Moje kwiatki i inne zielsko :)
- tesia39
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)
Widzę że niezły talencik nam się objawił 
  Fikusy super 

- APe

- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pięknie przedstawiasz swoje pupilki ,ciekawy wątek się zapowiada.Poperomia okółkowa- ta najbardziej mi wpadła w oko
- __asiulka__
 - 200p

- Od: 3 maja 2012, o 21:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przyszłam z rewizytą  

Świetne masz te bonsai, nie wiedziałam, że to tak samemu można formować. Pewnie trzeba mieć do tego duży talent
 My już nie możemy się doczekać naszych "zbiorów" 

Świetne masz te bonsai, nie wiedziałam, że to tak samemu można formować. Pewnie trzeba mieć do tego duży talent
Jak najbardziej zezwalam na truskaweczkiAnna_eM pisze:Asiu !
Poza tym bardzo spodobał mi się pomysł z truskawkami na balkoniechyba muszę go od Ciebie podkraść, jeśli się nie obrazisz
![]()
Chwila czasu, to coś tam pokażę 
 (nawiasem mówiąc powoli się uzależniam)
Na początek moje 3 rodzaje Rhipsalisa od najmniejszego do największego, a co
1. Najmniejszy - jest u mniej najdłużej i podobnie jak peperomia obdzielił swymi dziećmi już chyba całą rodzinę :P może niepozorny, ale staruszek liczy sobie jakieś 15 lat

2. Średni - którego już pokazywałam, ale już został zasadzony

3.Najwiekszy - który również jest u mnie od niedawna

Uploaded with ImageShack.us

Na początek moje 3 rodzaje Rhipsalisa od najmniejszego do największego, a co
1. Najmniejszy - jest u mniej najdłużej i podobnie jak peperomia obdzielił swymi dziećmi już chyba całą rodzinę :P może niepozorny, ale staruszek liczy sobie jakieś 15 lat

2. Średni - którego już pokazywałam, ale już został zasadzony

3.Najwiekszy - który również jest u mnie od niedawna

Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki

Oto JA i moje roślinki
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

fiolkoza sie nie martw -jest strasznie przyjemna
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54

Piękne roślinki w ślicznych doniczkach. Tego - z ostatniego zdjęcia też mam i...marzy mi się z niego kiedyś ukształtować drzewko, które posłuży za "choinkę" na Boże Narodzenie

Chyba powinnam się wybrać do Ciebie na lekcję przycinania fikusów! Mam jednego przerośniętego , który stracił sporo liści swego czasu i nie wiem, co z nim zrobić, a szkoda mi obcinąc młodych, zielonych pędów...
A bonsaiowiec rewelacja!!

A bonsaiowiec rewelacja!!
To ja jestem za tym, ażeby zrobić na forum taką lekcję podcinania fikusów 
 Nauczycielkę już myślę, mamy 

Moje doniczkowce 
 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;

Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Takhisis: Myślę, że jak tylko przebrnę przez sesję, to jak najbardziej mogę udzielać wszelkich porad, jeżeli tylko będę w stanie w czymś pomóc 
dagg: nie jestem w stanie nic doradzić jeśli nie zobaczę jakiegoś zdjęcia tego Twojego fikuska
 możesz podesłaćjakąś foteczkę to pomyślimy co można by zaradzić 
podejrzewam ,że jest tak jak mówisz
 ale myślę, że moi domownicy nie byliby zbyt zachwyceni... na razie posadziłam mojego listeczka do ziemi i czekam na rozwój wydarzeń. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, więc jestem strasznie ciekawa co z tego wyjdzie 

dagg: nie jestem w stanie nic doradzić jeśli nie zobaczę jakiegoś zdjęcia tego Twojego fikuska
doromichu pisze:fiolkoza sie nie martw -jest strasznie przyjemna
podejrzewam ,że jest tak jak mówisz
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki

