
Surowcem leczniczym są wierzchołki kwitnących pędów.
Napar z bylicy pospolitej działa rozkurczowo, przeciwbólowo, pobudzająco na trawienie, tonizująco na naczynia, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Można stosować go przy schorzeniach wątroby, pęcherzyka żółciowego, pęcherza moczowego, chorobach kobiecych,
w zaburzeniach nerwowych oraz przy padaczce i nerwobólach.
Bylica estragon (Artemisia dracunculus)

Surowcem leczniczym jest ziele.
Działa żółciopędnie, lekko moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych.
Przede wszystkim jest to wspaniałe zioło przyprawowe.
Moze być uzywany do omletów, sosów, a przede wszystkim do mięs. Bardzo smaczna jest jajecznica z odrobiną estragonu, a zupełnie nie wyobrażam sobie pieczeni czy gulaszu bez tej przyprawy. Dodawany do potraw ułatwia trawienie.
Estragon używany jest również do zaprawiania octów ziołowych i musztardy.