Żeby nie było, że was okłamałem drodzy forumowicze. Jakość niezadowalająca bo cykane były kaloryferem:
W tle cała czerwona i czerwona z białym środkiem:)
Ma ok. 3 metrów.
A fioletowostrąkowa ma dziwne kwiatostany i dokładnie 4 metry
Wszystkie siane były 9 maja
A moją fasole dopadły mszyce, zwłaszcza na końcach gdzie zawijała się do sąsiadki, więc poobcinałam wierzchołki. Fasole spryskałam mlekiem, wyczytałam gdzieś że to dobry sposób na mszyce i rzeczywiście na drugi dzień ślad po nich zaginął. Tylko okna mam do mycia, hehe. A co najśmieszniejsze obok fasoli rośnie nasturcja która niby przyciąga mszyce a nie znalazłam na niej ani jednego osobnika.
A co robicie ze strąkami?
Czy też należy je obrywać żeby nie dojrzały to wtedy roślina kwitnie intensywniej i się rozrasta?
A kiedy zostawić kilka strąków żeby mieć nasionka? Tzn ile takie strąki potrzebują czasu żeby na jesieni zebrać nasionka?
oewelia, Ja absolutnie nie ruszam fasoli, nie obrywam strąków, a i tak pięknie kwitła i rosła. Nasiona zbiera się kiedy roślina na jesieni już uschnie lub strąki będą schnąć.
Coś zjada chyba kwiaty mojej fasoli zarówno ozdobnej jak i tyczkowej Zwyczajnie tam gdzie były kwiaty sterczą takie małe, zielone kikuciki. Jutro postaram się wstawić zdjęcie;
futro, nic się nie martw, te kikuciki to łodyżki kwiatów. Fasola nie jest tak produktywna - chyba nie sądzisz, że z każdego kwiatka będzie strąk, co? ;) Na jednym gronie ozdobnej będzie maksymalnie 5 strąków, a jak dobra gleba to i nawet więcej. Co do tycznej to ja mam szparagową i w jednym gronie jest 6 strąków po 6 kwiatach Poza tym staraj się zawsze sam dociec co jest grane.
Moja też po ostatnich deszczach troche zmarniała, chyba brakuje jej witaminek bo od dołu liście żółkną, ale tak leje od kilku dni że nie mogę jej podlać nawozem bo ciągle mokro w doniczkach. A poza tym to fasola zakwita tylko raz? Już nie zakwitnie powtórnie? No ale przyznać muszę że strąki ma pokaźne, niektóre ok 20 cm mają. na pewno za rok wysieję znowu.
Fasola nie jest tak produktywna - chyba nie sądzisz, że z każdego kwiatka będzie strąk nie sądziłam, choć mogłoby tak być. Mogłabym wtedy pobierać nasionka i w przyszłym roku obsadzić całą siatkę a nie tylko jedno przęsło ;) Wiem, wiem, zawsze mogę dokupić nasion
Dziękuję za pomoc i proszę o zrozumienie - pierwszy raz wysiałam fasolę zarówno ozdobną jak i tyczkową więc uczę się pilnie