Choroby pietruszki ...
Pietruszka
Mam bardzo złą i suchą ziemię w ogrodzie dlatego porobiłam rowy na głębokośc 40 cm. i włożyłam tam ziemię z obornikiem . Po podlaniu dłużej utrzmuje się wilgoc.Posiałam warzywa ale niestety pietruszka zaczęła wypadac.Co to może byc? Dodam ,że korzenie robią się żółte i roślina więdnie.Truskawki też tak posadziłam i teraz uschły.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam ten sam problem. Pisze o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=559&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Magda, kiedy zrobiłaś te rowy z obornikiem? tej wiosny? jeżeli już to bardzo dokładnie trzeba było rozdrobnić i przemieszać obornik, na wierzch dać ziemię nie mieszaną i posiać nasionka w tej nie mieszanej ziemi. Dopiero jak rośliny podrosną mogą sobie "sięgnąć" do tej jadłodajni. Jeżeli zrobiłaś to jesienią to obornik jest już przekompostowany i nie jest powodem wypalenia roślin (chyba, że w tych rowach jest prawie sam obornik) Pod truskawki dajemy obornik jesienią w międzyrzędzia i płytko go przykopujemy (nie przywalamy roślin obornikiem)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Killer nie pisał o zgorzeli pietruszki, korytarze u jego pietruszce drąży połyśnica -to owadlotta pisze:Odnośnie tej zgorzeli siewek to czasem nie wystarczają te zaprawy, trzeba jeszcze apron, ale ciężko go kupić. Można zastąpić go Ridomilem Gold (dosypać do zaprawy, albo podlać roztworem zasiane rzędy, a nie dopiero gdy chorują). Miałam co roku podobne problemy z siewkami kapusty,aż wpadłam na ten pomysł.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie wysiana z nasion własnej hodowli rośnie jak na razie zdrowo i bez problemów.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A skąd wnioskujesz, że odpowiadałam Killerowi? Erazm pisał o zgorzeli siewek i do tego tyczyła się moja wypowiedź. Korytarze w pietruszce to już raczej dużej, a chodziło o padanie siewek.MariaTeresa pisze:Killer nie pisał o zgorzeli pietruszki, korytarze u jego pietruszce drąży połyśnica -to owadlotta pisze:Odnośnie tej zgorzeli siewek to czasem nie wystarczają te zaprawy, trzeba jeszcze apron, ale ciężko go kupić. Można zastąpić go Ridomilem Gold (dosypać do zaprawy, albo podlać roztworem zasiane rzędy, a nie dopiero gdy chorują). Miałam co roku podobne problemy z siewkami kapusty,aż wpadłam na ten pomysł.
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście, przy takim zabezpieczeniu powinno być dobrze. A tu nawet Previcur sobie nie radzi...
Dlatego pisałam o Ridomilu Gold, a druga ważna rzecz to podlanie lub oprysk gleby już po zasianiu, nie czekając na chorobę. Piszę to z własnego doświadczenia. Coś jest od paru lat, bo wielu osobom pietruszka się nie udaje. Może to być sprawa ziemi, ale trzeba sobie radzić na takiej, jaką sie ma.
Dlatego pisałam o Ridomilu Gold, a druga ważna rzecz to podlanie lub oprysk gleby już po zasianiu, nie czekając na chorobę. Piszę to z własnego doświadczenia. Coś jest od paru lat, bo wielu osobom pietruszka się nie udaje. Może to być sprawa ziemi, ale trzeba sobie radzić na takiej, jaką sie ma.