No cóż, więcej miejsca zostawiłem sobie na wszelki wypadek, jeśli miałbym do czynienia z przypadkiem f. rubra u jakiejś siewkignet pisze:Tyle miejsca na tej podkładce a tam tylko jeden zraz ?
"Kaktusowe Rozmówki..."
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius

Wklepuję tą rozmowę tutaj, żeby nie było, że piszemy nie na temat.blabla pisze:Chamaecereus to tak naprawdę forma/odmiana Lobivia silvestrii. Wystarczy rzucić okiem na niektóre formy Lobivia saltensis v. multicostata by przekonać się o podobieństwie. Na temat krzyżówek nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam a to dlatego, że ten temat mało mnie interesuje.
Tomek, wiem że chamaecereus to tak naprawdę lobivia
W każdym razie jak patrzę na tą L. saltensis v. multicostata, to niektóre kwiaty to jakby przeszczepione z chamaecereusa
A co do krzyżówek, to będę miał to dokładnie omówione w 2 klasie, więc jeszcze szmat czasu
Jeśli się uda to cechy będą zależały od rośliny macierzystej - jeśli r. macierzystą będzie Ch. silvestrii to potomkowie będą mieli więcej cech ch.
Natomiast jeśli r. macierz. będzie lobivia, to więcej cech będzie z lobivii - to tak w skrócie
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Odnośnie E. subdenudata.Bo-enka pisze:W Tesco w czwartek było pełno takich kaktusów po 9 zł z groszami, były ( wybaczcie że nie znam nazw) różne gatunkowo aż trudno było odejść od 2 stoisk z kaktusami.
Oczywiście były też mniejsze po 4 zł, oczopląsu można było dostać ( następnym razem zrobię zdjęcia )
![]()
![]()
Wklejam post tutaj co by później nie powstał off topic w moim wątku
- moritius

No, czasem w marketach można znaleźć "ciekawe rzeczy" ;) - jakby mi się udało upolować Ch. hybrid to byłbym wniebowzięty, choć wiem, że marne są szanse ;P.Artur89 pisze:Pewnie wielu się ta informacja przyda a to odpowiednio 'publiczny wątek'. Po półrocznej przygodzie z marketami już chyba na pamięć znam 'dobór' roślin oferowanych przez Holandię, choć czasem zdarzają się jakieś 'nowości' lub rośliny, których ciężko się pozbyć z kolekcji. Z czasem pewnie nabierzecie ochoty na posiadanie czegoś wartościowszego oraz pojawi się ochota na wysiewy konkretnych gatunków...
Raczej nie - wyjdzie ci krzyżówka, z której część będzie kwitła jak L. aurea, a część jak E. subdenudata. Wszystko zależy od wartościowości chromosomu warunkującego kolor i kształt kwiatu. Jeśli ten od Echinopsa będzie dominujący to hybryda będzie kwitła jak echinopsis. Jak ten z lobivki będzie dominujący to na odwrót. E. subdenudata z żóltym kwiatem można by otrzymać w 3, 4, 5... x-nastym pokoleniu. Zatroszcz się o jeszcze jednego E. subdenudata i następnym razem zapyl go pyłkiem hybrydy - to tak w skrócieArtur89 pisze:Jako, że kwiat L. aurea jeszcze całkiem w formie to spróbuje zapylić jego pyłkiem kwiat echinopsisa. Ciekawe czy z nasion otrzymam żółto kwitnącego E. subdenudata...
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89

Czy ja wiem... ja swoją hybrydę mam z marketu - 'Rainbow'moritius pisze:[
No, czasem w marketach można znaleźć "ciekawe rzeczy" ;) - jakby mi się udało upolować Ch. hybrid to byłbym wniebowzięty, choć wiem, że marne są szanse ;P.
- moritius

Wow, co tydzień - dobrze, ze chodzę do szkoły to przynajmniej nie będę musiał co tydzień latać do miasta bez potrzeby. Ciekawi mnie, czy tylko rainbow jest możliwy do kupienia w markecie. Tylko, że jest problem - w mojej 'mieścinie' nie ma ani LM ani obiArtur89 pisze: Czy ja wiem... ja swoją hybrydę mam z marketu - 'Rainbow'Kwestia na wiosnę co tydzień wpadać na kontrole do LM/Obi a pewnie się trafi na dostawę i zdobędzie świeża, niezmacaną roślinę. Nie sądzę, że to tylko wybryk 'holenderskich megafabryk' i pewnie w następnym roku ta hybryda również będzie do kupienia lub lepiej skorzystaj z dobrodziejstwa eBay'a.
Pozdrawiam, Aleksander
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Również mam tzn. miałem tą samą hybrydę. Pech chciał, że jakieś dwa, trzy dni po zakupie dopadła ją czarna zgnilizna, a kilka tygodni temu wełnowce. Z LM właśnie była. Również kupiłem podobną w kwiaciarni, ale nie powiem jak kwitnie, bo nie wiem. Może na wiosnę 'się przedstawi'. ;)
EDIT: U mnie też takich marketów nie ma, mam we tylko Wrocku. Za to masa kwiaciarń. Koło jednej codziennie do szkoły przechodzę. Droga ma zwykłą szerokość na dwie osobówki, chodnik 1,5m jakieś i kwiaciarnia tam. Cud, że ponad miesiąc w niej nie byłem.
EDIT: U mnie też takich marketów nie ma, mam we tylko Wrocku. Za to masa kwiaciarń. Koło jednej codziennie do szkoły przechodzę. Droga ma zwykłą szerokość na dwie osobówki, chodnik 1,5m jakieś i kwiaciarnia tam. Cud, że ponad miesiąc w niej nie byłem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89

