Choroba iglaka i róży
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Nie wiem. Wątpię, ale próbuj.
Świerk musi mieć wilgotną, przepuszczalną ziemię kwaśną ale nie mokrą!
Agrowłoknina na góre, by powstrzymac transpirację, a górę zwilżałabym w każdy słoneczny dzień, by utrzymac igły w wilgoci. Powietrze dociera przez włóknine i zapewnia wentylację, pod warunkiem, że patulenie nie jest szczelne!
Róża - piaszczysto-gliniastą ale przewiewną - wykopałabym, skróciła korzenie do 30cm i koronę na 5 oczek. Zakopcowała i zapomniała o niej na 2 miesiące.
Dołki robi się minimum 2 x większe niż bryła korzeniowa !
Ziemia w dołku musi być luźna, a boki dołka wzruszone/ nakłute np. widłami, by cieniutkie jak włosy korzenie włośnikowe miały SZANSĘ przebijania się poza obręb bryły.
Świerk musi mieć wilgotną, przepuszczalną ziemię kwaśną ale nie mokrą!
Agrowłoknina na góre, by powstrzymac transpirację, a górę zwilżałabym w każdy słoneczny dzień, by utrzymac igły w wilgoci. Powietrze dociera przez włóknine i zapewnia wentylację, pod warunkiem, że patulenie nie jest szczelne!
Róża - piaszczysto-gliniastą ale przewiewną - wykopałabym, skróciła korzenie do 30cm i koronę na 5 oczek. Zakopcowała i zapomniała o niej na 2 miesiące.
Dołki robi się minimum 2 x większe niż bryła korzeniowa !
Ziemia w dołku musi być luźna, a boki dołka wzruszone/ nakłute np. widłami, by cieniutkie jak włosy korzenie włośnikowe miały SZANSĘ przebijania się poza obręb bryły.
-
- 50p
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Jeśli wsadzisz palec do nasady i będzie sucho na końcu palca, podlej wiadro 20L wody.
Między podlewaniami, korzenie muszą oddychać, więc torf wymieszałabym z ziemią rodzimą z dołka (jeśli to jest zwięzła glina). KOnsystencja powinna byc taka, żebyś miała w ręce "pączka" - nie rozpadająca sie kupke torfu, ale i nie kamień spoisty - miekka ale zwięzłą kulkę, która będzie trzymała wilgoc ale i pozwalała na wymianę gazową.
Między podlewaniami, korzenie muszą oddychać, więc torf wymieszałabym z ziemią rodzimą z dołka (jeśli to jest zwięzła glina). KOnsystencja powinna byc taka, żebyś miała w ręce "pączka" - nie rozpadająca sie kupke torfu, ale i nie kamień spoisty - miekka ale zwięzłą kulkę, która będzie trzymała wilgoc ale i pozwalała na wymianę gazową.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Teraz to już nie do sprawdzenia, ale możliwe, że świerk został wykopany w szkółce, upakowany do donicy i sprzedany jako doniczkowany i szkółkowany. Jeśli korzenie nie wychodziły z donicy dołem, to raczej nie masz szans sprawdzić, czy szkółka jest uczciwa, czy wpycha klientom złom za spore pieniądze. I nie ma w tym twojej winy!aneczeleczka pisze: kobita mi nie uzna reklamacji (a zapłaciłam 120 zł), bo ja się nie znam na tym i coś mi powie, np. że źle się nim zajmowałam i ni e będę umiała jej odpowiedzieć... pewnie wina i tak była po mojej stronie, bo go nawiozłam bezpośrednio po przesadzeniu...
Jak sądzę, chciałaś dla swoich roślin jak najlepiej, aż przedobrzyłaś. Jak mówiła moja mama "Się nie nauczysz, aż się nie przewrócisz". Następne roślinki będą miały u ciebie lepiej, bo każdy ogrodnik robi błędy, grunt, żeby się z chich uczył

Nie martw się, jeśli świerk przeżyje, to tym większą będziesz miała satysfakcję, a jeśli nie, no to trudno, po prostu będzie to większą ceną za naukę.
Trzymaj się, powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p