Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

Sylwek, ta nasza rodzima biedronka to raczej nie szkodzi, a wręcz pomaga.., wiadomo jak :D
Ale jednak do naszego kraju (i nie tylko) zawitały biedronki azjatyckie Harmonia axyridis
One pożerają wszystko, co napotkają na swojej drodze. Są one zagrożeniem dla swoich m.in. krewniaków. Po prostu stają się ich przekąską.
Radzę poczytać o nich na necie ;:156

Edit;

Widzę, że u jednej osoby pokazała się biedronka azjatycka. Jeżeli ktoś by chciał wiedzieć o nich więcej, to polecam poszukać u wujka google :D A tutaj fotki niepożądanych intruzów: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1219191027
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Mutari pisze:...do naszego kraju (i nie tylko) zawitały biedronki azjatyckie Harmonia axyridis
One pożerają wszystko, co napotkają na swojej drodze. Są one zagrożeniem dla swoich m.in. krewniaków. Po prostu stają się ich przekąską.
I również w czeluściach forumowego magazynu :D - pisaliśmy o Harmonii prawie 3 lata temu :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wrapheader
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Świetny wątek bo mam gdzie wstawić do rozpoznania moje robaczki które znalazłam wczoraj na klonie japońskim 'Garnet'.
Klon dopiero co rozwija liście a na liściach takie oto stwory o długości co najwyżej milimetr. Co to może być? Tarczowniki?
Mszycowate czy inne? I czym je popryskać i czy w ogóle pryskać bo przy wyzbieraniu ręcznie spędzę kilka dni ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dzięki :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x_m-i
---

Post »

Amlos pisze:
Mutari pisze:...do naszego kraju (i nie tylko) zawitały biedronki azjatyckie Harmonia axyridis
I również w czeluściach forumowego magazynu :D - pisaliśmy o Harmonii prawie 3 lata temu :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wrapheader
Aniu, zgadza się (prześledziłem ten wątek). Ale teraz czytałem, że strasznie się namnożyły od tamtego czasu. Stały się dużym zagrożeniem dla ludzi, ale nie tylko.
Tak czy siak..., musimy je niszczyć jak tylko zauważymy.
x_m-i
---

Post »

Wiesiu, na drugiej i trzeciej fotce (są lepsze zbliżenia) sądzę, że są to tarczniki (te brązowe). Pisałem o nich na 2 stronie (tak gdzieś w połowie).
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Marcinie, przyznaję że na tych zdjęciach trudno je rozpoznać. Aby ułatwić Ci diagnostykę postarałam się zrobić tym robalom portrety
bardziej z bliska, może potwierdzisz że to są tarczowniki? Muszę dodać że te dorosłe osobniki szybko zasuwają po gałązkach tak
że nawet trudno je złapać w obiektywie. Na jednym zdjęciu udało mi się złapać jednego dorosłego i jednego młodego.
Jest ich na nowo pełno na moim biednym kloniku, choć wczoraj starałam się dobrze je wyzbierać ręcznie i w okularkach bo to straszne
maleństwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Polska Akademia Nauk prosi o dostarczenie wszelkich informacji dotyczących miejsca występowania tej biedronki
http://www.cbe-pan.pl/
2 lata temu znalazłam podobną biedronkę na mojej działce ,napisałam do p.Piotra Ceryngiera,który zajmuje się naukowo problemem biedronki Harmonia axyridis,ale moje podejrzenia na szczęście były mylne,gdyż okazała się Oczatką Anatis ocellata.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
x_m-i
---

Post »

abeille pisze:Obrazek
Wiesiu, szperałem i szperałem ...., aż w końcu mi się udało :)
Ten szkodnik , który zadomowił się na Twoim klonie to mszyca włochatka klonowa (periphyllus testudinaceus)
Zwalczanie ogólne mszyc, jest opisane w Szkodniki-BAZA