Bartek, czasem nie miałeś chamaelobivki tej co u mnie kwitła na fioletowo, a nie hybrydę Chamae? Ja swoją hybrydę (Chamaecereus) kupiłem w Obi tak na marginesie
.
Moritius - na studiach czasami są mega przerwy między zajęciami, które trzeba jakoś wykorzystać, szczególnie jeśli ma się z kim je spędzić
W tym roku koniec z marketami, a i plan normalniejszy.
Moritius - na studiach czasami są mega przerwy między zajęciami, które trzeba jakoś wykorzystać, szczególnie jeśli ma się z kim je spędzić
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak. Chamaelobivia to hybryda chamaecereusa i lobivii nie? Już mi się miesza.
Właśnie tak zapytam. Na twoim kierunku co brali pod uwagę podczas rekrutacji?
Nie wiem z czego maturę już zdawać. Matmę rozszerzoną chcę na 90%, fizyki pewny nie jestem bo tacy nauczyciele się trafiają, że szkoda gadać. Koleś był miesiąc w zastępstwie, po 60-tce dawno co chwile zapominał czegoś.
Właśnie tak zapytam. Na twoim kierunku co brali pod uwagę podczas rekrutacji?
Nie wiem z czego maturę już zdawać. Matmę rozszerzoną chcę na 90%, fizyki pewny nie jestem bo tacy nauczyciele się trafiają, że szkoda gadać. Koleś był miesiąc w zastępstwie, po 60-tce dawno co chwile zapominał czegoś.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89

Tak, Chamaelobivia to Chamae i Lobivia w jednym
Chodziło mi, że miałeś prawdopodobnie Chamaelobivia cv. Violet a nie Chamaecereus hybrid 'Rainbow'
Ja zdawałem biologie i geografie plus angielski (no i polski
). Brali pod uwagę te 3 przedmioty i chyba jeszcze jakieś. Ważny jest egzamin z rysunku (2 dni - martwa natura i rys. z wyobraźni (np. Ja miałem plac przed budynkiem administracji czy jakoś tak). Jak zdajesz matmę (blehh) rozszerzoną to może na Polibude się wybierz
Na moim kierunku matma Ci się nie przyda. Mieliśmy tyko podstawy przez 1 semestr.
Ja zdawałem biologie i geografie plus angielski (no i polski
- gnet
- 500p

- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Wszystko zależy do jakiej szkoły wyższej się wybierasz. Jeśli na którąś uczelnię techniczną to zdecydowanie proponuję Ci zdawać matmę i fizęDelete pisze:Nie wiem z czego maturę już zdawać.
- moritius

To mi na wiosnę chamaecereusa załatwisz - bo ja raczej nie będę jechał do Rzeszowa tylko po jedną roślinęArtur89 pisze:Moritius - na studiach czasami są mega przerwy między zajęciami, które trzeba jakoś wykorzystać, szczególnie jeśli ma się z kim je spędzićW tym roku koniec z marketami, a i plan normalniejszy.
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89

Jak już mówiłem, skończyłem z marketamimoritius pisze: To mi na wiosnę chamaecereusa załatwisz - bo ja raczej nie będę jechał do Rzeszowa tylko po jedną roślinę
- moritius

Zastanawiam się, czy jest sens ;) - jeśli znajdę tam to, czego szukam to tak
.
A co do marketów - zdarzają się tam rośliny, które po prostu trzeba uratować
A co do marketów - zdarzają się tam rośliny, które po prostu trzeba uratować
Pozdrawiam, Aleksander
- Niutka89
- 200p

- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Chciałabym się zapytać czy warto kupować kaktusy w OBI
Mam 50 km w jedną stronę i nie wiem czy warto tak daleko jechać. Bym przy okazji LM to ceny szokująco wysokie były i bardzo mały wybór. Dodam, że w moim mieście jest Brico Marche i czasem można fajną roślinkę wyrwać za 4 zł
, ale to takie są mniejsze, większych nie ma takich w granicach 10 zł.
Pozdrawiam
Chciałabym się zapytać czy warto kupować kaktusy w OBI
Mam 50 km w jedną stronę i nie wiem czy warto tak daleko jechać. Bym przy okazji LM to ceny szokująco wysokie były i bardzo mały wybór. Dodam, że w moim mieście jest Brico Marche i czasem można fajną roślinkę wyrwać za 4 zł
Pozdrawiam
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta