Nasze roślinki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze roślinki

Post »

Mnie podobają się wszystkie te rumiankowe też .
Tę zieloną chryzantemę mam , dostałam od kolegi z forum w sierpniu kwitnie do teraz , spróbuję przezimować ją w piwnicy może w przyszłym roku będę miała swoją.

Obrazek

Genia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne są, a gdzie te fotki robiliście? Może bym też tam podjechała?
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

Beatrice pisze:Śliczne są, a gdzie te fotki robiliście? Może bym też tam podjechała?
Fotki były zrobione 2- tyg. temu w czasie dni otwartych u jednego z ogrodników, a częśc w naszym gospodarstwie

To jeszcze kilka kolorowych fotek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Małgorzata i Krzysztof
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Och jakie cudności , a te na 2 i 3 zdjęciu przypominają jeżówki.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

falkenburg pisze:Fotki były zrobione 2- tyg. temu w czasie dni otwartych u jednego z ogrodników, a częśc w naszym gospodarstwie
O! To zajmujecie się ogrodnictwem zawodowo...Czy zatem można liczyć na to,że kiedyś będzie można kupić te cuda, które tu pokazujecie? Takie na przykład naparstnice...albo chryzantemy...
Ostatnio wobec ogólnej mizerii roślin kwitnących o tej porze w moim ogrodzie zainteresowałam się chryzantemami, takimi ogrodowymi, nie przemarzającymi i kwitnącymi w miarę wcześnie. Dzięki forumowemu wątkowi o chryzantemach dotarłam do artykułu o pracach doświadczalnych nad chryzantemami prowadzonymi zresztą w Lublinie...No i są takie chryzantemy, podane są nazwy odmian...Tylko gdzie je kupić? Teraz pojawiły się w sklepach ogrodniczych, ale kto by się tam trudził oznaczaniem odmian... A czy w Waszym gospodarstwie są takie pewne odmiany do ogrodu? Dodam leżącego w strefie 6B :)
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gospodarstwo macie w Złocieńcu?
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

artam pisze:O! To zajmujecie się ogrodnictwem zawodowo...Czy zatem można liczyć na to,że kiedyś będzie można kupić te cuda, które tu pokazujecie? Takie na przykład naparstnice...albo chryzantemy...
Ostatnio wobec ogólnej mizerii roślin kwitnących o tej porze w moim ogrodzie zainteresowałam się chryzantemami, takimi ogrodowymi, nie przemarzającymi i kwitnącymi w miarę wcześnie. Dzięki forumowemu wątkowi o chryzantemach dotarłam do artykułu o pracach doświadczalnych nad chryzantemami prowadzonymi zresztą w Lublinie...No i są takie chryzantemy, podane są nazwy odmian...Tylko gdzie je kupić? Teraz pojawiły się w sklepach ogrodniczych, ale kto by się tam trudził oznaczaniem odmian... A czy w Waszym gospodarstwie są takie pewne odmiany do ogrodu? Dodam leżącego w strefie 6B :)
Witamy
Z tymi chryzantemami to nie jest taka prosta sprawa.
Po pierwsze większośc odmian teraz kwitnących (koniec października) musi byc sterowana (w odpowienim okresie muszą miec dzień skracany do 10 godz., aby roślina wytworzyła kwiaty), co w ogrodzie jest praktycznie niewykonalne. Można uprawiac odmiany wczesne, tzw. 7-tygodniowe, których nie trzeba sterowac i same wykwitają mniej wiecej pod koniec września i na początku października.
Druga sprawa, to to że wiekszośc odmian nie zimuje w gruncie otwartym w naszych warunkach klimatycznych (badania takie prowadził ośrodek lubelski - publikacje powinny byc w tamtejszej bibliotece).
Trzecia sprawa to skarlanie roslin za pomocą specjalnych preparatów - odmiany które kupimy jako karłowe ładne, zwarte roślinki, to jeżeli nawet przezimują nie muszą byc w nastepnym roku takie ładne. Mogą wyrosnąc wielkie, rozłożyste krzaki.
A czwarta sprawa to ta, że dla ogrodnika to żaden biznes jeżeli chryzantema by zimowała i wielokrotnie wykorzystywało się ją do dekoracji różnych miejsc. po prostu nie byłoby zarobku. I ogrodnicy nie są zainteresowani uprawą takich roslin.
W naszej kolekcji posiadamy dwie odmiany zimujące, ale niestety w tym roku wczesne przymrozki szybko zniszczyły je - jedna ledwo zdążyła zakwitnąc, a druga wytworzyła tylko pąki.

Powinieneś wybrabrac się do Instytutu Roślin Ozdobnych i Architektury Krajobrazu na wydziałe Ogrodniczym i popytac o chryzantemy. Kilka lat temu prowadzili tam piękne badania z oceną kwitnienia i zimowania. Może coś jeszcze z tego pozostało. Kto pyta nie błądzi :D
Beatrice pisze:Gospodarstwo macie w Złocieńcu?
Nie w Szczecinie, odpiszę na PW
Małgorzata i Krzysztof
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato ,Krzysztofie szkoda że te igiełkowe piękne chryzantemy nie kwitną już we wrześniu wtedy co roku mogłabym sobie kupić do ogrodu kwitnące już w donicach .

Chyba wszystkie igiełkowe są przecudne .Te z ostatniej tury zdjęć pierwsze 3 no i wcześniejsze białe , zielone żółte różowo białe , obłędna ,szkoda że kupuje się je tylko na 1 dzień bo najczęściej mróz je zaraz zmrozi .

Genia :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

bardzo lubię chryzantemy, dlatego zgadzam się z Gienią...szkoda, że tak późno i krótko są w sprzedaży :( mieszkam w prowincjonalnym miasteczku i na pewno takie cudeńka jak pokazujecie, nie pokażą się u mnie w kwiaciarni czy na targu, a szkoda, bo niektóre są niewymownie piękne :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, bo trzeba o nie pytac w kwiaciarni, w sklepie, aż sprzedawcy/właściciele zmiękną i sciągną takie chryzantemki

I wracamy na chwilę do żurawek:
'Snow Storm' - kępa 3 letnia, 13.11.2009 r.
Obrazek

kępa 2-letnia, 20.10.2010
Obrazek

'Plum Royale'- kępa 2-letnia, 20.10.2010
Obrazek

'Cinnabar Silver' - kępa 2-letnia, 20.10.2010
Obrazek

X Heucherella 'Golden Zebra' - kępa tegoroczna , 20.10.2010
Obrazek

'Color Dream' - kępa tegoroczna, 20.10.2010
Obrazek

i zagadka dla chętnych, co to?
Obrazek
Małgorzata i Krzysztof
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bukszpan albo chryzantemy :;230
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Ja bym stawiała na bukszpanowe kule ale głowy-ba nawet palca nie dam :roll:
Pasowałyby do mojego ogródka jak nic ;:108
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślę że chryzantemy .

Cudna haucherella Golden Zebra cudna .
Genia
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Gieniu coś i mi po głowie chodzi podpowiada iż to chryzantemy bo oglądając poprzednie strony to na to by wyglądało ale jak nic wolałabym bukszpaniki już widzę je posadzone wzdłuż chodniczka-taki szpaler-cudo.
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo tak to chryzantemy ;:138 , prawda że ładne nawet bez kwiatów.
Małgorzata i Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”