Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Jest to możliwe, o ile pomidory nie były mieszańcami heterozyjnymi. Jeśli na etykiecie jest podana odmiana pomidora i można się upewnić, czy jest ona mieszańcem. Inaczej jedna wielka loteria, co wyrośnie. Aczkolwiek jej efekty mogą być bardzo interesujące.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Dziękuję za odpowiedź. 
A to nie jest tak, że nasiona powinny być pobierane z bardzo dojrzałych owoców? A te pomidory w marketach są zrywane dość wcześnie ze względu na okres trwałości?
Nie ma to znaczenia?
A tak w ogóle, kiedy i jak prawidłowo zbierać nasiona pomidora?
Edit:
I jeszcze jedno pytanie. Czy powinno się zrywać dojrzałe owoce z grona w momencie, gdy pozostałe jeszcze nie dojrzały? Ma to jakieś znaczenie?

A to nie jest tak, że nasiona powinny być pobierane z bardzo dojrzałych owoców? A te pomidory w marketach są zrywane dość wcześnie ze względu na okres trwałości?
Nie ma to znaczenia?
A tak w ogóle, kiedy i jak prawidłowo zbierać nasiona pomidora?
Edit:
I jeszcze jedno pytanie. Czy powinno się zrywać dojrzałe owoce z grona w momencie, gdy pozostałe jeszcze nie dojrzały? Ma to jakieś znaczenie?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto, nasiona najlepiej pobierać z dobrze wyrośniętych i dojrzałych już owoców.
Ale jak nie zdążą dojrzeć na jesieni, to wystarczy, że będą dobrze wyrośnięte.
Pomidory w marketach to często odmiany tzw. 'przemysłowe' (mieszańce F1), które mają zwykle gen twardości, więc nie miękną tak szybko. Możesz z nich oczywiście pobrać nasiona i sobie poeksperymentować, ale co tego wyrośnie, to już sama się przekonasz.
Jeżeli w gronie zaczynają Ci dojrzewać owoce, to trzeba je zbierać, a nie czekać na pozostałe.
Choć są odmiany, u których dojrzewa całe grono na raz.
Ale jak nie zdążą dojrzeć na jesieni, to wystarczy, że będą dobrze wyrośnięte.
Pomidory w marketach to często odmiany tzw. 'przemysłowe' (mieszańce F1), które mają zwykle gen twardości, więc nie miękną tak szybko. Możesz z nich oczywiście pobrać nasiona i sobie poeksperymentować, ale co tego wyrośnie, to już sama się przekonasz.

Jeżeli w gronie zaczynają Ci dojrzewać owoce, to trzeba je zbierać, a nie czekać na pozostałe.
Choć są odmiany, u których dojrzewa całe grono na raz.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- meteser
- 100p
Dziękuję za odpowiedź 
Jeszcze mam takie pytanie. U mnie w ogrodzie jest bardzo dużo ślimaków, czy one jedzą liście pomidora? Czy mam się ich obawiać? Mam posadzony bób i jest ok, ale nie wiem, czy nie zjedzą mi pomidorów ;) Co w ogóle jedzą ślimaki?
Pozdrawiam
Marta

Jeszcze mam takie pytanie. U mnie w ogrodzie jest bardzo dużo ślimaków, czy one jedzą liście pomidora? Czy mam się ich obawiać? Mam posadzony bób i jest ok, ale nie wiem, czy nie zjedzą mi pomidorów ;) Co w ogóle jedzą ślimaki?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorów nie jedzą, ale wszystko inne tak.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ślimaki jedzą pomidory niestety
Zwykle tracę 10% wysadzonych rozsad, małe bezmuszlowe potworki 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczególnie owoce, te które są najniżej. Liści nie ruszają. Przynajmniej nie zauważyłam!
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
U mnie pomidorów nie jedzą. Ale pewnie dlatego, że mają całą masę innych smakołyków (np. hosty)
Poradniki ogrodnicze podają, że powinno się zrywać dojrzałe owoce, a nawet częściowo dojrzałe (tzw. zapalone), bo przyśpiesza to dojrzewanie kolejnych owoców w gronie.
Pozdrawiam
Bea
Poradniki ogrodnicze podają, że powinno się zrywać dojrzałe owoce, a nawet częściowo dojrzałe (tzw. zapalone), bo przyśpiesza to dojrzewanie kolejnych owoców w gronie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- meteser
- 100p
Bardzo dziękuję za wszystkie porady 
To jeszcze takie pytanie: czy dobrym sposobem na podlewanie sadzonki pomidora (w plastikowym kubeczku) jest włożenie go na chwilę do miseczki z wodą (poziom wody w miseczce ok. 2 cm) wtedy ziemia od spodu by nasiąkła przez dziurki w kubeczkach i pomidor chętniej wyciągnąłby korzenie w dół? Moje korzonki pomidorów dość słabo rosną w niektórych kubeczkach (mam takie do przezroczyste do piwa 0,5 l) i zastanawiam się, czy to dobry sposób na podlanie? Bo teraz podlewam z góry, ale tej wody tak mało leję, że nie spływa ona na dno (może dlatego pomidor się rozleniwił i nie chce puszczać korzeni w dół?) Jeśli leję więcej wody, to wyraźnie są niezadowolone i okazują to na liściach. Jak to jest?
Pozdrawiam
Marta

