Byliny o czerwonych kwiatach

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: czerwone kwiaty

Post »

U mnie nie przeżyła jednak zimy :roll: Może ją lepiej przechowaj inaczej albo dobrze zabezpiecz :wit
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

:wit

Izo, dziękuję za ostrzeżenie - będę się starała dobrze ją opatulić ... a jak się nie powiedzie to trudno ,
będzie jedno doświadczenie więcej :D .
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Wklejam, Izo, ale uprzedzałam, że na razie ta szałwia "Arriba" jest nieciekawa ...
po obcięciu odrastają młode pędy z listkami i nawet z mikro-pączkami czerwonych kwiatów :

Obrazek

Trzymaj kciuki, żebym w maju mogła pokazać tu zdrową, czerwono kwitnącą roślinę :)
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Oto wilec pierzasty, czerwony, delikatne ,małe kwiatki, ale dobrze widoczne.

Obrazek
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Byliny o czerwonych kwiatach

Post »

Planuję rabatę bylinową w kolorze fioletu, ciemnego różu i ciemnej czerwieni, raczej z roślin kwitnących w lipcu, sierpniu i wrześniu. O ile wybór fioletowych nie sprawił mi problemu, o tyle z czerwonymi było już trochę gorzej. Chciałabym rośliny wieloletnie - średniego wzrostu i wysokie, których nie muszę wykopywać na zimę - wyjątek zrobię chyba tylko dla mieczyków, bo są cudowne, ale pacioreczniki i dalie już odpadają. Jak do tej pory wymyśliłam obie:
- pysznogłówki
- czerwonokwitnącą tawułkę
- malwę Scarlet
- firletkę Vesuvius
- żurawkę Lipstick.
No i może skuszę się jeszcze na czerwone cynie, chociaż jednoroczne. Mam też już na planowanej rabacie czerwone róże. Niestety nie wiem, czy uda mi się skompletować wszystkie wyżej wymienione rośliny, wiec proszę o sugestie, jakie inne wchodzą jeszcze w rachubę. Rabata w miejscu słonecznym, cień po godzinie 16.00, gleba żyzna, bo o to zadbałam, odczyn neutralny z tendencją do zasadowego.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Re: Byliny o czerwonych kwiatach

Post »

Może liliowiec cherry cheeks a z różyczek to mogłaby być lavaglut ma bardzo ciemny czerwień i czarne pąki ją na obwódkę ;:108 i np. barkarole wielkokwiatowa czarnobordowa
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemyśl , czy nie warto dodać np .
wieloletni nachyłek Chocco
Obrazek

i mak wschodni
Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pomyśl też o piwonii majowej i o tulipanach.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

A może chryzantema zimująca w gruncie?
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Może tak czerwoną trawkę Red Baron wkomponować :D
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Polecam penstemon bródkowy Iron Maiden - wytrzymały, zimuje bez problemu (nawet na mojej zimnej i ciężkiej glinie), po przycięciu kwitnie drugi raz, właśnie teraz. Śliczne delikatne kwiaty.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za sugestie!
Bixxx, ten penstemon też chodzi mi po głowie, ale bałam się, że nie sprostam jego wymaganiom, uspokoiłaś mnie trochę. Gertruda, bardzo mi się podoba ten nachyłek, ale nie mogę go znaleźć pod nazwa Chocco, jest tylko Center Stage - też ładny, dopiszę do mojej listy. mati1999 - róże ciemnoczerwone już mam - pnącą, wielkokwiatową i dwa stare krzaczki po prababci - niestety nazw odmian nie pamiętam. Liliowiec - rozważałam odmianę Moses Fire, ale doszłam do wniosku, ze za dużo odcieni żółtego i brązu, co mi nie pasuje do fioletu i różu. Comcia, kupiłam odmianę piwonii o czerwonych kwiatach Red Charm, tulipanów na razie nie sadzę, dopiero na przyszłą jesień, gdy już obsadzę rabatę bylinami - w ogóle rabata przypomina na razie wielkie pole bitwy i pewnie non stop nadziewałabym się na te cebulki przy sadzeniu nowych roślin. Maki posadzę na pewno - wschodnie i jednoroczne polne, bo w tym roku bardzo długo i pięknie kwitły. adamanna - a jakie możesz mi polecić chryzantemy o czerwonych kwiatach nie wpadających w brąz, zresztą fioletowe też byłyby bardzo pożądane. Na razie mam astry nowobelgijskie September Rubin i niskie alpejskie intensywnie fioletowe, ale obie sadzonki malutkie jeszcze. Gracha - pewnie dałoby się wkomponować trawkę, w końcu zawsze mogę wyrwać tej pospolitej i poszerzyć rabatę :D ale Red Baron lubi wilgotną glebę, a u mnie raczej sucha i nie wiem, czy wytrzyma zimę - ZSP pokazuje mi strefę 9 ;:202
Nabyłam też jeżówki o pełnych kwiatach - czerwone i różowe. Z innych roślin podoba mi się kuklik chilijski i czerwona trytoma Redhot Popsicle. Wspaniały jest hibiskus ?Midnight Marvel?, ale to nie jest niestety roślina na nasze warunki klimatyczne :(
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit zaczynam dopiero swoją przygodę z chryzantemami , to konkretnych odmian nie mam sprawdzonych, zamówiłam na próbę (czy przetrwają ataki ślimaków) Salomon Red (kolor jest taki bardziej bordowy niż czerwony)
W wątku sprzedażowym znalazłam bordową - boda red - drobnokwiatowa , D
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wstaw między te byliny kilka rabatowych róż , kwitną całe lato ,nie są wysokie i mają mocne kolory a i piękne tło z ciemno zielonych i często bordowych liści , które są już od wiosny . . .Ja tak zrobiłam i byliny już przekwitły może jeszcze złocień kwitnie a róże pięknie kwitną , jak w środku lata . Właśnie dokupiłam 10 (parkowe i rabatowe ) i jeszcze dosadzę .
Pozdrawiam :wit Beata

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beatazg, róż już mam 10, więcej nie zmieszczę ;:215 Podoba mi się ta czerwono-pomarańczowa na twoim zdjęciu, kupiłam w Carrefourze w ubiegłym tygodniu trzy krzaczki, były w promocji po 4 zł, jeden jest podobny, jeśli nie taki sam. Nomen omen po wczorajszych dywagacjach na temat trawy Red Baron dostałam dzisiaj sadzonkę jako gratis dołączony do zamówionych jeżówek. ładna trawka i wspaniale wypełni przestrzenie pomiędzy bylinami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”