Oto JA i moje roślinki
- kwiaciara
 - 200p

- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dawno mnie nie było, bo mam teraz gorący okres na studiach, zaliczenia, zaraz sesja, kończenie pracy mgr... wszystko na raz, a jak zwykle musiało się nazbierać trochę zaległości :P 
Dziś postanowiłam pokazać Wam kilka z mojej kolekcji kaktusków, które są ze mną już prawie 20 lat
 będąc małą dziewczynką zaczęłam kolekcjonować kaktusy, jednak później mój zapał jakby osłabł z czasem i już szczerze powiem nie raz miałam chęć się ich pozbyć, ale w ogólnym rozrachunku chyba cieszę się że tego nie zrobiłam 
 w końcu wiąże się z nimi wiele wspomnień, i podróży z których zostały przywiezione 
I tak oto na początek moja rodzina kaktusów, matka (w środku w różowej doniczce) dwoje dzieci (po bokach) i wnuczek :P (w doniczce z jednym z dzieci). Chciałabym zaznaczyć, że nie mam pojęcia jaki to gatunek (nie znam się zupełnie na gatunkach kaktusów i większości sukulentów dlatego byłabym wdzięczna za identyfikację osobom mądrzejszym ode mnie
).

I jeszcze inny z moich kaktusków (podobnie nie znam nazwy gatunku), w każdym bądź razie jest w podobnym wieku, co kaktus matka z poprzedniej rodzinki. Od kilku lat tez kwitnie (ma wiele drobnych malutkich kwiatuszków, które kwitną tylko jeden dzień, pąk kwiatowy widoczny na drugim zdjęciu, taki kremowy po lewej stronie) i... co mnie osobiści e bardzo zdziwiło - OWOCUJE
 (albo przynajmniej wytwarza coś przypominającego małe czerwone owocki 
):

I jeszcze przedstawicielki moich Haworsji... ogólnie jest to jeden z tych kwiatów/roślin, które rozdaję na prawo i lewo... chyba znalazła u mnie dogodne warunki, bo pięknie rośnie i od kilku lat również kwitnie.. oczywiście tylko najstarsze okazy... kwitnie głównie zimą, choć kwiat nie jest imponujący z wyglądu, przypomina długi pęd, z wiszącymi na końcu, malutkimi, dzwoneczkowatymi kwiatuszkami

Dziś postanowiłam pokazać Wam kilka z mojej kolekcji kaktusków, które są ze mną już prawie 20 lat
I tak oto na początek moja rodzina kaktusów, matka (w środku w różowej doniczce) dwoje dzieci (po bokach) i wnuczek :P (w doniczce z jednym z dzieci). Chciałabym zaznaczyć, że nie mam pojęcia jaki to gatunek (nie znam się zupełnie na gatunkach kaktusów i większości sukulentów dlatego byłabym wdzięczna za identyfikację osobom mądrzejszym ode mnie

I jeszcze inny z moich kaktusków (podobnie nie znam nazwy gatunku), w każdym bądź razie jest w podobnym wieku, co kaktus matka z poprzedniej rodzinki. Od kilku lat tez kwitnie (ma wiele drobnych malutkich kwiatuszków, które kwitną tylko jeden dzień, pąk kwiatowy widoczny na drugim zdjęciu, taki kremowy po lewej stronie) i... co mnie osobiści e bardzo zdziwiło - OWOCUJE

I jeszcze przedstawicielki moich Haworsji... ogólnie jest to jeden z tych kwiatów/roślin, które rozdaję na prawo i lewo... chyba znalazła u mnie dogodne warunki, bo pięknie rośnie i od kilku lat również kwitnie.. oczywiście tylko najstarsze okazy... kwitnie głównie zimą, choć kwiat nie jest imponujący z wyglądu, przypomina długi pęd, z wiszącymi na końcu, malutkimi, dzwoneczkowatymi kwiatuszkami

Oto JA i moje roślinki

Oto JA i moje roślinki
Piekne masz te kwiatuszki a hoja brak słow tak mi sie podoba 

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;

- tesia39

No, no piękne kolczatki u Ciebie rosną  
 Ale i tak największe wrażenie robią fikusy. Ja mam Fikusa retusa i go w tym roku przycięłam, ale chyba niezbyt udolnie. Jak będziesz miała więcej luzu to podeślę Ci jago zdjęcie i powiesz mi czy coś można sensownego z nim zrobić czy całkiem pokpiłam sprawę 

Dzięki dziewczyny 
 zawsze miło jest usłyszeć od Was mile słowa 
Tesiu: Póki pacjent żyje wszystko da się naprawić ;)

Tesiu: Póki pacjent żyje wszystko da się naprawić ;)
Oto JA i moje roślinki

Oto JA i moje roślinki
- tesia39

Mój fikus żyje i rośnie ale chciałabym żeby do tego ładnie wyglądał