbym wniebowzięty, choć wiem, że marne są szanse ;P.
Czy ja wiem... ja swoją hybrydę mam z marketu - 'Rainbow' :lol: Kwestia na wiosnę co tydzień wpadać na kontrole do LM/Obi a pewnie się trafi na dostawę i zdobędzie świeża, niezmacaną roślinę. Nie sądze, że to tylko wybryk 'holenderskich megafabryk' i pewnie w następnym roku ta hybryda również będzie do kupienia lub lepiej skorzystaj z dobrodziejstwa eBay'a.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze: Czy ja wiem... ja swoją hybrydę mam z marketu - 'Rainbow' :lol: Kwestia na wiosnę co tydzień wpadać na kontrole do LM/Obi a pewnie się trafi na dostawę i zdobędzie świeża, niezmacaną roślinę. Nie sądzę, że to tylko wybryk 'holenderskich megafabryk' i pewnie w następnym roku ta hybryda również będzie do kupienia lub lepiej skorzystaj z dobrodziejstwa eBay'a.
Wow, co tydzień - dobrze, ze chodzę do szkoły to przynajmniej nie będę musiał co tydzień latać do miasta bez potrzeby. Ciekawi mnie, czy tylko rainbow jest możliwy do kupienia w markecie. Tylko, że jest problem - w mojej 'mieścinie' nie ma ani LM ani obi :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Również mam tzn. miałem tą samą hybrydę. Pech chciał, że jakieś dwa, trzy dni po zakupie dopadła ją czarna zgnilizna, a kilka tygodni temu wełnowce. Z LM właśnie była. Również kupiłem podobną w kwiaciarni, ale nie powiem jak kwitnie, bo nie wiem. Może na wiosnę 'się przedstawi'. ;)

EDIT: U mnie też takich marketów nie ma, mam we tylko Wrocku. Za to masa kwiaciarń. Koło jednej codziennie do szkoły przechodzę. Droga ma zwykłą szerokość na dwie osobówki, chodnik 1,5m jakieś i kwiaciarnia tam. Cud, że ponad miesiąc w niej nie byłem. :lol:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartek, czasem nie miałeś chamaelobivki tej co u mnie kwitła na fioletowo, a nie hybrydę Chamae? Ja swoją hybrydę (Chamaecereus) kupiłem w Obi tak na marginesie :wink: .

Moritius - na studiach czasami są mega przerwy między zajęciami, które trzeba jakoś wykorzystać, szczególnie jeśli ma się z kim je spędzić :lol: W tym roku koniec z marketami, a i plan normalniejszy.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak. Chamaelobivia to hybryda chamaecereusa i lobivii nie? Już mi się miesza. :lol:

Właśnie tak zapytam. Na twoim kierunku co brali pod uwagę podczas rekrutacji?

Nie wiem z czego maturę już zdawać. Matmę rozszerzoną chcę na 90%, fizyki pewny nie jestem bo tacy nauczyciele się trafiają, że szkoda gadać. Koleś był miesiąc w zastępstwie, po 60-tce dawno co chwile zapominał czegoś.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Chamaelobivia to Chamae i Lobivia w jednym :) Chodziło mi, że miałeś prawdopodobnie Chamaelobivia cv. Violet a nie Chamaecereus hybrid 'Rainbow' :wink:

Ja zdawałem biologie i geografie plus angielski (no i polski :wink:). Brali pod uwagę te 3 przedmioty i chyba jeszcze jakieś. Ważny jest egzamin z rysunku (2 dni - martwa natura i rys. z wyobraźni (np. Ja miałem plac przed budynkiem administracji czy jakoś tak). Jak zdajesz matmę (blehh) rozszerzoną to może na Polibude się wybierz :wink: Na moim kierunku matma Ci się nie przyda. Mieliśmy tyko podstawy przez 1 semestr.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Delete pisze:Nie wiem z czego maturę już zdawać.
Wszystko zależy do jakiej szkoły wyższej się wybierasz. Jeśli na którąś uczelnię techniczną to zdecydowanie proponuję Ci zdawać matmę i fizę
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Moritius - na studiach czasami są mega przerwy między zajęciami, które trzeba jakoś wykorzystać, szczególnie jeśli ma się z kim je spędzić :lol: W tym roku koniec z marketami, a i plan normalniejszy.
To mi na wiosnę chamaecereusa załatwisz - bo ja raczej nie będę jechał do Rzeszowa tylko po jedną roślinę :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze: To mi na wiosnę chamaecereusa załatwisz - bo ja raczej nie będę jechał do Rzeszowa tylko po jedną roślinę :;230
Jak już mówiłem, skończyłem z marketami :lol: Także proponuje eBay, a przy okazji kupisz inne hybrydy.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiam się, czy jest sens ;) - jeśli znajdę tam to, czego szukam to tak :D.
A co do marketów - zdarzają się tam rośliny, które po prostu trzeba uratować :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p
Od: 4 paź 2010, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Chciałabym się zapytać czy warto kupować kaktusy w OBI :?: :?: :?:
Mam 50 km w jedną stronę i nie wiem czy warto tak daleko jechać. Bym przy okazji LM to ceny szokująco wysokie były i bardzo mały wybór. Dodam, że w moim mieście jest Brico Marche i czasem można fajną roślinkę wyrwać za 4 zł :D , ale to takie są mniejsze, większych nie ma takich w granicach 10 zł. :(

Pozdrawiam
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”