Ogródek Gosi cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 10

Post »

...a już myślałam, że nowy wątek to i wiosenne widoczki.....Margoś i tak to mamy....ale może to taki zwiastun... wiosny wywoływacz :wink:
Oby ;:303
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Margo2 pisze: Miałam nowy wątek założyć dopiero aż bedzie można pokazać nowego, ale ze względów organizacyjnych zakładam już dzisiaj. Mogłabym co prawda zamknąć go do czasu nadejścia wiosny....
pozostaje tylko mieć nadzieję , że wiosna przyjdzie zanim zamkniesz ten wątek :;230 coś jej się nie śpieszy :roll:
Gosia, w tym wątku nie chwaliłam jeszcze nowej rabaty, mogę pochwalić jeszcze raz ? :) nie mam jeszcze traw i miałam nie mieć, ale nie wiem... tak kusisz. Jakie masz plany na ten sezon? dałaś radę nic nie zamówić?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesień była bardzo kolorowa w twoim ogródku, berberys pięknie się przebarwił. Mój ukorzeniony badylek też miał ładne listki, ale nie tak intensywnie czerwone, albo inna odmiana, albo ma u mnie za mało słońca.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja już wiem ,dlaczego nie miałam powiadomień z Twojego wątku!
Zapisuję się ,by śledzić Twoje wiosenne już poczynania.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, nie dałam rady dociągnąć starym wątkiem do wiosny. Trzeba było zamknąć podwoje. A że ja jestem stworzenie stadne, więc nie było innego wyjścia i ciągnąc ten wózek dalej (jak to Mamba napisała) w nowym wątku.

Ula, miło, że zajrzałaś.
Będe kusiła trawami, bo są naprawdę wdzięczne. Pasują do wszystkich roślin. A jeśli ktoś ma ogródek przy domu to cieszą oczy nawet o tej porze roku. Tylko dla nich chce mi się wyglądac przez okno.
A przez to, ze zakochałam się w trawach nie udało się uniknąć zamówien, a jak zamówiłam trawki to tama już puściła i poszły zamówienia na róże i na bylinki.
Mam słaby charakter :oops:

Gosiu, uwielbiam berberysy. Mam ich naprawdę sporo o dokupuję co i rusz. To taki kolorowy akcent i to różej wysokości. Można dobrać do wszystkiego. No i są śliczne o każdej porze. Ma dokładkę pożyteczne, bo ptaki się nimi żywią. Bardzo lubiłam patrzeć jak własnie na tym berberysie, który rośnie pod oknem ptaki przysiadały i sie pożywiały

Danusiu, do wiosennych poczynań to jeszcze daleko. Najpierw niech ten śnieg zniknie. Ale mam nadzieję, że już będe w stanie porobić na rabatkach w przyszłą sobotę. Może trochę posprzątam?
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

A no właśnie zaczynam się od Ciebie Gosiu zarażać nowym wirusem - berberys się nazywa ;:131 . Tylko walczę jeszcze strasznie z tą chorobą. ;:170 Szczerze powiedziawszy muszę poczytać więcej o nich, skoro u Ciebie tak pięknie są wkomponowane w Twoje roślinki, to może u mnie taki akcent by się sprawdził???
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Gosiu,trafiłam i ja do nowego wątku,dobrze, że nie zrobiłaś przerweczki,pięknie zaczęłaś ten wątek,bo jakoś z radością patrzy się na piękne rośliny,aż się buzia sama uśmiecha,piszesz że lubisz Berberysy ja też, ale muszę ci powiedzieć ,że z owoców Berberysów robię wspaniałe nalewki,po przymrozkach zrywam owoce.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Gosiu, buczek sam nadbuduje przewodnik. Jeśli ma w genach wzrost do góry, to mimowolnie właśnie tak będzie rósł ;:108 . Ja swojemu wzdłuż pnia do pierwszej gałązki od góry zwykle doczepiam patyka, prostuję ją i w ten sposób drzewko prowadzę pionowo. Na chwilę obecną ma ok 2,5 m. Ale też bardzo chciałabym, aby zagęścił się chociaż trochę w szerokości, bo taki chudzieńki się zrobił ... ;:224 .
A może źle robię, że go tak wyciągam do góry :roll: ? Może to jest przyczyną jego szczupłości :wink: ? Już sama nie wiem?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu ;:3 wysoko ,wstawaj szkoda dnia :wit
Miłej niedzielki ;:196
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Gosiu, w wątku Joasi pisałaś o pomidorach. One zawsze wymagają pikowania. Moje doświadczenie jest takie, że najlepiej pikować je przynajmniej 2 razy - za każdym razem umieszczając u głębszej doniczce i zasypując po same dolne listki. Tylko wtedy urosną silne i krępe. Bez pikowania są długie i wiotkie. Ja często sadzę je w ten sposób, że jeśli tylko jest miejsce w doniczce, to dosypuję sukcesywnie ziemi, tak, aby sadzonki były jak najgłębiej :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu piszesz , że będziesz kusiła trawami :D
kuś, kuś :D ja będę zaglądać i napawać się ich widoczkami :wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Małgoś, byłam w ogródku i baaardzo jest mokro tam gdzie nie ma śniegu...Grabienie chyba dopiero pod koniec kwietnia zrobię... :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, berberysy są niekłopotliwymi kolorowymi roślinkami. Tak samo jak żurawki dają różnokolorowe plamy. Ten akurat, który ostatnio pokazywałam normalnie jest zielony, ale jesienią widziałaś co potrafi pokazać. Bardzo fajne są też żółte. Mam takie dwa.
Trochę słabe zdjęcie, ale zobacz jak fajnie kontrastuje z korą, czy innymi roślinami

Obrazek

Najfajniejsze jest to, że można znaleźć berberysy różnego wzrostu, barwy, kształtu. Zawsze można dopasować.

Martuś, nie mogłabym zrobic przerwy. Nie móc Was gościć u siebie to byłaby strata. Nie wiedziałam, że z owoców berberysa można robić nalewki. Musisz mi koniecznie przepis podać

Monia, nie znam się zupełnie na bukach. To jedyny egzemplarz w ogrodzie. Na razie podwiązałam jeden pąk i postaram się jego prowadzić na przewodnika. Mysle, że te buki mają taki wolny przyrost, więc dopiero za parę lat porządnie Ci się zagęści. Zobacz jak jesteśmy różne. Mnie by cieszyła taki wąski pokrój :D Ale za to jaki już jest wysoki. Mój to chucherko. No, ale tak to jest jak się wybiera niską cenę.

Jadziu, mój pies zrzucił mnie z łóżka właśnie o tej porze :D Tylko, że ja jestem zwierzęciem nocnym. Wolę dłużej wieczorem posiedzieć, a rano pospać. Nie udaje mi się to.

Edytko, już rano posadziłam pomidorki w doniczkach. Teraz załuję, że wyrzuciłam tyle małych doniczek. Przydałyby się. Własnie dziewczyny mnie uświadomiły, że trzeba sadzić pomidory aż po liście. Czy papryki też? Chyba tak, bo widziałam już korzonki na ziemią. Także też je posadziłam po liście. Zobaczymy. Na razie zajętych parapetów przybywa.

Bożenko, Ty niedługo będziesz miała też piekne trawy. Może jednak wysłać Ci te trawki jeszcze raz?

Kasiu, ja jestem lepszej myśli. Widząć co w jeden dzień zrobiło słoneczko, myślę, że prędzej bedzie można brać się za grabienie. Ja jednak tego nie będę robiła, bo nie mam takiego trawnika, żeby o niego dbać. Jak dobrze pójdzie w tym roku zrobię część od frontu. Chyba najbardziej na to czekam w tym roku.

No i moje prognozy się sprawdziły. Słoneczko od rana świecie ;:138
Od razu człowiek ma inny humor. Wyszłam tylko przejść się po ogrodzie, ale i to było fantastyczne. Już niedługo będe mogła wrócić z pracy i robić codzienny obchód :tan

Ale, że nie mam jeszcze nowych zdjęć dzisiaj dalszy ciąg października

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znowu berberysy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Gosiu,cudnie jest oglądać takie obrazki nie wiem ,czy to tylko moja buzia się się wtedy uśmiecha,ale tak właśnie reaguję,co do nalewki to wyczytałam kiedyś,że dawno tylko u najlepszej gospodyni można było wypić nalewkę z Berberysu to był rarytas,więc ambicja mnie poniosła i też zrobiłam na początku nie była taka pyszna,ale po dłuższym od leżakowaniu wspaniała
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Goś...co ja widzę :shock: Ty masz piękny, zielony i gęsty trawnik. Kobieto zazdrość mnie bierze.
Mam nadzieję, że słonko i u Ciebie zaświeciło. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”