Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Post »

AGA.....przeprowadzki urządzam ale z doskoku, ta moja praca ;:223 ;:223 ale muszę jeszcze troszkę popracować
a z działką żal mi się rozstawać choćby dla takich widoków, gdzie wszystko duże, wyrośnięte...

Obrazek

trawy kwitną, na te obok domu jeszcze muszę trochę poczekać

Obrazek

a ogniki w tym roku chyba wszędzie oblepione owocami...ptaszki głodu nie zaznają

Obrazek

BASIU....ogród w starzeniu ma takie tempo jak jego pańcia...wystroiłam go w jednoroczne i wygląda ładnie, nigdy na DODRS-ie nie miałam tak dorodnych astrów...

Obrazek

Obrazek

datury też zakwitły choć pod koniec lata

Obrazek

ale jesień juz widać naprawdę....

Obrazek

Obrazek

HELENKO....masz rację, może ona posłużyć jako rozsadnik ale też jako odskocznia od codzienności.
a przy domu po raz pierwszy w mojej działalności ogrodowej mam kanny i zakwitły...

Obrazek

i następne kwitnienie mojej Edenki...

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu masz rację, że wyrośnięte rośliny urokliwe, ale po przeniesieniu do domowego ogrodu za parę lat będą takie same, tak to szybko mija! pewnie już wiesz ;:168
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, już tak dojrzale Twój ogród przed domem wygląda. Powiem , że też nie czekała bym , rozkładała w czasie tych prac co już wykonałaś. Napracowaliście się, ale efekt jest urokliwy. Powodzenia i zdrowia życzę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zaznaczam sobie, gdyż bardzo lubię podglądać Twój ogród.
Rozplenica boska! ;:215 Ja dopiero ją kupiłam i nie mogę się doczekać takich kęp jak u Ciebie. ;:65
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Miałam nie pytać ale mnie to dręczy. Proszę się nie śmiać. Co to za kwiatki na dwóch kolejnych fotkach za daturą? Nie wiem i już, a kto pyta - nie błądzi. :oops:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Helenko, o ile dobrze widzę to chryzantemy, chyba nawet te zimujące, piękne kępki szczególnie ta pierwsza wpada w oko, kolorek ma boski. Krysiu jak zwie się ta ślicznotka?

Obrazek
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko - dzięki. Chyba jakaś pomroczność jasna mnie dopadła. :oops: Sama mam chryzantemy zimujące! Ten kolor tak mnie zmylił. Faktycznie, piękne są.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU...ale tych dużych nie wiem czy się da przenieść, spróbujemy w pazdzierniku co nie co przytachać kole domciu a co z tego wyjdzie wiosna pokaże....szczególny sentyment mam do tych które od zarodka hodowałam sama ;:108 ;:108
a że rośliny szybko rosną moja Agawa jest przykładem....maleństwo żyło w poniewierce na ROD koło domu przypilnowane pokazało na co ją stać

Obrazek

MIRKA...chcąc się trochę nacieszyć a nie ciągle tyrać musimy działać dopóki jeszcze kręgosłupy nie gną się nam w drugą stronę :;230
a że ogród wygląda dojrzale to też zasługa drzew które tam były i pozostały....choć spoglądamy na orzech i coś nam się nie podoba....orzechy znacznie mniejsze jak w ubiegłym roku, dużo suchych gałęzi......myślimy, że to efekt podciętych korzeni przy pracach ziemnych....taras zabrał gruby korzeń, odwodnienie też naruszyło system korzenny.....za to inne wygladają na zdrowe

Obrazek

Obrazek

ANECZKO...podglądaj, miło mi...u Ciebie też bywam ale cichaczem, czas mi za szybko umyka....
Rozplenica szybko się rozrasta, ja swoje na działce mam już bardzo duże...z wiosną planuję jedną poćwiartować, choć łatwe to chyba nie będzie....jak sadzisz na swojej działce wybierz prawidłowe miejsce, bo potrafią zagłuszyć wiele roślin wokół...

Obrazek

HELENKO....ja też często pytam i nawet mało błądzę ;:306

tak...to chryzantaemy zimujące w gruncie, sadzone w maju i już wiem, ze za gęsto posadziłam i wzajemnie się podduszają.....a zakupione u naszj forumowej koleżanki Tereni JATRA.....czego ona tam nie ma ;:223 wiem już teraz jakie zamowić aby nisko rosły i tworzyły szpaler ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ILONKA...nie powiem kochana jak się zwie, ja jeszcze nie jestem tak zorganizowana w ogrodzie jak TY........zajrzyj do sklepiku JATRY i teraz zakręcisz się koło chryzantem jak u niej zobaczysz.....róże już masz prawie wszystkie więc teraz jako skarpetki dla róż kupuj chryzantemki...

jedna z moich róż w takich pąkach, myślę że zdąży przed mrozami....

