Moje kwiatki i inne zielsko :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)

Post »

Widzę że niezły talencik nam się objawił ;:138 Fikusy super ;:215
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit ;:168
Pięknie przedstawiasz swoje pupilki ,ciekawy wątek się zapowiada.Poperomia okółkowa- ta najbardziej mi wpadła w oko :D
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
__asiulka__
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyszłam z rewizytą :wit
Świetne masz te bonsai, nie wiedziałam, że to tak samemu można formować. Pewnie trzeba mieć do tego duży talent :)
Anna_eM pisze:;:7 Asiu !
Poza tym bardzo spodobał mi się pomysł z truskawkami na balkonie :) chyba muszę go od Ciebie podkraść, jeśli się nie obrazisz :)
Jak najbardziej zezwalam na truskaweczki :) My już nie możemy się doczekać naszych "zbiorów" :D
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59

Post »

Chwila czasu, to coś tam pokażę :) (nawiasem mówiąc powoli się uzależniam)

Na początek moje 3 rodzaje Rhipsalisa od najmniejszego do największego, a co :)

1. Najmniejszy - jest u mniej najdłużej i podobnie jak peperomia obdzielił swymi dziećmi już chyba całą rodzinę :P może niepozorny, ale staruszek liczy sobie jakieś 15 lat :)
Obrazek

2. Średni - którego już pokazywałam, ale już został zasadzony :)
Obrazek

3.Najwiekszy - który również jest u mnie od niedawna :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

:wit Musze powiedziec,ze masz super fikusy i duzo wiedzy o nich
fiolkoza sie nie martw -jest strasznie przyjemna ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne roślinki w ślicznych doniczkach. Tego - z ostatniego zdjęcia też mam i...marzy mi się z niego kiedyś ukształtować drzewko, które posłuży za "choinkę" na Boże Narodzenie
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Chyba powinnam się wybrać do Ciebie na lekcję przycinania fikusów! Mam jednego przerośniętego , który stracił sporo liści swego czasu i nie wiem, co z nim zrobić, a szkoda mi obcinąc młodych, zielonych pędów...
A bonsaiowiec rewelacja!!
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

To ja jestem za tym, ażeby zrobić na forum taką lekcję podcinania fikusów :D Nauczycielkę już myślę, mamy :)
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Takhisis: Myślę, że jak tylko przebrnę przez sesję, to jak najbardziej mogę udzielać wszelkich porad, jeżeli tylko będę w stanie w czymś pomóc :)

dagg: nie jestem w stanie nic doradzić jeśli nie zobaczę jakiegoś zdjęcia tego Twojego fikuska :) możesz podesłaćjakąś foteczkę to pomyślimy co można by zaradzić :)
doromichu pisze:fiolkoza sie nie martw -jest strasznie przyjemna

podejrzewam ,że jest tak jak mówisz :) ale myślę, że moi domownicy nie byliby zbyt zachwyceni... na razie posadziłam mojego listeczka do ziemi i czekam na rozwój wydarzeń. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, więc jestem strasznie ciekawa co z tego wyjdzie :)
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20

Post »

:wit Mam słabośc do fikusów , podobnie jak ty :)
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Dawno mnie nie było, bo mam teraz gorący okres na studiach, zaliczenia, zaraz sesja, kończenie pracy mgr... wszystko na raz, a jak zwykle musiało się nazbierać trochę zaległości :P

Dziś postanowiłam pokazać Wam kilka z mojej kolekcji kaktusków, które są ze mną już prawie 20 lat :) będąc małą dziewczynką zaczęłam kolekcjonować kaktusy, jednak później mój zapał jakby osłabł z czasem i już szczerze powiem nie raz miałam chęć się ich pozbyć, ale w ogólnym rozrachunku chyba cieszę się że tego nie zrobiłam :) w końcu wiąże się z nimi wiele wspomnień, i podróży z których zostały przywiezione :)

I tak oto na początek moja rodzina kaktusów, matka (w środku w różowej doniczce) dwoje dzieci (po bokach) i wnuczek :P (w doniczce z jednym z dzieci). Chciałabym zaznaczyć, że nie mam pojęcia jaki to gatunek (nie znam się zupełnie na gatunkach kaktusów i większości sukulentów dlatego byłabym wdzięczna za identyfikację osobom mądrzejszym ode mnie :)).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jeszcze inny z moich kaktusków (podobnie nie znam nazwy gatunku), w każdym bądź razie jest w podobnym wieku, co kaktus matka z poprzedniej rodzinki. Od kilku lat tez kwitnie (ma wiele drobnych malutkich kwiatuszków, które kwitną tylko jeden dzień, pąk kwiatowy widoczny na drugim zdjęciu, taki kremowy po lewej stronie) i... co mnie osobiści e bardzo zdziwiło - OWOCUJE :shock: (albo przynajmniej wytwarza coś przypominającego małe czerwone owocki :)):
Obrazek
Obrazek

I jeszcze przedstawicielki moich Haworsji... ogólnie jest to jeden z tych kwiatów/roślin, które rozdaję na prawo i lewo... chyba znalazła u mnie dogodne warunki, bo pięknie rośnie i od kilku lat również kwitnie.. oczywiście tylko najstarsze okazy... kwitnie głównie zimą, choć kwiat nie jest imponujący z wyglądu, przypomina długi pęd, z wiszącymi na końcu, malutkimi, dzwoneczkowatymi kwiatuszkami :)
Obrazek
Obrazek

Ala1207
200p
200p
Od: 10 kwie 2012, o 18:29

Post »

Piekne masz te kwiatuszki a hoja brak słow tak mi sie podoba :)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, no piękne kolczatki u Ciebie rosną ;:138 Ale i tak największe wrażenie robią fikusy. Ja mam Fikusa retusa i go w tym roku przycięłam, ale chyba niezbyt udolnie. Jak będziesz miała więcej luzu to podeślę Ci jago zdjęcie i powiesz mi czy coś można sensownego z nim zrobić czy całkiem pokpiłam sprawę ;:223
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Dzięki dziewczyny :) zawsze miło jest usłyszeć od Was mile słowa :)

Tesiu: Póki pacjent żyje wszystko da się naprawić ;)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój fikus żyje i rośnie ale chciałabym żeby do tego ładnie wyglądał ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”