Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

Moniko, też postanowiłam odwiedzić Twój wątek - bardzo ładne rośliny tutaj prezentujesz :) Szczególnie spodobały mi się gruboszki, dlatego przykro mi słyszeć, że dwa z nich Ci się rozpadły. Jak idzie ukorzenianie listków?

Jak długo masz swoją plumerię? Zakochałam się w jej kwiatach na wiosnę chcę spróbować wysiać kilka nasion - miałaś z tym jakieś problemy? :)

P.S. Wydaje mi się, że mamy takie same doniczki :lol: Chodzi mi o te z pierwszego zdjęcia zbiorowego ;)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Natalio w moich skromnych progach. :D
Cieszę się że podobają Ci się moje grubosze. Jak pisałam mam ostatnio fioła na ich punkcie i jak widzę gdzieś jakiegoś do kupienia to bardzo trudno mi się powstrzymać żeby nie przynieść do domu kolejnego ( lub zamówić ). Teraz chciałabym powiększyć kolekcję o pięknie wybarwiające się grubosze np Crassula ovata 'Tricolor' lub inne. Nęcą mnie te kolorowe listki. Tych dwóch, które mi się rozpadły bardzo mi szkoda, ale zdążyłam już się troszkę pocieszyć po Hobbicie i ostatnio na giełdzie kwiatowej spotkałam podobne i oczywiście jeden wrócił ze mną do domu
Obrazek
Z listki które udało mi się uratować jeden padł, a dwa siedzą w ziemi i mają się nawet dobrze.

Moje plumerie mają jedna 3 druga 2 lata. Starsza jest wysiana przeze mnie. Miała wtedy chyba 3 nasionka i wykiełkowały mi dwa, ale jedna z nich mi padła. Drugą kupiłam jako małą sadzonkę. Na wiosnę chciałam tą starszą rozkrzewić i ścięłam jej czubek. Ścięty czubek ukorzenił się ale roślina matczyna wypuściła tylko jedną odnogę więc w efekcie jej nie rozkrzewiłam tylko rozmnożyłam. Tak mi się jednak wydaje że nie jest im u mnie za dobrze, czekam na kwiaty ale jak na razie nic. Jeśli chcesz wysiać plunerię poczytaj wątek o nich, na pewno uda Ci się.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wiadomo - nie można przejść obojętnie, skądś to znam ;:202 A przesadziłaś go już? Bo tu na zdjęciu widzę trochę dla mnie dziwne podłoże? :shock:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
moniamn
50p
50p

Post »

Oczywiście już przesadzony. To zdjęcie robiłam tak na szybko - po zakupie, teraz ma już właściwą sukulentową ziemię. Nigdy nie ufam tym podłożom sklepowym i wszystkie rośliny przesadzam.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Fajny grubosz :D i widzę, że w Twoim wątku udzielają się dwie Natalie (druga to oczywiście ja :lol: )
Awatar użytkownika
Krysia39
200p
200p
Od: 10 wrz 2012, o 22:23

Post »

Witam
Ja również muszę pochwalić, gruboszki są zadbane i ładnie się zapowiadają. :)
moniamn
50p
50p

Post »

Wczoraj poszłam do sklepu ogrodniczego żeby kupić nowe podłoże do phalenopsisa. Stojąc przy kasie zauważyłam w maleńkiej doniczce piękne małe listki o ciekawej barwie i poczułam że muszę to maleństwo przygarnąć. Oczywiście w zapomnienie poszło moje wcześniejsze postanowienie, że już w tym roku nie kupie żadnej nowej roślinki ;:223.

Obrazek Obrazek
Obrazek
problem w tym, że nie mam pojęcia co to za roślina i jak o nią dbać?? Może ktoś z Was mi pomoże??
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja niestety nie :cry: Ale roślinka bardzo ładna.
Wstaw może na wątek identyfikacyjny? Może jest na dziale roślin domowych, na kaktusach na pewno, ale nawet nie wiem, czy to sukulent czy inna ozdobna ;:131 Ale ładna :)
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

A czy to nie będzie jakaś peperomia? Skojarzyło mi się tak, bo sama mam Peperomia carperata 'Rosso' i też ma tak charakterystycznie ułożone pod kątem listki w stosunku do łodyżek, jak ta Twoja :)

I myślę, że jakbym taką zobaczyła w sklepie też nie mogłabym przejść obok niej obojętnie - ładna jest :D

P.S. Poszukałam trochę w google i trochę mi przypomina Peperomia orba 'Variegata' ;)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
moniamn
50p
50p

Post »

Wstawiłam tą roślinkę na wątek o identyfikacji roślin tak jak mi zasugerowała Żaneta i też tam mi napisano że to pewnie peperonia. Poszperałam tu na forum i też znalazłam podobną roślinkę podpisaną jako peperomia tylko nie wiem jaka. Będę jeszcze szukać coś o niej, przynajmniej mam już jakiś punkt zaczepienia i wiem czego mam szukać :D
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Forum jest pomocne, zawsze to twierdziłam :tan Super, powodzenia, a znajdziesz na pewno :D
Spis moich wątków
moniamn
50p
50p

Post »

Dzisiaj chciałam pokazać moje dwa małe ogródki sukulentowe. Zakupione na A.. małe sadzonki różnych sukulentów wsadziłam do dwóch mis. Prawie wszystkie mają się dobrze. Tylko dwa ciut zmarniały ale myślę, ze dojdą jeszcze do siebie.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

moniamn pisze:Oczywiście w zapomnienie poszło moje wcześniejsze postanowienie, że już w tym roku nie kupie żadnej nowej roślinki ;:223.
Myślałam, że to tylko ja sobie stawiam takie niemożliwe do spełnienia postanowienia ;:306 nie martw się, to silniejsze od nas!
A misy świetnie się prezentują ;:108
moniamn
50p
50p

Post »

Malachitek pisze: A misy świetnie się prezentują ;:108
Cieszę się że podobają Ci się moje ogródeczki. Myślę że w przyszłym roku będą się lepiej prezentować jak się roślinki rozrosną.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Bardzo fajne ogródki sukulentowe.

Też mi wygląda nowy kwiatek na jakąś peperomię.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”