baseda - Barbaro witam i dziękuję za miłe słowa.
Musze wpaść do Ciebie bo bardzo ciekawi mnie "Twój mały świąt"
takasobie - Miłko u nas od tak dawna jest upał i prawie nie pada więc czasami jesteśmy na działce do zmroku. Zdjęcia o tej porze lubię robić bo niektóre kolory bardziej realne, poza tym wspaniały kontrast na ciemnym tle.
Crossandra fortunea jest u mnie od wielu lat. To piękna roślina doniczkowa i na tyle cenna dla mnie,że nawet w sezonie na działkę nie wynoszę.
Jej kwiaty maja niespotykany kolor i kształt - płatki ala wachlarze układające się od góry dachówkowo.
Jeden kwiat kwitnie bardzo długo bo nawet do miesiąca czasu. Stopniowo płatki te dolne opadają i zostaje kłos. Liście kształtem podobne do hibiskusa ale raczej ciemniejsze i do tego tak błyszczące jakby polakierowane.
Po kwitnieniu trochę przycinam dla zagęszczenia , ładnie rośnie i nie sprawia kłopotu. to roślina bardziej cieniolubna więc w głębi mieszkania świetnie się czuje bo nie lubi bezpośredniego słońca .
beatab - Beatko no niemożliwe ... ale jestem szczęściara.
Wielkie dzięki
JAKUCH - Jadziu Crossandra to doniczkowa roślina.
Dość łatwa w uprawie i faktycznie nawet jak nie kwitnie to jest ozdoba z racji pięknych ciemnozielonych błyszczących liści. Zerknij do odpowiedzi dla Miłki - tam napisałam co nie co o niej...
Ostatni okres to wielkie upały, brak opadów i chyba przez to kwitnienie roślin jest krótkie.
zamiast miesiaca trwa 2 tygodnie lub krócej więc trzeba się cieszyć, karmić ich pięknem oczy i duszę aby starczyło do następnego sezonu.
szałwia muszkatołowa rozpoczęła kwitnienie z początkiem czerwca i dzięki specyficznej budowie kwiatów nawet gdy zasychają nadal są ozdobne.
Niedawno je ścięłam do suszenia
Przetaczniki niedawno niebieściły sie w kilku miejscach działki a teraz trzeba pomyśleć o przycięciu aby jesienią znów zakwitły
trafiła się też odmiana Red Fox i posadziłam przy tawułkach w podobnym kolorze ale to zły pomysł bo zlewają się z oddali
dla ozdoby i zdrowia rośnie też ogórecznik lekarski i hyzop
szałwie pod siatka ogrodzeniową
Dzwonki ośmiorniczki na wąskim pasie przy stawie aby mała wnusia miała co oglądać bo ich kwiaty takie "cudaczne"
jedne kończą kwitnienie a inne przygotowują sie do niego
sadziec purpurowy po próbie obniżenia wysokości dlatego,że nad stawem wolałabym aby były troche niższy i rozchodnik okazały
Hosty nad wodą

i kaczka na inspekcji spacerująca po trawniku działkowym
To by było na tyle ... ciągle mam zaległości ale to juz nie pierwszy sezon taki,że nawet 1/3 roślin rosnących u mnie nie jestem w stanie pokazać .