Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Jest to możliwe, o ile pomidory nie były mieszańcami heterozyjnymi. Jeśli na etykiecie jest podana odmiana pomidora i można się upewnić, czy jest ona mieszańcem. Inaczej jedna wielka loteria, co wyrośnie. Aczkolwiek jej efekty mogą być bardzo interesujące.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Dziękuję za odpowiedź. :)
A to nie jest tak, że nasiona powinny być pobierane z bardzo dojrzałych owoców? A te pomidory w marketach są zrywane dość wcześnie ze względu na okres trwałości?
Nie ma to znaczenia?

A tak w ogóle, kiedy i jak prawidłowo zbierać nasiona pomidora?

Edit:

I jeszcze jedno pytanie. Czy powinno się zrywać dojrzałe owoce z grona w momencie, gdy pozostałe jeszcze nie dojrzały? Ma to jakieś znaczenie?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto, nasiona najlepiej pobierać z dobrze wyrośniętych i dojrzałych już owoców.
Ale jak nie zdążą dojrzeć na jesieni, to wystarczy, że będą dobrze wyrośnięte.

Pomidory w marketach to często odmiany tzw. 'przemysłowe' (mieszańce F1), które mają zwykle gen twardości, więc nie miękną tak szybko. Możesz z nich oczywiście pobrać nasiona i sobie poeksperymentować, ale co tego wyrośnie, to już sama się przekonasz. :wink:

Jeżeli w gronie zaczynają Ci dojrzewać owoce, to trzeba je zbierać, a nie czekać na pozostałe.
Choć są odmiany, u których dojrzewa całe grono na raz.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Jeszcze mam takie pytanie. U mnie w ogrodzie jest bardzo dużo ślimaków, czy one jedzą liście pomidora? Czy mam się ich obawiać? Mam posadzony bób i jest ok, ale nie wiem, czy nie zjedzą mi pomidorów ;) Co w ogóle jedzą ślimaki?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidorów nie jedzą, ale wszystko inne tak.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ślimaki jedzą pomidory niestety ;:145 Zwykle tracę 10% wysadzonych rozsad, małe bezmuszlowe potworki ;:172
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczególnie owoce, te które są najniżej. Liści nie ruszają. Przynajmniej nie zauważyłam!
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

U mnie pomidorów nie jedzą. Ale pewnie dlatego, że mają całą masę innych smakołyków (np. hosty)
Poradniki ogrodnicze podają, że powinno się zrywać dojrzałe owoce, a nawet częściowo dojrzałe (tzw. zapalone), bo przyśpiesza to dojrzewanie kolejnych owoców w gronie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za wszystkie porady :)
To jeszcze takie pytanie: czy dobrym sposobem na podlewanie sadzonki pomidora (w plastikowym kubeczku) jest włożenie go na chwilę do miseczki z wodą (poziom wody w miseczce ok. 2 cm) wtedy ziemia od spodu by nasiąkła przez dziurki w kubeczkach i pomidor chętniej wyciągnąłby korzenie w dół? Moje korzonki pomidorów dość słabo rosną w niektórych kubeczkach (mam takie do przezroczyste do piwa 0,5 l) i zastanawiam się, czy to dobry sposób na podlanie? Bo teraz podlewam z góry, ale tej wody tak mało leję, że nie spływa ona na dno (może dlatego pomidor się rozleniwił i nie chce puszczać korzeni w dół?) Jeśli leję więcej wody, to wyraźnie są niezadowolone i okazują to na liściach. Jak to jest?
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Ślimaki jedzą sadzonki pomidorów. U mnie w malutkim tuneliku jeden jedyny ślimak zjadł za jednym zamachem 3 pomidory w doniczkach. Znalazłam złoczyńcę, następny amator poczęstuje się niebieską łakocią.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

meteser pisze:Bo teraz podlewam z góry, ale tej wody tak mało leję, że nie spływa ona na dno (może dlatego pomidor się rozleniwił i nie chce puszczać korzeni w dół?)
Po wsadzeniu do nowych doniczek zawsze podlewam tak mocno, ile tylko ziemia da radę zatrzymać, potem nie podlewam tak długo, aż pomidory zaczynają lekko więdnąć i znowu daję pić do syta. Pomidory opite mają siłę rosnąć pożywiając się nawozami, które są w każdej ziemi, jak im zaczyna brakować wody szukają głębiej. Przesadzając sadzonki zawsze mam korzenie owinięte wokół dna doniczki.

Np. krzyk kobiety może wyrażać ból, a innym razem przyjemność ;:131
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

O tak wyglądają. Wszyscy pisali, że leję za dużo wody, ale już je podsuszyłam i nie ma problemu z wyższymi listeczkami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Dwa lata temu z pomidorów Biedr wydłubałam nasiona - malinowy i śliwkowy. Wysiane do palety wyszły w 100%, owocowały cudownie, a w tym roku powtórka. Ile posiałam, tyle wyszło z tych nasion z roku 2014.

Obrazek
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Ja też w tym roku eksperymentuję.
W jakimś markecie kupiłam pomidory o nazwie Koliber czy jakoś tak. Owoce to takie pomarańczowe jajka.
Wysiałam kilka, wszystkie wzeszły, a co wyrośnie, to loteria.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

O czym świadczą obwisłe liście pomidora? :( Dodam, że są dosyć ciemne, nie żółkną. Wczoraj je podlałam 20 ml wody na kubek (są w 0,5 l kubkach od piwa), 3 dni temu delikatnie podlałam rozcieńczoną, sfermentowana gnojowicą bydlęcą. Codziennie wystawiam je na słońce, dodam że jest lekki wiatr, czy to ma znaczenie?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”