Choroby pietruszki ...
Pietruszka
Mam bardzo złą i suchą ziemię w ogrodzie dlatego porobiłam rowy na głębokośc 40 cm. i włożyłam  tam ziemię z obornikiem . Po podlaniu dłużej utrzmuje się wilgoc.Posiałam warzywa ale niestety pietruszka zaczęła wypadac.Co to może byc? Dodam ,że korzenie robią się żółte i roślina więdnie.Truskawki też tak posadziłam i teraz uschły.

- 
				Erazm
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam ten sam problem. Pisze o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=559&start=0

Pozdrawiam Andrzej.

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Magda, kiedy  zrobiłaś te rowy z obornikiem? tej wiosny? jeżeli już to bardzo dokładnie trzeba było rozdrobnić i przemieszać obornik, na wierzch dać ziemię nie mieszaną i posiać nasionka w tej nie mieszanej ziemi. Dopiero jak rośliny podrosną mogą sobie "sięgnąć" do tej jadłodajni. Jeżeli zrobiłaś to jesienią to obornik jest już przekompostowany i nie jest powodem wypalenia roślin (chyba, że w tych rowach jest prawie sam obornik) Pod truskawki dajemy obornik jesienią w międzyrzędzia i płytko go przykopujemy (nie przywalamy roślin obornikiem)

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Killer nie pisał o zgorzeli pietruszki, korytarze u jego pietruszce drąży połyśnica -to owadlotta pisze:Odnośnie tej zgorzeli siewek to czasem nie wystarczają te zaprawy, trzeba jeszcze apron, ale ciężko go kupić. Można zastąpić go Ridomilem Gold (dosypać do zaprawy, albo podlać roztworem zasiane rzędy, a nie dopiero gdy chorują). Miałam co roku podobne problemy z siewkami kapusty,aż wpadłam na ten pomysł.
Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
- kogra
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie wysiana z nasion własnej hodowli rośnie jak na razie zdrowo i bez problemów.  

Grażyna.
kogro-linki

kogro-linki
- 
				lotta
- 500p 
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A skąd wnioskujesz, że odpowiadałam Killerowi? Erazm pisał o zgorzeli siewek i do tego tyczyła się moja wypowiedź. Korytarze w pietruszce to już raczej dużej, a chodziło o padanie siewek.MariaTeresa pisze:Killer nie pisał o zgorzeli pietruszki, korytarze u jego pietruszce drąży połyśnica -to owadlotta pisze:Odnośnie tej zgorzeli siewek to czasem nie wystarczają te zaprawy, trzeba jeszcze apron, ale ciężko go kupić. Można zastąpić go Ridomilem Gold (dosypać do zaprawy, albo podlać roztworem zasiane rzędy, a nie dopiero gdy chorują). Miałam co roku podobne problemy z siewkami kapusty,aż wpadłam na ten pomysł.
- 
				lotta
- 500p 
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście, przy takim zabezpieczeniu powinno być dobrze. A tu nawet Previcur sobie nie radzi...
Dlatego pisałam o Ridomilu Gold, a druga ważna rzecz to podlanie lub oprysk gleby już po zasianiu, nie czekając na chorobę. Piszę to z własnego doświadczenia. Coś jest od paru lat, bo wielu osobom pietruszka się nie udaje. Może to być sprawa ziemi, ale trzeba sobie radzić na takiej, jaką sie ma.

Dlatego pisałam o Ridomilu Gold, a druga ważna rzecz to podlanie lub oprysk gleby już po zasianiu, nie czekając na chorobę. Piszę to z własnego doświadczenia. Coś jest od paru lat, bo wielu osobom pietruszka się nie udaje. Może to być sprawa ziemi, ale trzeba sobie radzić na takiej, jaką sie ma.

pod truskawki podsypałam obornika i część z nich uschła.
  pod truskawki podsypałam obornika i część z nich uschła.