Moja odskocznia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja odskocznia

Post »

I teraz prośba o doradzenie;) Domek stoi tarasem do drogi, część widoku osłonieta jest brzozami, które posadzone sa od drogi, po prawej i lewej stronie na granicy działek posadziłam zywoplot z tawuł, ale...i tak nas widać. Wiem, że tawuły mnie osłonią ale nie do końca;) Taplając się w basenie albo opalając wolałabym byc z lekka schowana przed przechodniami :wink:
Plan jest taki:
Przed domkiem w bezpiecznej odległości, w połowie działki zrobić wał na wys. no nie wiem - 1,5m? a poniżej oczko wodne, wal powienien nas trochę osłonic. Oczko dla relaksu;)Na wale umieścic rośliny o zroznicowanym wzroście, myślalam o tujach, kosodrzewinie, trawach ozdobnych + oczywiście róznokolorowe kwiaty..
Od strony drogi zrobić zakatek na kształt trójkatu - to miesce gdzie rosno 4 choineczki - stojąc od strony bramy.Postaram się zaraz cos naskrobać na zdjęciu.
a może ktoś doświadczony doradziłby mi cos innego, miejsca jest sporo, jednak musze mieć na wzglądzie pozostawienie placu dla dziecka na zabawy, gonitwy itd..
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

;:63 piękny początek - a jak super udokumentowany!
Ja też mam podobne zdjęcia - niestety na papierze. To było tak dawno, że o cyfrówkach jeszcze nam się nie śniło :lol:
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Dziękuję Sąsiadkom ;:196

A to juz plac gotowy do zmian, po jego prawej stronie stoi domek malucha na kurzej łapce, ale domek zawsze można przenieść;)Miejsca jest sporo, milion myśli ale podpowiedzi zero :roll: ktoś poratuje niedoświadczoną ogrodniczkę? :lol: Czy taki pomysł z oczkiem wodnym i malą skarpą (przy okazji Marysiu muszę pooglądać dalsze etapy pracy nad Twoim oczkiem lesnym, bo widziałam początek a potem przeniosłam się do Pawła i tam utknelam :P ) nie jest zły?

Obrazek
Obrazek
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, musisz mieć świadomość, że w naszych warunkach na tym wale będzie bardzo sucho. Ja mam takie nieco podniesione miejsce wzdłuż płotu i jest tam znacznie bardziej sucho niż na pozostałej części mojej działki.
A jaką masz glebę? Bo u mnie jest piach a u Grażynki glina. Glina dobrze zatrzymuje wodę, przez piasek woda przelatuje jak przez sitko
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć dziewczynki.A ja powiem tak,jak jest glina to na wale będzie breja albo wszystko spłynie.
Jestem caly czas i podglądam.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

A u mnie i glina i piach..Glina jest raczej obok i za domem a w okolicach wału mieszanka..Góra- okolo 20-30cm ziemia lesna, dół glina.Wal to składowisko zgrabionych kamieni i piachu z gliną ale na wierzchu rozsypałam zamowioną pod koniec wakacji czarna ziemią, nawoziłam się w wekend około 85 taczek...ręcę mi prawie odpadły ale co tam :tan
Może podpowiecie mi czy pomiedzy brzozami ktore rosną wzdłuż drogi i jest w nich pełno traw moge posiać barwinka?? Chciałabym żeby to podłoże wyglądało w miarę estetycznie od strony drogi...
***Ola***
Moja odskocznia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja córka myśli od 7 lat jak nas oslonic od drogi nawet podjęła kilka prób ale niestety efektów zero,taki teren.Bedzie kiepsko coś wymyśleć.Droga jest niestety dużo wyżej niz nasze działki i w tym jest problem.Czego byś nie wymyśliła to i tak będziemy Cię ogladać w kąpieli.Chyba że...........
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że możesz jak najbardziej. Barwinek lubi zacienione miejsca i powinien dobrze się tam czuć.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Grażynko czy córka ma działkę za Wami, tam gdzie staw?
***Ola***
Moja odskocznia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pomysł ale nie wiem co Ty na to.Na poczatek zakupić płot lamelowy/co za nazwa/i obstawić nim basen i np taras,nastepnie przed nim posadzić rosliny szybko rosnące albo tuje albo sosny/te na naszym terenie rosnąl błyskawicznie/i jest wokół full samosiejek,jak drzewka podrosną usunąc płot ,znaleść dla niego inne zastosowanie a roślinki osłonią Cię.Uwaga na stawek czy oczko.Mam w tym względzie doswiadczenie i wiem co mówię.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu jak jest wysoka trawa nie koszona to i barwinek nie pomdoła.Olu,jeśli masz na myśli duży staw z pływającą wyspą to tak,to dzialka Agnieszki.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Faktycznie o plotku nie pomyślałam, chyba tylko wtedy kiedy użyliśmy go do osłonięcia tarasu :wink:

Pływająca wyspa?? Hmm...Myślę o działce która jest za sąsiadami, ktorzy są z Wami. Bo jest też inny staw, z mostkiem do którego dojdziemy idąc w lewo przed naszym laskiem.Tzn. przed laskiem którym możemy dojechać do Marysi :)
***Ola***
Moja odskocznia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu,jest za nami jedna działka w stronę lasu od nas po lewej stronie a potem taka wielka 2 ha,to ta.Nie zagospodarowana.Chodzimy tam na grzyby i ryby.W tej chwili nie mam zdjęć.Ale moze coś znajdę za chwilę.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

To chyba ta o ktorej myślę, obok jest działka zabudowana a na niej piesek chyba chau chau ?
***Ola***
Moja odskocznia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak,u mnie w wątku na 21 stronie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”