Od razu mam do Ciebie pytanie . Czy mogę wykorzystać Twoją fotkę szkodnika do Bazy ?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witaj Marcinie, no to mnie pocieszyłeś że to jest jednak mszyca, bo ich łatwiej się pozbyć niż tarczowników. ;:223
Fotkę możesz oczywiście wykorzystać w Bazie szkodników. ;:108
Miłej niedzieli :wit
Wątki Pszczółki
x_m-i
---

Post »

Dzięki Wiesiu za wyrażenie zgody na wykorzystanie Twoich fotek :)
A jeśli chodzi o tego szkodnika, to na tych pierwszych fotkach, to na serio wyglądało jak tarczniki. Ale jak zrobiłaś zbliżenia, to bardzo ułatwiło mi pracę ;:113
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Marcin, bardzo dziękuję za dokładne rozpoznanie tych stworków. Dzisiaj poszłam sprawdzić ile tych mszyc jeszcze zostało
na kloniku i okazało się że niewiele po moim dwukrotym zbieraniu. A przy okazji dokładnie się przyjrzałam reszcie drzewka i okazało
się że złapało też tarczowniki ;:223 jest ich sporo na trzonie choć są mniejsze niż te co mam na jaśminie gwiaździstym
ale zawsze. Jak to dobrze się przyglądać z bliska naszym roślinom od czasu do czasu, bo wtedy można łatwiej robić takie odkrycia
i szybciej działać a nie czekać aż cała roślina zachoruje.

Zobacz jakie szkaradztwa z tych tarczowników. Będę pryskać niedługo jaśmin, kalinę i hortensje przeciw tarczownikom i wełnowcom
to klon się też załapie na opryski. To teraz mam mszyce, tarczowniki i widziałam też takie maleńkie czarne pajączki na kloniku, więc
go chyba robale bardzo lubią i dobrze przezimowały pod przykryciem ;:224

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu widać też tą mszycę co chodzi spokojnie po tarczownikach

Obrazek
Wątki Pszczółki
x_m-i
---

Post »

Wiesiu, na mszyce możesz zastosować jednak oprysk. Przy zbieraniu ręcznym, nie zawsze wyzbiera się wszystkie. A tarczniki ..., wyczytałem na necie, że Actelic 500 EC, działa w 100%. Po 10 dniach od pierwszego oprysku, możesz zrobić jeszcze raz. Dwa zabiegi wystarczą, aby się pozbyć na dobre :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Marcin, na tarczniki mam taki dobry środek bardzo chemiczny na bazie produktu co się nazywa Malathion wymieszany z olejem
parafinowym. Okazał się bardzo skuteczny na tarczniki na jaśminie gwiaździstym w zeszłym roku. Dwa opryski wystarczyły by się ich
pozbyć. Sprawdziłam teraz jakoś jeszcze nie wróciły, choć znalazłam kilka wełnowców na spodzie liści. Będę na nowo pryskać i przy okazji
klonika. Jak nie pomoże, to mam też taki środek o podobnym składzie do Actellic 500 EC i wtedy popryskam tym drugim.
Wątki Pszczółki
x_m-i
---

Post »

Wiesiu, masz następny sprawdzony środek :) To pozwolisz, że dopiszę go do Bazy :wink:
Wełnowce też możesz sfotografować :) Przydadzą się do Bazy :tan
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Marcinie, możesz oczywiście dopisać do Bazy. Po wełnowcach jak na razie pozostały tylko wełniane powłoki na
liściach więc poczekam aż się pojawią niedługo by je sfotografować. ;:65 bo na pewno nie opuściły na dobre mojego
ogrodu ;:224

A póki co wkleję jeszcze jednego szkodnika. Wyrzucałam dzisiaj zeszłoroczną ziemię z donic i odkryłam że larwy
opuchlaków dobrze w niej przezimowały. A już miałam nadzieję że się ich pozbyłam dając nicienie zeszłej wiosny.
Może nie dałam do wszystkich donic i dlatego przetrwały? Te larwy są małe chyba nie więcej niż 5 albo 8mm ale
bardzo niebezpieczne bo straciłam przez nie hortensję i rozchodnika w zeszłym roku, tak im wyjadły wszystkie
korzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wątki Pszczółki
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”