To jeszcze takie pytanie: czy dobrym sposobem na podlewanie sadzonki pomidora (w plastikowym kubeczku) jest włożenie go na chwilę do miseczki z wodą (poziom wody w miseczce ok. 2 cm) wtedy ziemia od spodu by nasiąkła przez dziurki w kubeczkach i pomidor chętniej wyciągnąłby korzenie w dół? Moje korzonki pomidorów dość słabo rosną w niektórych kubeczkach (mam takie do przezroczyste do piwa 0,5 l) i zastanawiam się, czy to dobry sposób na podlanie? Bo teraz podlewam z góry, ale tej wody tak mało leję, że nie spływa ona na dno (może dlatego pomidor się rozleniwił i nie chce puszczać korzeni w dół?) Jeśli leję więcej wody, to wyraźnie są niezadowolone i okazują to na liściach. Jak to jest?
Pozdrawiam
Marta
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Ślimaki jedzą sadzonki pomidorów. U mnie w malutkim tuneliku jeden jedyny ślimak zjadł za jednym zamachem 3 pomidory w doniczkach. Znalazłam złoczyńcę, następny amator poczęstuje się niebieską łakocią.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Po wsadzeniu do nowych doniczek zawsze podlewam tak mocno, ile tylko ziemia da radę zatrzymać, potem nie podlewam tak długo, aż pomidory zaczynają lekko więdnąć i znowu daję pić do syta. Pomidory opite mają siłę rosnąć pożywiając się nawozami, które są w każdej ziemi, jak im zaczyna brakować wody szukają głębiej. Przesadzając sadzonki zawsze mam korzenie owinięte wokół dna doniczki.meteser pisze:Bo teraz podlewam z góry, ale tej wody tak mało leję, że nie spływa ona na dno (może dlatego pomidor się rozleniwił i nie chce puszczać korzeni w dół?)
Np. krzyk kobiety może wyrażać ból, a innym razem przyjemność

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- meteser
- 100p
O tak wyglądają. Wszyscy pisali, że leję za dużo wody, ale już je podsuszyłam i nie ma problemu z wyższymi listeczkami.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Dwa lata temu z pomidorów Biedr wydłubałam nasiona - malinowy i śliwkowy. Wysiane do palety wyszły w 100%, owocowały cudownie, a w tym roku powtórka. Ile posiałam, tyle wyszło z tych nasion z roku 2014.

Pozdrawiam Ela
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja też w tym roku eksperymentuję.
W jakimś markecie kupiłam pomidory o nazwie Koliber czy jakoś tak. Owoce to takie pomarańczowe jajka.
Wysiałam kilka, wszystkie wzeszły, a co wyrośnie, to loteria.
W jakimś markecie kupiłam pomidory o nazwie Koliber czy jakoś tak. Owoce to takie pomarańczowe jajka.
Wysiałam kilka, wszystkie wzeszły, a co wyrośnie, to loteria.
Pozdrawiam, Marta.
- meteser
- 100p
O czym świadczą obwisłe liście pomidora?
Dodam, że są dosyć ciemne, nie żółkną. Wczoraj je podlałam 20 ml wody na kubek (są w 0,5 l kubkach od piwa), 3 dni temu delikatnie podlałam rozcieńczoną, sfermentowana gnojowicą bydlęcą. Codziennie wystawiam je na słońce, dodam że jest lekki wiatr, czy to ma znaczenie?