Jaką trawę zasiać?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
tasman111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2012, o 16:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaką trawę zasiać?

Post »

Witam Jestem tutaj nowy i chciałbym się podłączyć pod temat. Mam podobny problem. Dwa lata temu zasadziliśmy trawe na działce. miała być ładna a w rzeczywistości zwykła pastwiskowa co rośnie pod tyłek. Ale już... Problem w tym że tak Nam poryły nornice i krety działkę że nie ma kawałka trawy. Planuje kupić solarny odstraszacz kretów zeby po mozolnej pracy, znowu nie popsuły efetków:(. W tym tygodniu w sobote mam zamiar zrobić podorywkę, gdzie nie wjadę przekopać i zasadzić nową trawę-pod trawnik. Ziemia jest V lub VI klasy więc dywanu tam nie będzie ale wiem że są takie trawy które radzą sobie w takim środowisku. Działka ma niecałe 1000m2. Na 2/3 działki po południu nie ma cienia, ale postanowiliśmy zakupić zraszacze i co jakiś czas podlewać ją aby była ładna. Problem taki że nie mamy bladego pojęcia co kupić. Podobno i z tego co tutaj wyczytałem- najlepiej kupić samemu na bazarze własną mieszankę. Jaka mieszanka będzie najlepsza?? Chcielibyśmy osiągnąć chociaż taki wynik jak gosiakmala pokazała kilka postów wyżej, choć po naszych doświadczeniach nie mogę uwierzyć że w tak krótki czasie Mają taki ładny trawniczek . Lubie kosić i zależy mi na ładnym trawniku stosunkowo szybko. Może rosnąć do koszenia co dwa tygodnie. i żeby było naprawdę gęsto. Dwa lata temu pan w nomi doradził nam trawę gdzie po dwóch latach połowa terenu była w piasku:(. Tak bardzo chcemy mieć ładny trawnik-w miarę możliwości oczywiście. Aha wysialiśmy wtedy 6 kg mieszanki-za poradą pana z nomi. dobrze ze to zamkneli bo bym go opitolił. Pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc z Waszej strony.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Poszukaj w http://www.google.pl firmy Pest-ario
Mają własną mieszankę Dekoracyjną, kiełkuje po 3-4 dniach, szybko się zadarnia i wygląda bardzo ładnie, kosić należy ją 2 razy w tygodniu i silnie nawozić azotem, podlewać.
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ogrod2000 pisze:Jeśli nie znajdziesz trawy w sklepach daj znać wyślę odpowiednią ilość.
Dziękuję za chęci, ale mam zaprzyjaźniony sklepik pod nosem i podjadę do nich po Świętach ;:180

A propos: czy ewentualnie dosianie tej samej mieszanki, którą miałam wcześniej, ma sens? Czy lepiej tylko boksera? Tak się tylko głośno zastanawiam ;:224
regulamin
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak mi przyszło do głowy teraz... Ponieważ chcę dosiać w te wolne przestrzenie nową, świeżutką trawę i miałam już się wybrać na ul. Szpitalną (czyli tam gdzie zawsze kupuję), zaczęłam grzebać po internecie i znalazłam taką właśnie do tego celu przeznaczoną http://www.epnos.pl/okno.php?nr_kat=NAS03351 , ewentualnie http://www.epnos.pl/okno.php?nr_kat=NAS03516 .

Która byłaby lepsza? I Tak kwiatki zamawiam, więc nie ma problemu z przesyłką (że drożej wyjdzie) ;:333
regulamin
Grenadine
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2014, o 17:57

Post »

Niestety w przypadku pięknego trawnika nadmierne oszczędzanie nie popłaca. Jednak głowa do góry: im lepsza mieszanka nasion tym mniej zbędnych wydatków w późniejszych latach. Świetne i sprawdzone przeze mnie są Najlepsze Trawy z Iławy i Turek Nasiennik. Link usunięty/KaRo
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Yoostysia tę parkową sobie podaruj bo po zimie bardzo dużo będzie ubytków !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”