Nowości [ i nie tylko ] z nasion

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Nela pisze:Och,ja jak zwykle już mocno zaszalałam... :wink: :D
Zaczynam siewy, bo bulwki gloksynii już posadziłam. :D

A z ciekawostek mam taką

Obrazek
Uprawiałem tę komosę. Specjalnie urodziwa nie jest. Owocostany mocno czerwone, ale krzaczki bezładne, rozwichrzone, na poły rozesłane, pokładają się. Liście jadalne jak szpinak. Smak owocków taki sobie, może trochę lekko słodkawe. Zapewne nadawałyby się na jakiś dżem, ale trzeba by ich posiać kilka mkw, żeby trochę nazbierać. Zgodnie z wiadomościami z sieci można je dodawać do sałatek i surówek. Ogólnie należy uznać za ciekawostkę.
Jak już raz wyrośnie, utrzymuje się z samosiewu.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tez mam tą przedziwną chorobę :wink:
Oto moje plony i na tym nie koniec :? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Motylka uprawiałam z rozsady, chyba lepiej rósł w skrzynce balkonowej,delikatny kwiat z wyglądu, nemezja chyba lepiej rośnie w gruncie.
Tujałka ma dość zgaszone kolory, trzeba ją oglądać z bliska, na dalekim planie rabaty niknie. Floks jednoroczny wg mnie wymaga dość żyznej i wilgotnej gleby jest wtedy piękny.
Len jednoroczny kupiłam z zamiarem wsiania koło tulipanów, nie wiem, czy to dobry pomysł?
Mam nadzieję, że wytrzyma letnią patelnię i będzie kwitł?
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeszcze chcę Wam pokazac co oferują katalogi niestety nie u nas.Rosliny piękne,duzo nowosci i ceny niskie.Katalog dostałam po znajomosci -więc nie mogę nic załatwic z niego :cry: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O jejku Anulko , ale cuda pokazujesz , szczególnie tawułki - taki wybór . No tak a tu u nas - podstawowe kolory i kropka [ może kiedyś coś ktoś zmieni w tym temacie ,na razie pozostają zdjęcia ] . Pozdrawiam pa .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację Gertrudo u nas ciągle to samo.Znalazłam nawet w tym katalogu sasanki dubeltowe!! :shock: Mój sklep ogrodniczy to mału pikuś przy tym katalogu a jest to tylko mała częśc tego co oferują.Aż oczy bolą i co najgorsze wszystko by się chciało mieć :?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aniu dziękuj Bogu, że u nas nie ma takich sklepów z takim asortymentem bo wszyscy poszlibyśmy z torbami na pruskie ugory, a Ty musiałabyś założyć firmę wysyłkową :;230 . Tylko kto wtedy robił by w ogrodzie :?: :lol:

A tak z innej beczki - co powiecie o firmie Legutki ? Czytając wypowiedzi na tym forum dowiedziałam się że nie tylko u mnie ich nasiona nie chciały wschodzić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grazynko- ja kupuję duzo nasion tej firmy i jakoś nie narzekam.Nie miałam kłopotów z wschodzeniem.Raz tylko wilec niebieski był pomieszany z fioletowym.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Ale piękności zostały nam tu zaprezentowane. :shock: Dobrze, że wiele z nich jest dla nas niedostępnych, bo faktycznie wszystko chciałoby się mieć, a finanse ograniczone.
U mnie gwiezdny pył w ogóle nie wzeszedł, a porcelanka nielicznie, więc nie wiem, czyja to wina.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu piękne rośliny, szkoda tylko, że u nas jeszcze takich odmian nie ma.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Grażynko - szczerze mówiąc ja jestem chyba nielicznym zwolennikiem Legutki - wprowadza dużo nowości na nasz rynek nasienny , inne firmy zazwyczaj maja to samo dopiero za rok . Chociaż fakt że Legutko ma małą gramaturę nasionek i czasem coś nie zakiełkuje [ raz mi się zdarzyło , ale z innych firm również , więc nie wiem czy ja jestem tak "dobra " ogrodniczka czy oni zawinili ] Pozdrawiam .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Amela
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2008, o 13:56

Post »

firmie "W.Legutko" stanowcze NIE. :evil:
kilka razy się rozczarowałem kiedy nic z moich planów upiększenia ogródka nie wyszło, bo wykiełkowało max 10% nasionek.
A szczególnie w zeszłym roku kiedy z 4 paczek trawy pampasowej wykiełkowało mnóstwo niskich kwiatuszków a miała byc trawa na 1,5-2 metry
;:29
Awatar użytkownika
Amela
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2008, o 13:56

Post »

A oglądając to co pokazała Anulka to po prostu zwyczajnie robi sie żal
że tego u nas raczej sie nie kupi
;:98
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gosiu, myslę, ze miałaś duzo szczęścia. Ja co roku kupuję trochę nasion, różnych firm. Tylko Legutki albo nie wschodziły wcale, albo kilka roslin, albo wschodziło coś zupełnie innego niż powinno. Powtarzało się to tyle razy, ze zdecydowałam: nigdy więcej Legutki! Za duzo rozczarowań.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Sprawdzałam ostatnio stare opakowania po nasionach i było kilka właśnie od L.
Były to kwiaty takie jak żeniszek. kozłówka heliotrop i pomidorki pokusa, dynia ozdobna.
Nie miałam problemów, żeniszka miałam pod dostatkiem że zostały obdarowane sąsiadki, z kozłówką było tak samo.
Heliotrop również się udał. A dynie i koraliki tez urosły, więc albo miałam szczęście, albo no nie wiem...
W tym roku znowu mam kilka torebek od L. i mam nadzieję że też nie będę narzekać, czego i Wam życzę
:wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”