Obrazek

a to hibiskus który nie potafi rozwinąć pąków...albo taka jego rola....

Obrazek

Obrazek

Trójsklepka też obłożona kwiatkami....

Obrazek

i begonie przesuszone na kość się obudziły....

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu hibiskusy są bardzo żarłoczne, może jak mu sypniesz nawozu to otworzy buźkę, a jeszcze te variegaty mają czasem humorki :wink:
Ale ta agawa nie zimuje chyba w ogrodzie?
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - chryzantemy piękne. Bardzo pasują do jesiennych widoków w ogrodzie. Miejsca potrzebują sporo, bo bardzo się rozrastają.
U mnie wiele róż ma pąki i to prawie zupełnie nie rozwinięte i mam nadzieję, że zdążą się rozwinąć. :wink:
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Krysiu :wit
Ogród zmienił się niesamowicie ,astry przepiękne
a chryzantemy urzekają kolorami takie ładne kępy ;:333
Pospacerowałam u Ciebie i widzę,że ten pełny hibiskus masz identyczny jak mój
Mój jest szczepiony- krzak pięknie się uformował ale nie chce zakwitnąć ;:223
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

leszczyna pisze:
a to hibiskus który nie potafi rozwinąć pąków...albo taka jego rola....
Krysiu..taka jego uroda. ;:108 . Także go miałam i zawsze tak u mnie kwitł. Może u ciebie zrobi wyjątek i kiedyś zakwitnie inaczej. ;:oj . Coraz piękniej u ciebie, zagospodarowałaś się na nowym w ekspresowym tempie. ;:333 . Piękna Eden, przymierzam się do niej ale ciągle waham. Czy spełni rolę róży pnącej i to w miarę szybko. Ja z tych ;:65 . Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja nie mam żadnej chryzantemy, wyobrażasz sobie? Strasznie żałuję. Już się przymierzałam do zakupu w tym źródle, o którym piszesz, ale jakoś tak zeszło i znowu nie mam. Może w przyszłym roku. Czy one mogłyby kwitnąć w półcieniu?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENIU.....jak miło że jesteś ale wątek Twój czas zamknięty, chyba pora już otworzyć z tak ładnym awartkiem ;:108
a hibiskus chyba tam ma, w ubiegłym roku podobne miał kwiatki ale za to listki dekorują - pozostawię go nadal.
Masz rację w sprawie tempa, ale tak jak już nie jeden raz pisałam - muszę bo czas umyka :;230 a EDENKĘ kup obowiązkowo jeśli nie spełni pnącej, u mnie pierwsze kwitnienie miała bardzo obfite a teraz idzie na wysokość , jak na jednolatę powiem - ładnie rośnie.

MARYSIU...ten Hibiskus tak chyba już ma, jeść to on dobrze w tym roku dostawał ;:108 a Agawa na zimę pójdzie do Domu Ogrodnika.

HELENKO....coraz bardziej mi się podobają hryzantemy, ale tak jak powiadasz miejsca potrzebują a u mnie już brakuje :;230
zaglądam do Ciebie i nadal wątek zamknięty.....kiedy nam furtkę otworzysz :?:

MARYSIU- Sasanko...mój hibiskus w formie krzewu ale na rozkwit się nie zanosi...on chyba tak już ma ;:108 astry rzeczywiście są ładne, nigdy nie mogłam się dochować na ROD, zawsze takie zdechlaki rosły....tutaj dorodne, zdrowe ...szkoda tylko że to zwiastuny jesieni, choć dzisiaj u mnie piękna pogoda, słoneczko i niebo o tej porze pełne gwiazd co zwiastuje sloneczną niedzielę.

pozdrawim

-- So 27 wrz 2014 21:50 --

WANDECZKO......moje nie mają pełnego słońca, bywają godziny kiedy grusza zabiera im światło...ale warto je mieć, tylko miejsca potrzebują sporo....ja muszę na wiosnę poprzesadzać bo w tej chwili już widzę jak walczą o przestrzeń dla siebie.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Krysiu z tym hibiskusem to, nie możemy się poddawać
bo ja u kogoś /tylko nie pamiętam u kogo/widziałam na takim samym piękne kwiaty/jest nadzieja/
Chryzantemy, to kwiaty krótkiego dnia a u Ciebie już takie piękne kwiaty ;:333
moje nawet nie myślą- same pączki ,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”